- Jeg blir politiker ut 2016. 2. januar møter jeg her, klar for å jobbe med organisasjonsutvikling i selskapet Avantas. Det kjennes godt å vite at perioden i rådhuset er over, at noen har bruk for meg i det private næringslivet også. 17 år som heltidspolitiker er lenge nok, nå skal jeg fokusere på andre ting, sier Høyres gruppeleder i Trondheim.

Skjøtskift tar over

Høyres bystyregruppe må nå samles for å finne Brox sin erstatter som kommunalråd og heltidspolitiker. Det er allerede klart at kommunalråd Ingrid Skjøtskift tar over som gruppeleder fra nyttår. Hvem som skal inn i den andre kommunalrådsposten til Høyre vil ikke Brox blande seg inn i.

- Det skal bystyregruppa selv få ta stilling til. Jeg kommer til å bruke den tiden jeg har igjen til å sørge for at overgangen går best mulig til den dagen jeg tusler ned rådhustrappa, sier Brox.

Han har foreløpig ikke bestemt seg om han kommer til å søke fritak for vervet som bystyrerepresentant, men sier det er viktig at han får ha mulighet til å konsentrere seg fullt og helt om den nye jobben han skal inn i.

Finne nye koster

Høyre har to kommunalråder i dag, og må finne en erstatter for Brox blant partiets 14 representanter i bystyret. Det er grunn til å tro at Berit Tiller, som i dag er heltidspolitiker og leder i Finans- og næringskomiteen, er en aktuell kandidat til å bli partiets andre kommunalråd.

Samtidig må Høyre i Trondheim finne en ny ordførerkandidat foran kommunevalget i 2019. Siden Brox gjorde det klart at han var på vei ut av politikken allerede i mars i år, har ulike navn til jobben som ordførerkandidat for Høyre vært nevnt. Både Bengt Eidem, som i dag er kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, kulturminister Linda H. Helleland og konserndirektør i Sparebank 1 SMN, Rolf Jarle Brøske, er navn som har vært lansert i debatten om en ny ordførerkandidat for Høyre.

Ville bort fra politikken

Det var i mars i år at Adresseavisen første gang skrev at Yngve Brox så seg om etter et liv utenfor politikken. Da søkte han jobben som assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag.

- Så kom det et tilbud fra Avantas som jeg fant meget spennende. Her kan jeg bruke min erfaring fra 17 år i politikken og bidra til utvikling av nye organisasjoner, ledere og hjelpe offentlige og private virksomheter med å oppnå sine mål. Selv om jeg ikke har formell utdannelse på dette området har jeg lært mye i politikken som gjør at jeg har noe å bidra med i det nye arbeidet jeg snart blir en del av. Dette er drømmejobben, jeg gleder meg til å ta fatt, sier Brox.

- Mye av det jeg har jobbet med, i partiet og i bystyregruppa har vært å få folk til å ville lykkes med oppdraget de har tatt på seg. Jeg skal bruke den erfaringen til å hjelpe Avantas sine kunder med å finne den indre motivasjonen til å være en del av et vinnerlag. I politikken har jeg vært med på mange slike prosesser. Blant annet med omorganisering i fylkeskommunen da vi mistet ansvaret for sykehusene og ved ansettelser og sammensetning av administrasjonen i Trondheim kommune. Jeg vet hvor krevende det kan være å være leder, og hvor tøffe omstillingsprosesser kan være. Jeg føler at min erfaring kan brukes av andre, sier Yngve Brox.

En styrke for oss

Administrerende direktør i Avantas, Ole Erik Fremo, sier han er fornøyd med å få Brox med på laget.

- Han skal inngå i vår avdeling som driver med organisasjonsutvikling, og jeg er sikker på at vi kommer til å ha glede av hans nettverk, erfaring og kompetanse. Vi jobber både innenfor offentlig og privat sektor, og har lokale, nasjonale og internasjonale kunder i vår portefølje. Jeg er sikker på at hans erfaring vil bli verdsatt hos oss, sier Fremo.

Høyre-politiker Yngve Brox, til høyre, har fått seg ny jobb i Avantas. Administrerende direktør i Avantas, Ole Erik Fremo, er glad for å ha høyre-toppen med på laget. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen