I boka «Røde Ritas Regime» forteller Knut Fagerbakke om hvorfor det var han- som varaordfører - og ikke ordfører Rita Ottervik som var på Ullevaal under cupfinalen mellom Rosenborg og Bodø-Glimt i 2003.

- Eg rekna det som sjølsagt at ordføreren skulle representere Trondheim, skriver Knut Fagerbakke.

Les kommentaren: Elsket av få, beundret av alle

Espelund ringte

Han skriver at han torsdagen før cupfinalen fikk beskjed fra Otterviks sekretær om at Karen Espelund i Norges Fotballforbund (NFF) ville snakke med ham.

- Ho fortalte at ordføraren hadde takka nei til å komme og lurte på om det verkeleg var sant at Trondheim kommune ikkje skulle være representert på Ullevaal, skriver han.

Fagerbakke hadde ikke blitt informert, og hevder han heller ikke hadde fått spørsmål fra ordføreren om han kunne reise i stedet.

- Eg vurderte det som en skandale viss ikkje Trondheim var representert, skriver han.

Les også: - Otterviks maktposisjon er urokkelig

Les også: Ottervik er stolt av å være sta

- Reiser på eget ansvar

Varaordføreren kontaktet da Ottervik, og sa han ville reise uavhengig av hva hun mente om det.

- Det var ingen tvil om at Rita likte det dårleg. Eg huska spesielt at ho sa: «Ok, men du reiser på eige ansvar.» Om ho då meinte at eg skulle betale turen sjølv eller at eg måtte forvente kritikk frå mediene viss eg reiste, vet eg ikkje. Vurderinga mi var at eg ville redda Rita og kommunens si ære ved å reise på cupfinalen, skriver han.

NFFs generalsekretær Espelund ble deretter informert om at en representant fra kommunen skulle komme.

Dårlig kjemi

På vei til Ullevaal minnes Fagerbakke også at en eldre person fra Rosenborgs fanklubb ville kaste ham av bussen. Varaordføreren ble ikke gjenkjent. Etter kampen som Rosenborg vant 3-1 etter ekstraomganger, holdt han en tale på banketten, som ifølge han selv var «steikande god».

- Kvifor Rita Ottervik ikkje ville reise på denne turen veit eg ikkje. Men eg trur det handla om dårlig kjemi mellom Rita og leiinga i Rosenborg og dårlege råd frå ordføraren sin rådgjevar, Anne Sophie Hunstad, skriver Fagerbakke.

Adresseavisen har vært i kontakt med Rita Ottervik. Hun skriver i en SMS at hun har høstferie, og ikke har ytterligere kommentarer til boka.

Rita Ottervik sa nei til å være på Ullevaal under cupfinalen mellom RBK og Bodø-Glimt i 2003. Tolv år senere var hun på plass, da RBK vant over Sarpsborg. Foto: Glen Musk
Cupfinalehelten Jan Gunnar Solli (to mål) og Vidar Riseth feirer med fansen etter triumfen i 2003. Foto: Scanpix