Det sier rektor Grethe Naalsund ved Tonstad skole etter at mange observerte såkalte «Killer clowns» på fotballbanen bak skolen mandag kveld.

- Jeg har vært rundt i alle klassene og snakket om dette. Mange kjenner på en frykt, mens andre synes det er litt spennende. Det går mange historier, og elevene hausser nok opp hverandre også. Vi har to ganger vært i kontakt med politiet om saken, og mitt inntrykk er at de tar dette på alvor. Jeg har forsøkt å forklare at det trolig er snakk om ungdommer som kler seg og for å skremme, og at det ikke er farlig. Men frykten har bredt seg og derfor tar vi nå tak i dette, sier rektor Naalsund.

Klovner på fotballbanen

Det var mandag kveld mange elever ved Tonstad skole ble skremt av en eller flere personer utkledd som klovner på fotballbanen bak skolen. Det førte til stor oppstandelse i nabolaget, og hele skoledagen på Tonstad har vært preget av episoden.

- Jeg har snakket med alle lærerne og andre ansatte på skolen om saken, og gått en ekstra runde med de eldste elevene også for å understreke at vi ikke synes noe om at ungdommer kler seg ut og skremmer de minste elevene. Det går historier på skolen om at klovene hadde balltrær, og noen snakker om andre våpen. Jeg prøver å si at dette er folk som bare er ute etter å skremme. Elever og foreldre tilknyttet skolen skal vite at vi tar dette på alvor. Det er ikke hyggelig å vite at mange av elevene er utrygge og redde. Det gjør noe med hele skolemiljøet, sier rektor Grethe Naalsund.

Klar med hjelp

Helsesøster Nina Tranmæl ved Tonstad skole tar også saken på største alvor. Hun fikk tirsdag flere henvendelser fra elever som var redde etter episoden på fotballbanen mandag kveld.

- Jeg har vært i kontakt med flere elever som er redde. Mange har fortalt at de ikke vil gå på trening eller kulturskolen på kvelden fordi de er redd for å møte klovner. Jeg har avlyst alle mine møter i dag, og er klar til å snakke med elever som føler seg redde. Jeg har også arbeidet tett sammen med rektor for å kunne håndtere denne saken på best mulig måte, forteller Tranmæl.

Barne- og familietjenesten i Trondheim kommune er også informert om saken, og ifølge Tranmæl står apparatet klart til å trå til dersom det skulle bli behov for mer omfattende hjelp til de som nå føler seg skremte.

- Elevene blir urolige, det er mye snakk om dette på skolen. Barne- og familietjenesten står klar til å omprioritere ressurser dersom behov oppstår. Vi har både kriseteam og et psykososialt team som kan settes inn ved behov, sier Tranmæl.

Ingen sak på Byåsen

Rektor ved Byåsen skole, Cato Høve, brukte deler av arbeidsdagen onsdag til å snakke med elever om hvorvidt de har blitt skremt av klovner. Men Høve har ikke registrert at klovnene har skapt frykt ved Byåsen skole.

- Jeg har snakket med 6. og 7.-klassinger om dette, og jeg har ikke inntrykk av at dette byr på problemer her på skolen. Noen sier de så en person utkledd som klovn i skolegården her mandag kveld, og det er litt snakk om fenomenet sånn generelt. Men jeg har ikke inntrykk av at elevene våre føler på frykt eller redsel rundt dette, sier Høve.

- Vil berolige alle

Heller ikke ved Lade skole har skumle klovner vært et tema, ifølge fungerende rektor Sissel Kylling. Det samme sier rektor Geir Mediås ved Frol skole i Levanger. Det har det imidlertid vært i Malvik.

- Jeg vet at det har vært diskutert i et møte på minst et trinn. Det har ikke vært noe stort tema i Malvik, og politiet kjenner ikke til episoder her, men noen tok opp det. Vi vil fortsette å berolige alle elever, sier rektor Torgeir Granbom ved Hommelvik skole.