- Vi er inne med fem stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag. Det har vi ikke hatt siden 1985. Dette er en voldsom vitamininnsprøytning ett år før valget.

Det sier Aps nestleder og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Trond Giske, til tallene i målingen som Respons analyse har utført for Adresseavisen og NRK.

- Tallene må opp. Vi har levert for Trøndelag, sier Høyres stortingsrepresentant Frank Jenssen.

Se grafikk lenger ned i saken.

LES OGSÅ: Onsdag ble det kjent at Karianne Tung føyer seg inn i rekken av unge stortingspolitikere som sier nei til en ny runde.

Dårlig for Høyre

I Sør-Trøndelag får Ap en oppslutning på 40,9 prosent – en fremgang på hele 4,2 prosentpoeng siden valget i 2013. Høyre ser ut til å slite med oppslutningen etter tre år i regjering. Målingen viser at partiet går tilbake 2,5 prosentpoeng i Sør-Trøndelag, men Høyre ligger an til å beholde dagens to stortingsmandater fra fylket.

Det klarer ikke Frp. I denne målingen noteres partiet med en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng, og dersom det blir resultatet om et år vil partiets stortingsmandater fra Sør-Trøndelag reduseres fra dagens to til ett mandat.

I Sør-Trøndelag er det SV som har den nest største fremgangen i forhold til valgresultatet i 2013. SV får 6,9 prosent i denne målingen, en fremgang på 1,2 siden valget.

Målingen viser at Sp i Sør-Trøndelag faller ut av Stortinget, til fordel for SV. Men målingen fordeler ikke utjevningsmandater fordi disse mandatene er beregnet ut fra det nasjonale valgresultatet. Derfor er det bare ni av de 10 stortingsplassene fra Sør-Trøndelag som er fordelt ut fra denne målingen.

Mandatfordelingen fra Sør-Trøndelag i denne målingen viser at Frp mister ett mandat, mens Ap kaprer ett og øker fra fire til fem. Høyre beholder sine to, og SV tar ett.

LES OGSÅ: Leirtrø foreslås til Stortinget for Ap

- Veldig inspirerende

- Disse tallene er til stor inspirasjon for oss ved inngangen til en ny valgkamp. Tallene stemmer med det inntrykket jeg får når jeg møter folk. Mange er bekymret for den retningen landet går i. De er urolige for økende arbeidsledighet, økt utrygghet og et tøffere arbeidsmiljø. Vi har sett at det samme har skjedd tidligere når Høyre har hatt regjeringsmakt. Etter tre-fire år ser folk forskjeller, og ønsker en annen vei fremover, sier Giske.

SVs Snorre Valen tror fremgangen i Sør-Trøndelag handler om to forhold:

- Vi har jobbet godt med organisasjonen det siste året, og fått mange nye medlemmer. Det skaper større aktivitet og engasjement. I tillegg forklarer jeg fremgangen både for SV og Ap med en politisk strømning i folket. Usikkerheten er på vei, arbeidsledigheten øker og boligmarkedet er usikkert for mange. Dette er saker SV og Ap scorer høyt på, sier Valen.

LES OGSÅ: Haltbrekken blir SVs nye toppkandidat

- Tallene må opp

Både i Høyre og Fremskrittspartiet blir det slått fast at denne målingen er for dårlig.

- Tallene må opp fram til valget i 2017, sier stortingsrepresentant Frank Jenssen.

- Dagens regjering leverer en massiv samferdselsutbygging, en storsatsing på universitet og forskning, bedre kår for oppdrettsnæringen og lavere arbeidsledighet i Trøndelag. Nå må vi synliggjøre enda bedre at det betyr noe for Trøndelag at vi sitter i regjering, sier Frank Jenssen.

Frank Jenssen sier at målet for neste valg er tre høyrerepresentanter fra Sør-Trøndelag på Stortinget.

Frp: Håper å gjøre et bedre valg enn dette

Sivert Bjørnstad er en av to stortingsrepresentanter for Frp i Sør-Trøndelag. Dersom det var valg i dag, hadde partiet bare fått én representant fra begge trøndelagsfylkene til sammen.

- Vi håper å gjøre et bedre valg enn dette tyder på. Men dette er nesten en dobling fra kommunevalget i fjor så dette viser at vi er på rett vei.

Bjørnstad understreker at det er lenge til valget ennå.

- Nærmere valget blir det diskutert mer politikk, og det pleier Frp å tjene på, sier stortingsrepresentanten fra Frp.

LES OGSÅ: Frp sier nei til EU for første gang

Drømmemåling for Sp

I Nord-Trøndelag viser også tallene at regjeringspartiene Høyre og Frp sliter i motbakke. Her er det Senterpartiet som har den mest markerte fremgangen etter brakvalget i 2013. Sp noteres for 19,2 prosent – en fremgang på 2,5 prosentpoeng siden 2013. Ap holder sitt høye nivå i nord, og oppnår 42,2 prosent på denne målingen. Høyre går tilbake 2,6 og Frp tilbake med 1,4 prosentpoeng, sett i forhold til valget i 2013.

Senterpartiets parlamentariske leder på Stortinget, Marit Arnstad, er overbegeistret over Sps oppslutning i Nord-Trøndelag.

- Det er veldig lenge siden vi har hatt over 19 prosent på en måling ett år før et stortingsvalg. Dette er virkelig gode tall. Det tolker jeg som at mange ser at Senterpartiet er viktig for næringsliv i distriktene, står på for økt matproduksjon og opptatt av å kjempe mot sentralisering. Det ser ut som om vi tar en del velgere fra H og Frp, og det skyldes at de to partiene ikke har fulgt opp distriktspolitikken de hadde tidligere nå som de sitter i regjering. Rovdyrpolitikken er et godt eksempel på det, sier Arnstad.

Aps Ingvild Kjerkol synes det er oppløftende at partiet holder posisjonen i Nord-Trøndelag, og mener det kan være muligheter til at Ap kaprer et tredje mandat fra Nord-Trøndelag.

- Det blir tøft, men ikke umulig. Dagens regjering har ikke levert noe som helst for Nord-Trøndelag, og det er ikke her i fylket de har hentet sitt mandat. Nordtrønderne vil ha regjeringsskifte, det kan det ikke være tvil om, sier Kjerkol.

Denne målingen betyr små endringer for mandatfordelingen i Nord-Trøndelag. Ap beholder sine to, Sp er inne med ett, og Høyre beholder sitt ene. Venstre kapret utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag i 2013.

LES OGSÅ: Hun får MDGs eneste sikre stortingsplass

Hør Adresseavisens podcast «OmAdressert» om meningsmålingen.

I Sør-Trøndelag får Ap en oppslutning på 40,9 prosent – en fremgang på hele 4,2 prosentpoeng siden valget i 2013, konstaterer en fornøyd Trond Giske. Foto: Joakim Slettebak Wangen