Kalvskinnet har Vitenskapsmuseet, kort vei til kino, teater og andre kulturinstitusjoner og lærerutdanningen skal flytte dit. Det er de viktigste argumentene det humanistiske fakultetet har for å flytte til Kalvskinnet. Men de har ikke konkludert og ser mange fordeler også med å flytte til Gløshaugen. Onsdag gikk høringsfristen ut for å si sin mening om hvor NTNU bør bygge ut.

Hele Dragvoll til Kalvskinnet

Sosiologiprofessor Aksel Tjora vil flytte hele Dragvoll-miljøet til Kalvskinnet og Leüthenhaven. Han har sammen med EC Dahls eiendom fått laget skisser for å vise hvordan hele Dragvoll kan få plass på Kalvskinnet. I en kronikk skriver han hvorfor.

- Dragvollmiljøet skal flytte likevel, og det vil være et tap for miljøet å drukne i teknologene på Gløshaugen, sier professor Tjora. Han legger til at lærerutdanningene, det humanistiske fakultetet og samfunnsfagene driver med mennesker, samfunn og kultur. Derfor mener han det er mest praktisk å være midt i studiefeltet, blant mennesker og kultur i byen.

En ny masteroppgave viser at kulturforskjellene mellom Gløshaugen og Dragvoll fortsatt lever

Tre alternativer

Det var tre alternativer for å samle NTNU rundt Gløshaugen:

  • Alternativ vest, med utbygging gjennom deler av Høyskoleparken til Elgeseter og Øya

  • Alternativ nord, med en konsentrert utbygging på Kalvskinnet der tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag bygger et teknologibygg og nytt bygg for grunnskolelærerutdanningen.

  • Alternativ sør, med utbygging sørover ved Lerkendal der det er godt med plass, men som gjør at NTNU bygger seg bort fra byen.

Næringslivet vil ha NTNU på Kalvskinnet

Nå tyder alt på at det sørlige alternativet er forlatt og at kampen står om Elgeseter eller Kalvskinnet. NTNUs egen arbeidsgruppe konkluderte med at NTNU bør bygge ut mot Elgeseter og Øya. Men både formannskapet i Trondheim og næringsforeningen er opptatt av at NTNU også må være i Midtbyen og ikke lukker seg inne på Gløshaugen.

«Å videreutvikle Kalvskinnet som en større del av campus i Trondheim, øker potensialet for samspill og sambruk med byen og koblingen med et rikt kulturliv og etablerte gründermiljøer», skriver Næringsforeningen i Trondheimsregionen i sitt høringssvar.

- Humanistisk fakultet delt

Humanistisk fakultet konkluderer ikke, men argumenterer med at det er mange fordeler for fakultetet å flytte til Kalvskinnet. Fakultetet argumenterer med at lærerutdanningen flytter dit når nybygget står ferdig. Lærerutdanningen er viktig for de mange skolefagene som historie og språkfagene. I tillegg argumenterer fakultet for at Vitenskapsmuseet og viktige kulturinstitusjoner som kino og teater ligger i nærheten.

- Det er gode argumenter for å flytte til Kalvskinnet, sier dekan Anne Kristine Børresen.

- Men det er også sterke argumenter for Gløshaugen og Elgeseter. På fakultetet er det folk og fagmiljø som mener forskjellig. Noen samarbeider mest med kulturlivet i byen og andre samarbeider mest med teknologimiljøet på Gløshaugen eller medisin på Øya, sier dekanen.

Vil ha samlet fakultet

Derfor har ikke fakultetet en entydig konklusjon, men bruker i sitt høringssvar mest plass på å argumentere for Kalvskinnet fordi alternativet med å bygge mot Elgeseter er godt utredet fra NTNUs egen arbeidsgruppe. Børresen understreker at hun som dekan ønsker at hele fakultetet blir samlet, enten det er på Kalvskinnet eller Gløshaugen.

- Jeg ønsker først og fremst et samlet fakultet. Og så ønsker jeg et humanistisk fakultet som får en tydelig posisjon på NTNU, sier Børresen. Hun regner ikke med at hun får Institutt for musikk med til Kalvskinnet. Musikk ønsker mest av alt å bli en del av KAM (kunst, arkitektur og musikk) som er planlagt lagt til området bak Samfundet, dersom grunnforholdene der tillater bygging.

Fordelene med Gløshaugen og Elgeseter er nærhet mellom alle studentgruppene, og at det legger til rette for mer tverrfaglig samarbeid, ifølge høringsinnspillet.

Styret ved NTNU skal ta stilling til den overordnede lokaliseringen 26. oktober.

Slik kan nye NTNU bli seende ut fra Erling Skakkes gate. Foto: Henning Larsen Architects
Humanister på Kalvskinnet? Dekan Anne Kristine Børresen ved det humanistiske fakultetet ser fordeler både med Gløshaugen og Kalvskinnet. Men Kalvskinnet har Vitenskapsmuseet, kino, teater og lærerutdanning. Foto: Frank Lervik
Vil ha hele Dragvoll til byen: Sosiologiprofessor Aksel Tjora har fått utarbeidet en illustrasjon for hvordan hele Dragvoll-miljøet får plass rundt Leüthenhaven og Kalvskinnet. Her på Kalvskinnet med Sukkerhuset i bakgrunnen der nye lokaler til lærerutdanningen er under bygging. Foto: Vegard Eggen