I oktober i fjor mottok Politihøgskolen en bekymringsmelding om mulig brudd på taushetsplikten. Dette var knyttet til en politistudents bruk av sosiale medier – blant annet Snapchat – mens han tjenestegjorde i praksisår ved Trøndelag politidistrikt, ifølge en fersk påtaleavgjørelse fra Spesialenheten for politisaker.

I bekymringsmeldingen, som kom fra bekjente av studenten, ble det opplyst at de hadde mottatt snapchatbilder av blant annet oppdrag og åsted som politistudenten hadde vært på. Varslerne mente også at en annen politimann i Trøndelag politidistrikt, som de også kjenner, drev med samme aktivitet.

- Lik dekket med laken

Politihøgskolen varslet Spesialenheten for politisaker, som igjen iverksatte etterforskning av begge politimennene. Det ble avhørt flere vitner, blant annet to kvinnelige bekjente av politistudenten og politimannen. Den ene fortalte at politistudenten hadde sendt henne snapchatbilder av politioperativt register «hvor han hadde streket under et navn og skrev «haha, enn å hete noe slikt», ifølge påtaleavgjørelsen fra Spesialenheten. Kvinnen fortalte også, ifølge dokumentet, at studenten hadde vist frem og sendt henne et snapchatbilde av et lik tildekket med et laken. Hun opplyste videre at det var den andre politimannen som hadde sendt dette bildet til studenten.

Påtalevedtaket refererer også kvinnen på at hun mottok bilder av et beslaglagt hjemmebrentapparat fra studenten, samt en video fra en trafikkontroll.

- Hvert tiende minutt

Den andre kvinnen forklarte at «hun daglig fikk kjempemange bilder fra politistudenten på Snapchat – de kunne komme hvert tiende minutt», refereres hun på i påtaleavgjørelsen. I avhøret fortalte kvinnen videre at hun blant annet fikk tilsendt bilder av nye sivile politibiler, bilulykker med åsted og fra en narkoaksjon.

Hun konfronterte også politistudenten med hans mobilbruk i arbeidstiden – hvorpå han svarte følgende per sms: «E legg aldri ut nå bilde tå nånj, navn, eller nå taushetsbelagt. E e itj så sprengt», går det frem av avgjørelsen.

I sitt svar til politistudenten dagen etter, skrev kvinnen at det gjaldt «snap fra når di e på oppdrag, kollegaer som står å snakke med folk, når di har stoppa bila, bilskilt både på stoppa bila, sivilbila og politibila, politirapporta, rare navn og diverse beslaglagte ting». Hun skrev også at venninner hadde kommet bort til henne og lurte på hva som foregikk.

Politistudenten svarte da følgende: «Hmm. Okei. Mule e kanj ha sendt nå rundt akkurat d du si, men ikke nå som ikke e innafor».

Politistudent: «Helt på trynet»

Da studenten ble avhørt av Spesialenheten, stilte han seg uforstående til mistanken om brudd på taushetsplikten, samt de konkrete hendelsene beskrevet av vitnene. «Helt på trynet» og «helt bak mål», var hans reaksjon etter påstandene. Han opplyste at han er veldig nøye med hva han sender til venner og familie på Snapchat og benektet å ha sendt bilder av personer, hendelser og slike ting. Han benektet også å ha fått tilsendt bilde av et lik, og opplyste at det var snakk om et bilde av et sperrebånd.

Studenten erkjente å ha sendt bilder av seg selv, politibiler og politihunder, men dette gjorde han fordi han syntes dette var «gjevt» og «artig», og fordi han var stolt av sitt yrke, går det frem av påtalevedtaket.

Ingen tekniske bevis

Den andre politimannen som ble etterforsket, fortalte i avhør at han tar en del snapchats mens han er på jobb. Disse sender han hovedsakelig til dem som han jobber sammen med. Han kunne ikke huske å ha sendt bilde av en død person til noen, og opplyste at dette var langt utenfor det han ville ha «snappet» om, ifølge dokumentet.

Spesialenheten mener at det er sannsynlig at politistudenten har forholdt seg slik som vitnene har beskrevet, men fordi ingen har lagret noen av bildene eller snapchatene, foreligger det ikke tekniske bevis for at studenten brutt taushetsplikten. Saken henlegges derfor etter bevisets stilling. Det gjør også saken mot den andre politimannen. Spesialenheten mener at ytterligere etterforskning ikke vil kunne avklare hvilke snapchats han sendte til politistudenten, som nå også er ansatt i Trøndelag politidistrikt, ifølge påtaleavgjørelsen.

Personalsaker: De to politimennenes snapchatbruk har vært tatt opp i forbindelse med personalsaker, opplyser politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe.

Personalsaker

Henleggelsen til tross, Spesialenheten har sendt begge sakene til Trøndelag politidistrikt for administrativ vurdering. Politimesteren anmodes om å følge opp politistudentens behandling av politiinformasjon, bruk av sosiale medier og hans rolleforståelse. «Han har forklart at han synes det er "gjevt å jobbe i politiet", og bruken (av Snapchat journ.anm.) fremstår som et middel for å vise seg frem for venner og familie», heter det i dokumentet.

I begge vedtakene minner Spesialenheten om at tjenestepersoner skal være tilbakeholden med å dele opplysninger fra polititjenesten via sin(e) privat(e) sosiale mediekonti, og at deling av informasjon via eksempelvis Snapchat lett kan komme i konflikt med hensynet til blant annet taushetsplikten.

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag opplyser at politidistriktet har tatt tak i saken.

- Vi har tatt opp dette med de det gjelder som personalsaker. Det er også tatt opp på et mer generelt nivå på driftsenhetene dette gjelder. Der er det informert om hvilke holdinger vi skal ha i forhold til deling av informasjon i sosiale medier. Vi skal også ta opp dette som et generelt tema i hele politidistriktet. Vi har jobbet med det tidligere, men må nok en gang minne om den forsiktigheten politiet må utvise på sosiale medier, sier Moe.

- Er det greit at politifolk legger ut bilder fra politihverdagen sin?

- Det skal vi være veldig forsiktig med. Det hender jo at vi har med journalister og tv-team også, men dette skal vi ikke gjøre uten at det er godt gjennomtenkt, sier Moe, som mener det skal være godt kjent blant de ansatte hva som kan deles og ikke deles på sosiale medier.