- Jeg skjønner mer enn noen gang at folk gruer seg til å bli gamle, sier Roar Melum.

Manglende dusjing, dårlig renhold, bekymring for vekttap og en underbemannet avdeling. Slik opplever de pårørende hverdagen på et sykehjem i Trondheim.

For ni år siden ble Roar Melums far rammet av sykdommen Parkinson. I dag er faren pleietrengende, han trenger hjelp til det aller meste og må ha noen hos seg hele tiden. Det innebærer at familien og ikke minst kona (72) har behov for avlastning.

Nå føler familien behov for å si fra om hvordan situasjonen har vært de gangene siden i sommer faren har vært på to ukers avlastningsopphold ved Nidarvoll helsehus. Når den fåmælte faren blir hentet etter ukene på sykehjemmet, er kommentaren alltid: Hit skal jeg ikke mer.

- Jeg synes det er trist at han skal være der. Men vi har pratet om dette. Vi må ha avlastning, ellers blir det to pleietrengende her, sier kona som selv har MS.

Underbemannet: Roar Melum vil rose de ansatte som jobber i hjemmetjenesten og ved Nidarvoll helsehus og som gjør det de kan for å gi et godt tilbud til hans far. Men han ser at de har det alt for travelt. -Sykehjemmet er kraftig underbemannet, mener Melum.

- Nedverdigende

Melum forteller at de etter flere avlastningsopphold ble klar over at faren ikke fikk dusjet under oppholdet. Ifølge kona ønsket sykehjemmet at han skulle møte nydusjet når han kom på avlastning.

- Han fikk ikke dusjet på to uker. Når du er i en situasjon hvor du ikke alltid får hjelp slik at du kommer deg tidsnok på toalettet, så trenger du egentlig å dusje mer enn oss som klarer oss selv. Dette er nedverdigende, jeg kan ikke si det på noen annen måte, sier Melum.

Etter at familien har tatt opp dette flere ganger, har sykehjemmet nå lovt at 79-åringen skal få dusje ukentlig.

Her kan du lese Adresseavisens gjennomgang av 1781 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Trondheim.

Dobbeltrom

Når faren er hjemme, får han hjelp slik at han kommer seg på toalettet i tide. Kona sørger for at han spiser, at han får hjelp om natta når han skal snu seg i senga, og at han får dekket de behovene han har i løpet av døgnet. Også familien stiller opp, både Roar og hans to søsken med familier hjelper til for at 79-åringen skal ha mulighet til å være hjemme.

Men på sykehjemmet opplever de at de ansatte ikke alltid rekker å hjelpe. Derfor skjer det uhell i forbindelse med toalettbesøk, familien blir usikre på hvor mye mat faren klarer å få i seg, og de bekymrer seg for at vekta har rast. Den røslige mannen som før var 80 kilo, veier nå under 60 kilo. I tillegg hører de at romkameraten klager, fordi Melums far er urolig hvis han ikke får hjelp om natta.

- Jeg synes det er trist at han ikke kan få enerom, sier kona. Under forrige opphold oppdaget hun at mannens tannbørste hadde havnet hos naboen.

Savner varme hender

På besøk: Når faren er på avlastning på Nidarvoll helsehus, er familien ofte på besøk. Men de synes det er tøft å se hvor travelt de ansatte har det, og hvordan forholdene er for beboerne.

Når Melum velger å fortelle om situasjonen, er det for å gi en hånd til de som jobber på sykehjemmet. Han ser at de løper og gjør som best de kan, men at de ikke har tid og ressurser til å rekke over alt.

- Slik jeg ser det, er sykehjemmet kraftig underbemannet. Jeg oppfatter at de ansatte er fortvilt over situasjonen. Samtidig snakkes det om flere varme hender i eldreomsorgen. De hendene tror jeg flytter papir i staben i kommunen, sier Melum.

Familien ser at farens tilstand innebærer at det snart kan være behov for en heldøgns sykehjemsplass. Men en slik erkjennelse er både sår og dramatisk, ikke minst for foreldrene som har vært gift og har delt kjøkkenbord i 53 år.

- Hadde vi sett at dette tilbudet hadde vært bra, ville det vært mye enklere å ta valget om å be om sykehjemsplass. Men disse avlastningsoppholdene har gjort en slik beslutning mye tyngre. Dette oppleves fælt for oss alle, sier Melum.

Adresseavisen har snakket med andre pårørende ved Nidarvoll. De har både gode og dårlige erfaringer med å ha sine på sykehjemmet, men blir ikke overrasket over denne historien. En sier at bemanningen er på et minimumsnivå, og opplever at tilbudet bærer preg av oppbevaring.

Ikke overrasket

Hanne May Bruheim er ombud for helse-, omsorgs- og oppveksttjenester i Trondheim kommune. Hun kjenner ikke denne konkrete saken, men heller ikke hun blir overrasket når hun hører om forholdene.

- Jeg har fått mange slike henvendelser, både fra pårørende og ansatte. Dette høres ut som en veldig vanlig klagesak, hvor det handler om manglende hygiene, at en ikke får nok hjelp under måltid, at en går ned mye i vekt eller at en blir liggende i senga for lenge, sier hun.

Hun påpeker at det for flere år siden ble gitt en verdighetsgaranti til eldre, for å sikre at eldre skulle få en verdig eldreomsorg. Her ble rettighetene forskriftsfestet.

Hun tror det er en hovedårsak til at eldre kan oppleve slike forhold på sykehjem i Trondheim:

- Når en opererer med marginal bemanning, er det begrenset hva en har tid til. Jeg har fått flere henvendelser fra ansatte som forteller at «her rekker vi ikke å gjøre jobben vår», sier Bruheim.

- Gode tjenester

Enhetsleder ved Nidarvoll helsehus, Helge Dahlen, sier de er svært opptatt av å gi et verdig tilbud til beboerne, og han mener at de i det store og hele klarer det. Han forsikrer også at beboerne får alle sine grunnleggende behov dekket, både i forhold til mat, stell og medisiner. Skjer det at beboere må vente for lenge på hjelp, blir dette notert som et avvik.

-Vi ønsker å gi gode tjenester, og vi ønsker en god dialog med de pårørende. Jeg sitter med inntrykk av at vi får til det, og vi får ofte tilbakemelding om at folk som kommer hit, synes det er en god atmosfære her, sier Dahlen.

Han sier de er opptatt av å gi et individuelt tilbud, og at de derfor gjerne vil ha tilbakemelding fra de pårørende. Når det gjelder bemanning ved sykehjemmet, sier han dette:

- I utgangspunktet er bemanningen marginal, men jeg mener den er tilstrekkelig. Når jeg møter de ansatte, gir de tilbakemelding om at de greier å innfri de kravene vi stiller. Men vi kunne selvsagt ønsket oss enda mere ressurser. Det vi ser er at vi ikke alltid rekker å gi et godt sosialt tilbud, sier Dahlen.

LES OGSÅ INNLEGGET: Vi har nettopp hatt ei helg hvor det har vært én sykepleier på 120 pasienter

Flere ansatte

Kommunaldirektør Helge Garåsen sier at bemanningen i sykehjem er lav, men ikke faglig uforsvarlig. Foto: Kjell A. Olsen

Kommunaldirektør Helge Garåsen sier det er lav bemanning i velferdssentrene i Trondheim. Dette er også en av utfordringene som rådmannen peker i budsjettforslaget for helse og omsorg.

- Det er en del ting vi gjerne skulle gjort, som vi ikke får tid til. Men bemanningen er faglig forsvarlig, understreker Garåsen.

Han sier at det nå er laget en opptrappingsplan for både 2016 og 2017 som innebærer flere ansatte i eldreomsorgen.

- Når det blir flere ansatte må jobb, må en virkelig håpe at det vil merkes for både beboere og pårørende, sier Garåsen.