Nordmenn er storforbrukere av ved. I 2015 ble det ifølge SSB brent i overkant av 1,2 millioner tonn ved i Norge.

Nå i september er allerede tonnevis med ved stablet opp i byggvarebutikkene, på bensinstasjonene eller i private utsalg. Og den kan kjøpes i liter, i kilo, i poser, kasser, på pall og også fortsatt i favn.

Vi har sjekket prisene ved et utvalg av utsalgssteder som har tatt inn ved. Noen bensinstasjoner venter imidlertid på oktober og kulda før de fyller lagrene.

Her kan du lese hva vedselgere tenker om at vedforbruket har gått ned nesten to milliarder kroner på få år

Stor variasjon

I denne prisguiden har vi i hovedsak sett på 15 kilos- eller 40 literssekker. Det kan se ut som om de inneholder like mye ved, men dette kan variere. Det er kun bjørkeved som er med i prisguiden.

Byggmax:

15 kilo: 39,95 kroner

Coop bygg:

15 kilo: 49 kroner (Kampanjepris som gjelder fra 19. september til 2. oktober)

Plantasjen:

15 kilo: 69,90 kroner (Pakketilbud: 10 for 599 kroner, 26 for 1495 kroner).

Circle K Nardo:

40 liter: 89 kroner

Shell Tiller:

40 liter: 95 kroner

Prisene ble sjekket i uke 37-39.

Varierende på Finn.no

Det er også mange som selger ved på Finn.no. Noe er import og noe er norsk ved. Prisene er varierende.

Eksempler:

40 liter: 55 kroner

60 liter: 60 kroner

60 liter: 70 kroner

Har du sett andre priser på ved? Skriv i kommentarfeltet.

Pris per kilowatt

Anders Nordmo driver furu- og bjørkevedsalg i Oppdal. Han er opptatt av at kundene skal kunne ta stilling til hva energiprisen blir per kilowatt for veden han selger.

- Kjøp ved til kilopris, eller kjøp ved i kilowattime-pris. Det gjør det enklere for forbrukere å sammenligne. La oss komme bort fra ubegripelige målenheter som kubikk, favn, storfavn, halvfavn, hydropall, europall, 40-liter, 60-liter og så videre, sier Nordmo.

I 2010 brukte norske husholdninger til sammen 8,13 terawattimer (TWh) med ved. I fjor var tallet nede i 5,76 ifølge SSB. Om en antar at den gjennomsnittlige nordmannen handler veden sin for en krone per liter, og brenner den i en relativt moderne ovn med høy forbrenningsgrad koster hver kilowattime (kWh) 79 øre ifølge Enøk

Nordmo opererer med en fastsatt pris på 82 øre per kilowatt inkludert moms. Dette kan det være greit å ta utgangspunkt i når man regner på hvor mye man betaler for veden i butikk.

Fredag kan du lese mer om hvordan man sammenligner ved og strøm for å se hva som blir billigst.