Politikerne ønsker tydelige rammer for hva SFO-tilbudet skal inneholde, slik at alle barn skal sikres kvalitet i hverdagen.

Oppvekstkomiteen ønsker derfor en rammeplan for kommunens SFO-ordning. I bystyret torsdag legger komiteen frem forslaget for rådmannen.

- Vi, politikere, har ikke lagt godt nok til rette for et pedagogisk opplegg i SFO. Det håper jeg vi skal få til nå, sier Lucie Katrine Sunde-Eidem (V) i oppvekstkomiteen.

Vil gjøre dagen bedre for barna

- Hensikten er å gjøre skolehverdagen til de minste bedre, sier Sunde-Eidem. I tillegg til Venstre, står SV, AP og H bak forslaget.

Flere familier velger SFO for sine barn, særlig når begge foreldre er i full jobb.

- Vi ønsker et godt tilbud til alle barn. Og det må være kommunens oppgave å sikre kvalitet i skolefritidsordningen, sier Sunde-Eidem.

Les også debattinnlegget fra Magnus Slørdahl som gruet seg til de kjønnsdelte aktivitetene: «Hvis noen hadde fortalt meg at gutter også kan lakke neglene rosa, hadde jeg gjerne gjort det»

Store forskjeller

Et av SFOs overordnede mål er at tilbudet legger til rette for og støtter elevens læring og utvikling. Men samordning av skole, SFO, leksehjelp og fritid foregår langt fra likt på de ulike skolene. Det er den varierende kvaliteten oppvekstkomiteen vil til livs.

- I dag finnes det ikke en helhetlig rammeplan, kommunen har kun vedtekter som SFO må forholde seg til. Derfor er det store forskjeller. Noen har ukeplaner med tilbud om idrett, kultur og læremuligheter, andre ikke, sier Sunde-Eidem.

Hensikten med en rammeplan er å sikre barna et likere tilbud.

- Dessuten har vi mye å gå på når det gjelder samarbeid mellom skole og SFO. Det er helt fraværende i dag, mener Sunde-Eidem.

Sterkere pedagogisk innhold

Oppvekstkomiteen ser for seg at en bedre SFO-hverdag skal preges av:

Natur, teknikk og miljø.

Fysisk aktivitet og lek.

Kunst, kultur og kreativitet.

Mat og helse.

Lekser og fordypning som gir elevene mulighet til faglig utvikling og progresjon.

- Vi ønsker å gi en trygg og kvalitativ god arena for barna. Den skal preges av fri lek, fysisk aktivitet og læring. Ønsket er at leksehjelpen skal fungere og at det pedagogiske styrkes, sier Eidem.

Barn i SFO koster

Oppvekstkomiteen ønsker en alternativ læringsarena i samarbeid med skolen. Et helhetlig faglig og sosialt tilbud til elevene med læringsstøttende aktivitetstilbud som er strukturerte og forutsigbare. Det skal ha en sterk forankring i skolens ledelse.

Barn med særskilte behov har i særdeleshet behov for trygge og forutsigbare rammer, fastslås det i forslaget. Politikerne vil redusere antall voksenpersoner barna skal forholde seg til ved å legge føringer slik at man ikke får små stillinger, at det blir økt personflyt mellom SFO og skole, samt en belønning av skoler som får til gode løsninger tilpasset barnas behov.

Men flere pedagoger i SFO koster. Og dersom dette er et forslag som får gjennomslag, vil det utløse ytterligere kostnader.

- Kostnadene kommer, men hva er viktigere enn å investere i barns utdanning og utvikling? Jeg håper at et kvalitativ godt innhold barns skole og SFO-hverdag er i alles interesse, avslutter Lucie Katrine Sunde-Eidem i Venstre.

Forslaget ble vedtatt i oppvekstkomiteen onsdag kveld og skal stemmes over i bystyret 29. september.