Fire personer har søkt prorektorstillingen for nyskaping ved NTNU etter at Johan E. Hustad går over i en annen lederstilling. Navnet på én av søkerne er unntatt offentlighet.

Norsk industri har fått skuffende lite oppmerksomhet politisk

Professor Toril A. Nagelhus Hernes (49) er eneste kvinnelig søker blant navnene som er offentlige. Hernes er instituttleder ved institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU. Hun har en bistilling som forskningsleder ved St. Olavs Hospital.

Slik skal Trondheim bli gründerhovedstaden

Professor Hans Jørgen Roven (58) er den andre interne søkeren. Roven er professor ved institutt for materialteknologi ved Fakultet for naturvitenskap. Tredjemann blant søkerne er Stefan Preisig (42), assisterende rektor ved Skjetlein videregående skole.

- Skuffende

Alf-Egil Bogen, medgründer for Atmels avdeling i Trondheim, nå toppsjef i Novelda og blant annet initiativtaker til Maker Faire, er skuffet over at ikke flere har søkt.

- Stillingen er veldig viktig. At det er så få søkere er noe NTNU bør merke seg. NTNU er aktive i nyskaping, men inntrykket utad er at de er mest opptatt av campus, bygg og størrelse, og mindre av innhold. Et tett samspill med næringslivet er viktig for NTNU, og den som går inn i en slik stilling bør ha «vært ute i krigen» og ha næringslivserfaring, sier Bogen.

Administrerende direktør og gründer Tom Arnøy i Zedge er også overrasket.

- Rart at det ikke er flere søkere, spesielt med tanke på omstillingen landet står overfor. Det er ingen tvil om at det er sterk oppmerksomhet politisk på dette. Prorektorstillingen i nyskaping ved Norges største tekniske universitet er viktig, sier Arnøy.

Ønsket seg mange

- Hva synes rektor om at søkerlisten bare teller fire personer?

- Jeg synes alltid det skal være mange søkere, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

- Jeg vet at en god del flere har vært interessert, men mange eksterne har trukket seg når de ikke har fått stå anonymt på søkerlisten. Det skal også sies at det normalt ikke er mange søkere på slike stillinger, det er en omfattende kravspesifikasjon som innfris.

- Er det aktuelt med en ny søknadsrunde?

- Nei, vi arbeider med søkerlisten vi har. Det er meget habile søkere på den, sier Bovim.

Prorektor for nyskaping er med i rektors ledergruppe, sammen med de tre prorektorene for forskning, utdanning og faglig integrasjon. Dette er den eneste prorektorstilligen for nyskaping i hele landet. Et krav til den som får stillingen er at vedkommende både skal ha forskningskompetanse og erfaring fra næringslivet.

Toril A. Nagelhus Hernes, instituttleder ved NTNU og forskningsleder ved St. Olavs Hospital, vil bli prorektor for nyskaping. Foto: NTNU
Professor Hans Jørgen Roven søker prorektorstillingen. Foto: NTNU
Rektor Gunnar Bovim hadde gjerne sett at det var mange flere søkere.