UDI har identifisert en gruppe på 1600 somaliere som har fått varsel om at deres flyktningstatus kan opphøre i Norge. Ifølge NRK har 120 av dem fått varsel om dette.

- Jeg har i det siste blitt kontaktet av mange fortvilte somaliere i Trondheim. De har fått brev fra UDI om at de av ulike grunner mister flyktningstatusen, opplyser Ismail Salad Elmi, som er leder for Mangfoldsrådet og Ap-politiker, men som her opptrer som støtteperson.

Det bor ifølge Elmi mellom 1200 til 1500 flyktninger fra Somalia i Trøndelag.

Åtte år i Norge

Suhayb (24) fra Orkanger har fått brev om at flyktningstatusen trekkes tilbake.

- Jeg kom til Norge som flyktning da jeg var 17 år og har vært i Norge i åtte år. Jeg har jobbet hardt for å lære meg norsk, og jeg har i dag fast jobb på Nor tekstil på Heimdal, forklarer han og viser frem ansettelseskontrakten. Den bekrefter at han har fast jobb.

Han fikk brev fra UDI i vår. Også han har klagd på vedtaket.

- Jeg har fått avslag på klagen og brev om at jeg må forlate Norge.

Suhayb får nå hjelp av advokat John Berg til å forberede en siste klage.

Viser til Facebook

Grunnen til at Suhayb mister flyktningstatus er at han ifølge UDI skal ha oppgitt uriktige opplysninger.

- De sier at Facebook-profilen min viser at jeg ikke kommer fra Sør-Somalia, men er fra Nord-Somalia, forklarer han og viser frem brevet.

Det vises også til valutaoverføringer han har gjort, da spesielt til personer i nord.

- Jeg har hjulpet mange, også personer i sør. UDI oppgir et navn til en person de mener er min nevø. Jeg vet ikke hvem han er. De oppgir også flere opplysninger om klaner i Somalia, som ikke er riktig, sier Suhayb, som er overrasket over at han mister beskyttelsen på grunn av en profil på Facebook.

- Jeg har over 2000 venner. Jeg skriver mye der som ikke er riktig, bare fordi jeg ønsker at det ser bra ut, forklarer han.

Han er fortvilet over at myndighetene ikke vektlegger at han har fast jobb og er godt integrert i Norge.

- Jeg har jobbet hardt for å klare det, sier han.

Trygt i Mogadishu

I en leilighet i Trondheim sitter en fraskilt alenemor fra Somalia med sin datter på to år. Foran henne på bordet ligger brevet fra UDI om at hun ikke lenger har behov for beskyttelse.

Hun kom til Norge for fire år siden. På grunn av at hun frykter for konsekvensene av å stå frem med navn, er kvinnen anonym.

Som de fleste toåringer leker datteren med lego på gulvet etter en dag i barnehagen. Moren sitter i sofaen. Hun prøver og smile, men tårene renner.

- Jeg vet ikke hva som skjer hvis vi sendes tilbake.

Hun viser frem brevet fra UDI som uten forvarsel kom i postkassen for noen måneder siden. Det vises til hennes midlertidige oppholdstillatelse gitt 20. juni 2012, at hun ikke lenger har flyktningstatus i Norge og at oppholdstillatelsen derfor inndras. Det samme vedtaket er sendt til hennes datter på to år. Hun er født på St Olavs Hospital.

Store endringeri hjemlandet

Forklaringen som gis er at de forhold som førte til vedtaket om beskyttelse, ikke lenger er til stede.

- Det er funnet sted store endringer i hjemlandet. Al Shabaab er nå ute av Mogadishu. Hvis sivile rammes, er det fordi de er på feil sted til feil tid. Det er derfor trygt å vende tilbake, heter det i vedtaket.

Selv har ikke alenemoren gjort noe som forklarer at statusen trekkes tilbake. Det er endringen i landet som oppgis som årsak.

Advokat John Berg har klaget på vegne av kvinnen. Han viser til at det fortsatt pågår kamper i hjemlandet, at kvinnen er godt integrert i Trondheim og at hun har aleneansvar for et barn på to år.

- Moren til kvinnen har flyttet til Kenya. Hvis hun sendes tilbake til Mogadishu, har onkelen sagt at han vil selge henne. Onkelen har også truet med å drepe henne. Dessuten har en skilt kvinne har ingen verdi i Somalia, skriver advokaten.

- Både jeg og datteren min kommer til å bli drept, gråter hun.

Fått midler

I et intervju med Adresseavisen tidligere i høst opplyste direktør for UDI, Frode Forfang, at UDI har fått midler for å ettergå allerede innvilgede asylsøknader, og at det ville bety at flere kunne få inndratt flyktningstatus.

- Etter flere år i Norge er det lettere å ettergå kontakter og forbindelser, sa Forfang.

Alenemor: Årsaken til at alenemoren fra Somalia må ut etter fire år i Norge, er at situasjonen har endret seg i hjemlandet. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Ser barne-tv: Datteren, som er født på St Olavs Hsopital, har eget brev om utsendelse.