Streiken blant Akademikerne har utløst kraftig sinne blant leger ved St. Olavs Hospital.

Trude Basso, lege i spesialisering i ortopedisk kirurgi ved St. Olavs Hospital, publiserte først en kronikk i Dagens Medisin 15. september. Sykehusdirektør Nils Kvernmo svarte på kronikken, og skrev blant annet at Basso baserte seg på faktafeil. Nå slår Basso hardt tilbake i et nytt innlegg i Dagens Medisin. Ifølge Basso har hun samlet inn faktaopplysninger fra 19 leger som har lest innlegget og samtykket i at det offentliggjøres.

- Ulønnet overtid

I innlegget skriver hun at mye at driften ved St. Olavs Hospital er basert på gratisarbeid, fordi folk ikke fører overtid. Hun viser til at en eldre, høyt respektert kollega ut fra privat registrering har beregnet at han har arbeidet fem-seks år gratis. Ansatte kalles inn på teppet til ledere fordi de har ført overtid, skriver Basso. En lege som hadde ført syv timer overtid, skal ha fått beskjed om at man ikke skrev overtid for så få timer. I et annet tilfelle fikk tre leger som hadde ført 30–50 timer overtid, beskjed at det ikke var akseptabelt under gjeldende praksis, står det i innlegget.

- Fryktkultur

Trude Basso hevder at flere gravide leger ikke har fått forlenget sin arbeidskontrakt på grunn av svangerskap og fødsel. En som ikke fikk forlenget kontrakten, ble tilbudt ny stilling samme dag som mammapermisjonen utløp.

Basso bruker begrepet «fryktkultur» om forholdene ved sykehuset. Hun skriver at en «håndplukket leder» har ringt yngre kolleger privat for å «true frem opplysninger» om eventuelle kritiske røster innad i kollegiet. «Da er det ikke mye tillit igjen til systemet», står det i innlegget.

- Mye midlertidighet

Trude Basso mener det foregår en utstrakt bruk av midlertidige stillinger som gjør at ansatte føler seg utrygge. Med noen unntak er det leger som er under spesialistutdanning som jobber vaktene som varer opptil 19 timer, skriver Basso.

- Alle som skal bli spesialister må jobbe ett og et halvt år ved et av de største sykehusene. Dette gjør at det alltid vil være behov for noen få midlertidige stillinger på alle avdelinger, men ved gynekologisk avdeling og kreftavdelingen ved St. Olavs Hospital finnes ikke er en eneste fast ansatt blant legene som er under spesialistutdanning. Ved de indremedisinske klinikker og kirurgisk klinikk er 70 prosent av legene under spesialisering midlertidig ansatt, sier Basso til Adresseavisen.

Stiller spørsmål ved pasientsikkerheten

Basso tar for seg Nils Kvernmos uttalelser om at man aldri går på akkord med pasientsikkerheten på grunn av økonomien. «Hvorfor er da sengepostene våre fylt til randen, når du vet at dette reduserer pasientsikkerheten?», spør Basso.

Hun skriver også at hviletidsmålinger har vist at 16-timers grensen for vakter ofte blir brutt. Dette er Kvernmo gjort klar over, uten at noe har skjedd, hevder Basso.

Mistet tilliten

I brevet vises det til at St. Olavs Hospital har et godt rykte i Den norske Legeforening for behandlingen av de ansatte. Dette mener Basso sier noe om hvor ille det må være andre steder. «Du kan si nesten hva du vil, men årevis med dårlig personalpolitikk har gjort at vi har mistet tilliten til at sykehusledelsen vil vårt beste», skriver hun.

- Temperaturen kan bli opphetet under en streik, har du tatt i for hardt i innlegget ditt?

- Nei, det står jeg helt og fullt bak, sier Trude Basso til Adresseavisen.

- Situasjonen har vært slik i årevis, men konflikten gjør at vi nå bryter tausheten som den indre justisen normalt sørger for. De som stiller opp sammen med meg her er ikke en misfornøyd klubb, men et godt bilde på hvordan det er ved sykehuset.

Kvernmo uenig

- Jeg er ikke enig med Basso, men tar innlegget på alvor, sier administrerende direktør Nils Kvernmo. Direktøren kjenner ikke igjen situasjonen som beskrives i innlegget i Dagens Medisin.

- Basso kritiserer sykehuset for ikke å gi leger under spesialistutdanning fast ansettelse, og at disse utnyttes til å ta de tøffe vaktene?

- Før var spesialiseringsstillingene midlertidige ved alle sykehus. Etter en enighet mellom legeforeningen og arbeidsgiverne om at alle slike stillinger skal være fast ansatte, har vi fulgt denne praksisen siden avtalen trådte i kraft i juli 2015. Hvis det fins noen ved sykehuset som etter den tid er blitt midlertidig ansatt i spesialiseringsperioden, skal de straks få fast ansettelse.

Alt arbeid skal betales

- Ifølge kritikken foregår gratisarbeid i stor stil blant legene?

- Ingen leger kan pålegges å jobbe utenfor arbeidstid. Overtid må avtales individuelt med den enkelte. Alle arbeidsplaner blir drøftet med tillitsvalgte. La det være klart at alt arbeid skal betales. Gratisarbeid vil jeg ikke ha.

Kvernmo sier han ikke kjenner til at ledere ved sykehuset lar være å forlenge arbeidskontrakter på grunn av svangerskap og fødsel.

- Jeg kan ikke tenke meg at det er sånn. Hvis slikt skulle forekomme, vil jeg ha konkrete opplysninger om det. At gravide leger ikke skal ansettes er helt uakseptabelt.

- Presset har økt

- Basso stiller spørsmål ved pasientsikkerheten og mener reglene for hviletid ofte brytes – og at du ikke har gjort noe med det?

- Vi har så høy kvalitet og sikkerhet som mulig. Norske sykehus har de ti siste årene gått gjennom en betydelig omstilling. Arbeidspresset er blitt stadig større og beleggsprosenten har økt. Det er en vurderingssak om kvaliteten og pasientsikkerheten er god nok. Befolkningen skal vite at vi driver forsvarlig, og jeg må stole på mine lederes vurderinger. Når det gjelder hviletid, har vi styrket noen vaktordninger. Men av og til, særlig på sommeren, kan det skje brudd på hviletiden både for leger og sykepleiere.

Trist

- Er det en fryktkultur ved sykehuset?

- Jeg kjenner ikke til noen slik kultur. Jeg oppfordrer tvert imot alle til å delta i den offentlige debatten.

- Hva sier du om Bassos anklage om at legene har mistet tilliten til sykehusledelsen?

- Det er trist å høre. Beklagelig. Jeg prøver å forholde meg til innlegget som saklig kritikk. Jeg er ikke enig, men tar det på alvor. Generelt har vi et godt samarbeidsklima ved sykehuset. Det er klart at streiken har skapt en litt spesiell situasjon, sier Nils Kvernmo.

- Bakgårdsvirksomhet

Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, ønsker ikke å kommentere interne forhold på St. Olav.

- Men på generelt grunnlag synes jeg det er trist at tillitsvalgte beskriver tilstanden i sykehusene som en bakgårdsvirksomhet for å få oppmerksomhet rundt sine tariffkrav. Dette bidrar ikke til annet enn å uroe pasienter, pårørende og ansatte unødvendig. Sannheten er at sykehusene leverer stadig bedre resultater, flere pasienter får behandling og sykehusansatte gir trivselen på jobb 8 av 10 mulige poeng, skriver Bratten i en mail.

Hun sier de ved gjentatte anledninger har bedt Legeforeningen om å komme med konkrete saker og eksempler dersom de mener at det ikke tilrettelegges godt nok for gravide.

- Det har de hittil ikke gjort, skriver Bratten.

- Til sammen vil 51 leger og psykologer ved St. Olavs Hospital være i streik fra fredag sier, Lindy Jarosch-von Schweder, leder i Sør-Trøndelag legeforening. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen