I et møte med politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt trakk Anders Anundsen (Frp) frem den såkalte trondheimsmodellen, som han beskriver som genial.

- I Trondheim blir ikke fornærmede sendt rett hjem etter å ha anmeldt en forbrytelse. Fornærmede kan ha behov for oppfølging. De geleides rett over gangen til dyktige medarbeidere ved Støttesenter for fornærmede i straffesaker, sier statsråden til Adresseavisen.

Støttesenteret har to medarbeidere og har siden 2009 vært et spleiselag mellom politidistriktet og Trondheim kommune.

Dro til Trondheim

Noe av det første Anundsen gjorde da han tiltrådte som justisminister for tre år siden, var å reise til Trondheim og besøke støttesenteret. Der fikk han presentert hva som gjøres for å ivareta offerets rolle på en best mulig måte. Rundt omkring i politidistriktene er man ifølge Anundsen gjerne dårlig bemannet og ressursene er for få til at offerets interesser blir ivaretatt på en god nok måte.

Det vil Anundsen nå gjøre noe med. I forslaget til statsbudsjett for 2017 vil han opprette offeromsorgskontor i alle landets 12 politidistrikt og øremerker 19 millioner kroner.

- Av ulike årsaker anmelder ikke offeret forholdet eller anmeldelsen blir trukket. Ved offeromsorgskontoret skal fornærmede følges opp helt frem til en eventuell rettssak, understreker Anundsen.

Gode erfaringer

Politimester Nils Kristian Moe sier erfaringene med støttesenteret har vært svært gode. – Ofrenes situasjon blir ivaretatt hele veien. De som ønsker det får hjelp til å komme seg ut av voldelige og traumatiske forhold, sier Moe.

Fagleder ved Støttesenter for fornærmede i straffesaker, Hanne Haugen, sier de har behandlet 1372 saker siden opprettelsen i 2004. Inkludert fornærmede og deres pårørende har senteret vært i direkte kontakt med mellom 3000 og 4000 personer.

- Om lag 60 prosent av alle sakene omhandler familievold. En annen stor gruppe er seksuelle overgrep. Ran, drap og selvdrap er også saker vi får til behandling, sier Haugen.

- Er det saker dere må velge bort?

- Vi er for få til å kunne ta alt. Det er politiet som siler ut sakene. Vi får dem som har størst behov for hjelp og som er mest sårbare.

Deler erfaringer

Hanne Haugen skal nå møte representanter for Justisdepartementet for å dele erfaringer og fortelle nærmere om hvordan hun og Nina Kristin Brovoll jobber.

Støttesenteret er plassert i politihuset i Trondheim. Både Haugen og Brovoll er kliniske sosionomer med spesiell kompetanse i familievold, kognitiv terapi og psykisk barne- og ungdomsarbeid.

I familievoldssakene dreier det seg om partnervold. Barn og ungdom som er vitne til eller selv er utsatt for vold, utøvd av omsorgsperson, partnervold med høy risiko for gjentagelse og familier med innvandrer- eller flyktningbakgrunn.

Haugen forteller at i løpet av de ti siste årene har det vært en jevn økning i voldssaker der familien har innvandrer- eller flyktningbakgrunn.

Flest i alderen 12 – 22

Hun sier at disse sakene kan være kompliserte og ressurskrevende. Det er ofte behov for tolk. Kunnskapen om og tilliten til norsk rettssystem, hjelpeapparat og kultur kan være fraværende.

Ut fra et forebyggende perspektiv er det et mål at støttesenteret skal nå flest mulig unge kriminalitetsofre. Én av fire av klientene er i alderen 12 – 22 år.

Justisminister Anundsen forteller at departementet har gjort et stort utredningsarbeid og sett på ulike modeller ved opprettelsen av offeromsorgskontorene.

- Det er Trondheim som har vært foregangsmodellen og en inspirasjon. Vi ønsker at flere fornærmede går til anmeldelse, men de må følges opp på omsorgssiden, sier statsråden.

Godt arbeid: Justisminister Anders Anundsen (t.h.) roser politimester Nils Kristian Moe for måten politiet i Trondheim haar tatt seg av ofrene for kriminalitet på. Foto: Morten Antonsen