Torsdag hadde Sør-Trøndelag fylkeskommune og Statsbygg et møte. Mot slutten ble også St. Olavs Hospital med.

På dagsorden: Den betente Brøset-tomta, omtalt som en gordisk knute, hvor alle de tre offentlige instansene er eiere. Området skulle bli en prestisjefylt grønn bydel, men Trondheim kommunes bud på tomta ble avvist av Statsbygg i vår. Nå handler saken om å selge tomta på det åpne markedet – så fort som mulig. Det er særlig St. Olav som har det travelt: De vil selge for å få penger til å flytte rettspsykiatrien vekk fra Brøset.

Les også: - Ikke bland deg inn, Kvernmo

- Trondheim kommune var ikke med på møtet. Slik saken står nå, må vi løse de interne forholdene mellom Statsbygg og fylkeskommunen. Kommunen har jo tidligere sittet rundt forhandlingsbordet, men så trukket seg ut. Nå stiller de på linje med andre kjøpere, slik jeg ser det, sier økonomidirektør Knut Aspås i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Han kaller torsdagens møte veldig positivt.

- Vi er enige med Statsbygg om at dette skal vi løse, men vi gikk ikke ned i detaljene. Det har vært uklart hvem som eier hva, men fra vår side ønsker vi en del av arealet øremerket til fylkeskommunale formål, sier Aspås.

Fylkesrådmannen har tidligere antydet 10 til 15 prosent av arealet, og i tillegg håper fylkeskommunen på en andel av pengepotten etter salget. I løpet av de nærmeste ukene skal Aspås konkretisere dette overfor Statsbygg. Avtalen kan tidligst godkjennes av departement og Storting før sommerferien 2017, ifølge Aspås.

Les bakgrunn: Trondheim taper 6 mill. på grønn bydel som strander

Meget bekymret: - Vi registrerer at det nå er samtaler mellom partene, men for meg er det uklart hvor dette ender, sier St. Olavs Hospital-direktør Nils Kvernmo.

Sikret 275 millioner kroner

Statsbygg fikk i vår en fullmakt fra kommunaldepartementet: Oppdraget er å selge tomta slik at St. Olav sikrer seg den summen de trenger for å få flyttet rettspsykiatrien. Det er snakk om 275 millioner kroner. Sykehusdirektør Nils Kvernmo fremdeles meget bekymret for fremdriften.

- Vi registrerer at det nå er samtaler mellom partene, men for meg er det uklart hvor dette ender. Positivitet har man uttrykt i mange år, men nå haster det, sier Kvernmo.

Torsdag hadde St. Olavs Hospital styremøte. Der ble det bestemt at Kvernmo skal starte planleggingen av det nye bygget for sikkerhetspsykiatri – og legge frem konseptrapport om finansieringsplan innen desember 2017.

- Det er jo noe man egentlig ikke skal gjøre når vi ikke har klarhet i finansiering. Men dette har vi diskutert i ti år, og pasientene har stort behov for nye lokaler. Nå er mitt oppdrag å sette opp tempo, sier Kvernmo.

For at han skal klare å oppfylle styrets vedtak, må tomta selges høsten 2017.

- Er kravene fra fylkeskommunen rimelige?

- Det vil jeg vil ikke uttale meg om, annet enn at det må avklares kjapt, sier Kvernmo.

I avtalen slik den nå foreligger, er St. Olav vi sikret 275 millioner. Sannsynligvis vil nybygget komme på 400 millioner. Lokalisering blir trolig Østmarka på Lade.

Visjonen for Brøset var en ny bydel med ca. 4 000 innbyggere der det skulle «falle naturlig» å leve klimavennlig. Foto: Fra områdeplanen for Brøset/Vi

Les også: Koteng: - Brøset er interessant for oss

- En god prosess

Avdelingsdirektør Margrethe Fløystad i Statsbygg føler at de er i en god prosess nå. Hun håper på enighet før jul, og at saken så sendes videre til Oslo.

- Er kravene fra fylkeskommunen rimelige?

- Det er rimelig at de vil ha en andel av tomta og av salgsgevinsten. Hvor stor prosent, er en del av diskusjonen, og det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg har god tro på at vi kommer til en løsning. Dette er uansett en avtale som departementet må godkjenne, sier Fløystad.

Hun sier tomta tidligst kan legges ut for salg høsten 2017.

- Er det aktuelt å betale penger til sykehuset før den tid?

- Etter min vurdering er det ikke aktuelt før salget er i boks.

Les også: Brøset – flopp eller fugl Føniks?

Statssekretær: Trenger fortgang

Statssekretær Paul Chaffey (H) i kommunaldepartementet sier fullmakten til Statsbygg var deres bidrag for å få fortgang i saken.

- Hvorfor var det viktig for dere å sikre sykehuset de pengene?

- Jeg har tidligere hatt et møte med ordføreren, som ønsker å utvikle stedet til en bydel. For at det skal gå, må rettspsykiatriavdelingen på Brøset flytte. Saken handler om hvordan Statsbygg skal opptre for å bidra til at dette kan skje, sier Chaffey.

Ønsker fortgang: Statssekretær Paul Chaffey (H) i kommunaldepartementet vil ha fart på saken.

- Men i fullmakten skriver dere: «Dette innebærer at forhandlingene som har vært basert på kjøpstilbud fra Trondheim kommune, avsluttes, og at det tas sikte på et fritt salg i markedet.» Det står også at salget skal skje slik at det er «økonomisk mest gunstig for staten». Nå er det blitt slik at kommunen ikke kjøper tomta, i alle fall ikke i første omgang?

- Målsettingen er absolutt å få realisert både en byutvikling og ny avdeling til sykehuset. Men et tomtesalg vil alltid skje til markedspris, sier Chaffey.

Han vet ikke hvor fort saken kan behandles i departement og Storting etter at eierne er enige.

Det er særlig St. Olav som har det travelt: De vil selge for å få penger til å flytte rettspsykiatrien vekk fra Brøset. Foto: Frank Lervik
Fylkesrådmannen har tidligere antydet 10 til 15 prosent av arealet, og i tillegg håper fylkeskommunen på en andel av pengepotten etter salget. Foto: Frank Lervik