- Helt sykt å få en slik pris. Det har ikke vært lett å holde på hemmeligheten siden vi fikk den glade og høyst uventede beskjeden, sier Thea Hougsrud Andreassen og Andreas Bakken Smedås.

LES KOMMENTAR: Perlen ved fjorden måtte få prisen

Begge er arkitekter, men var ennå studenter da de gikk i gang med å tegne om det gamle lagerskuret på Østmarkneset. Siden 22. juni i år har det vært serveringsstedet Ladekaia.

Det er Trondheim kommune som deler ut den høythengende byggeskikkprisen, og i år var en rekke sentrale bygninger nominert, bl.a. Adressabygget ved Solsiden. Prisen deles ut for ellevte gang, og det var juryleder og varaordfører Hilde Opoku som sto for utdelingen fredag ettermiddag.

Hedrende omtale gikk til Dampsentralen i Ilsvika. Bygget var en gang i tiden brukt til reservekraft for byens innbyggere. Det er i dag treningssenter for 3T og tegnet av Agraff arkitektur AS. I likhet med Ladekaia er også Dampsentralen et rehabiliteringsprosjekt.

Forbilledelig eksempel

Om Ladekaia uttaler juryen bl.a. at den er et forbilledlig eksempel der ny bruk har fått plass i et verneverdig bygg. Juryen synes det er inspirerende å se hvordan alle de involverte aktørene har sett verdien av det som allerede er, og med enkle grep fått til noe unikt, selv med rimelige materialer og et lavt budsjett.

I 2013 skulle de gamle lagerskurene ytterst ute på Østmarkneset, eid av kommunen, rives. Som del av tyskernes ammunisjonsanlegg fra krigen, var de viktige kulturminner, men kommunen fant ingen ny bruk eller brukere for byggene. Lagerbygningene var nedtagget og rutene knust.

Området ble regulert til friluftsområde. Bunkerne skulle sikres og bevares, men både lagerskurene og administrasjonsbygget på platået ble tillatt revet. En gravemaskin hadde allerede rukket å slå hull på taket på lagerskuret, som i dag er Ladekaia, før kommunen ombestemte seg.

Skulle ta diplomoppgaven

Arkitektstudentene Thea Hougsrud Andreassen og Andreas Bakken Smedås var i gang med å ta diplomoppgaven på hele området da de kom i kontakt med Thomas Hammeren og John Petter Udness. Begge syslet med planer om å bygge om det ene skuret til serveringssted.

Kommunen hadde i samarbeid med NTNU Live Studio gjennomført flere vellykkede prosjekter rundt omkring i byen, og nå ønsket kommunen at noe ble gjort med tanke på Østmarkneset.

Thea og Andreas fikk med seg studentene Annika Andersen, Robin Loe og vit.ass. Carla Carvalho fra Portugal. Det var høsten 2014, og de var et team på i alt fem personer.

- Hadde ikke vi gått i gang med prosjektet, hadde nok de to skurene i dag vært revet, sier Andreas. Thea forteller at de trodde de bare skulle i gang med et prøveprosjekt, som ville forbli på tegnearket. Men snart viste det seg å være høyst reelt. Det skulle ende opp som et spisested.

Tegnet i sju måneder

- Vi fem satte oss ned og begynte å planlegge, vi hadde sju måneder på oss. Vi bestemte oss for at vi skulle bruke bare to uker på ombyggingen av skuret. Våren 2015 samlet vi 30 arkitektstudenter og gikk i gang med hammer og sag, forteller Thea.

Etter to intense uker var bygget delvis ferdig. Hammeren og Udnes skulle bygge kjøkken og ferdigstille bygget. Men så ble vegger og pleksiglass fullstendig tagget ned av vandaler.

Hammeren forteller at det satte hele byggeprosessen kraftig tilbake. Men det bare førte til at folk de knapt kjente begynte å interessere seg for bygget og området. Det strømmet på med dugnadsvillige, og 22. juni i år kunne Ladekaia endelig åpne.

Fra første dag er stedet blitt en knallsuksess. 39 000 besøkende er mer enn Hammeren i sine villeste drømmer kunne forestille seg.

Badstue i bunker

I naboskuret, der toalettene ligger, skal en dykkerklubb og en kajakklubb flytte inn. I den nærmeste bunkeren er det innredet badstue.

Thea og Andreas forteller at de tok utgangspunkt i takkonstruksjonen og bjelkene da de gikk i gang med tegningene. Veggene er kledd med en slags sponplater og i taket henger originale taklamper fra da bygget var ammunisjonslager for tyskerne.

Baren og bordene er gjenbruksmaterialer fra skuret. Vegger ble revet og erstattet med pleksiglass. Ytterst mot fjorden er det en åpen løsning, der folk kan sette seg ned også utenom åpningstid. Bord og benker ute er boltet fast og kan brukes når som helst.

Ladekaia ligger ved Ladestien, helt ned ved sjøen. Utsikten er formidabel.

Tøft å få ansvaret

- Vi hadde ikke klart dette uten hjelp fra arkitektstudentene. De har gjort en fantastisk jobb. Thea sier på sin side at hun syntes det var tøft gjort av Hammeren og Udness å gi studentene ansvaret for prosjektet.

Meningen var å stenge Ladekaia for sesongen ved utgangen av august. Men nå har de bestemt seg for å holde på ut oktober. Men da blir det stengt frem til neste vår en gang. På den åpne delen ut mot sjøen vil det bli montert pleksiglass for at ikke bygget skal bli tatt av vinterstormene.

- Folk må gjerne ta med seg matpakken og sette seg ned i den åpne delen. Vi kommer sterkere tilbake til våren, sier Thomas Hammeren.

Originalt: Thea Hougsrud Andreassen og Andreas Bakken Smedås brukte takkonstruksjonen og bærebjelkene som inspirasjon da de skulle innrede Ladekaia. Taklampene er originale og hang i ammmunisjonslageret. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
En perle: Ladekaia er blitt mer populært enn noen kunne forestille seg, mener daglig leder Thomas Hammeren (t.h.) Arkitektene Andreas Bakken Smedås og Thea Hougsrud Andreassen hadde området som diplomoppgave da de studerte ved NTNU. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen