Tilbudet blir et treårig fulltidsstudium ved Nord universitets avdeling i Namsos.

- Vi er veldig glad for å kunne tilby denne etterspurte utdanningen, sier universitetslektor Guri Bitnes Wiik, prosjektleder i Namsos.

Årsaken til at de bruker engelsk i navnet på utdanningen, er at begrepet er internasjonalt og at det er viktig med en felles forståelse, forklarer Wiik. Utdanningen har også den norske betegnelsen prehospitalt arbeid.

30 studieplasser

Det vil bli tatt opp 30 studenter ved hvert av studiestedene i 2017. Namsos har fra før grunnutdanning for ambulansepersonell ved Olav Duun videregående skole. Den nye utdanningen er rettet både mot nåværende og framtidig ambulansepersonell. Sykehusene har lenge etterlyst en bedre kvalifisering av ambulansepersonell. Ambulansetjenesten har en sentral rolle i prehospital akuttmedisin og ulykkes- og kriseberedskap.

Nett og samling

Det nye studiet er nett- og samlingsbasert. Mens undervisningen foregår på nett, vil øvelser og trening foregå på samlinger. Det blir tre praksisperioder på til sammen 27 uker i løpet av studietiden.

Til nå er det bare utdannet ett kull med bachelor i prehospitalt arbeid, ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Utdanningen tilbys imidlertid som videreutdanning (60 studiepoeng) flere steder, også ved NTNU i Trondheim og i Gjøvik.

Bra for distriktene

- Dette er en gledens dag for Distrikts-Norge, sier dekan Bodil Svendsgård ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap i en pressemelding.

- Selv om vi vil rekruttere nasjonalt, så skal vår utdanning ha et ekstra blikk på kjente forhold i distriktene, eksempelvis lange transporter til sykehus og legevakt, sier Svendsgård.

Studieplanen er utviklet i tett samarbeid med spesialisthelsetjenesten i Helse Nord og Helse Midt-Norge.