De to NTNU-sentrene driver med fremragende utdanning innen entreprenørskap og IT-utdanning. Begge er samarbeid mellom NTNU og Nord Universitet. Statusen innebærer 6,8 millioner kroner i året i fem år med mulighet for forlengelse i fem år til. I tillegg løser pengesummen ut like mye penger fra universitetene.

IT-utdanning

Excited heter IT-utdanningen som er et samarbeid mellom NTNU i Trondheim, Gjøvik og Ålesund, samt spillteknologi ved Nord Universitet i Steinkjer.

- Målet vårt er å få flere til å studere IT. Særlig vil vi ha kvinner til IT-studiene, sier en veldig glad Birgit Krogstie rett etter at de har fått vite det. De er opptatt av rekruttering fra videregående skole og kontakten med næringslivet for å ruste studentene til den jobben de skal gjøre etterpå.

NTNU-professor Guttorm Sindre blir leder for senteret. Han forteller at de har prøvd en gang før å få denne statusen.

- Denne gangen gikk det. Nå skal vi gjøre masse. Vi skal forbedre det vi gjør, fornye tradisjonelle undervisningsformer og gjøre masse nytt knyttet til læring.

Endringsagenter

Engage er det andre miljøet fra NTNU og Nord Universitet som får status som fremragende. Det er et samarbeid mellom Entreprenørskolen, Eksperter i team og Trolllabs ved NTNU og Nord Universitet i Bodø.

- Vi skal utdanne endringsagenter i alle fagfelt, sier professor Roger Sørheim ved NTNUs Entreprenørskole.

- Det nye senteret skal gjøre studentene i stand til å delta i innovasjon og nyskaping både for å skape nye bedrifter og i etablerte fagfelt og bedrifter.

Utdanningsfest

Norsk høyere utdanning feiret seg selv tirsdag kveld der det ble offentliggjort hvilke sentre som får den høythengende statusen. Fra før er det fire slike sentre i Norge. NTNU har ingen fra før, men hadde tre miljøer blant de ni finalistene. Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) som står for tildelingen. En internasjonal ekspertjury har vurdert alle sentrene som søkte om statusen. Sentre for fremragende utdanning er en nasjonal prestisjeordning som belønner forskning på og utvikling av utdanning. Miljøene som fikk status, utdanner studenter innenfor film, entreprenørskap, fysikk og IT. Til sammen kan miljøene motta 240 millioner kroner årlig i en tiårsperiode.

Kjempestolt prorektor

- Jeg er kjempestolt, sier prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU. Hun syns det er fantastisk at NTNU fikk med seg to av fire sentre for fremragende utdanning i denne omgang.

- Vi har jobbet så bevisst med utdanningskvalitet, sier hun.

NTNU var det universitetet som hadde flest fagmiljø blant de ni finalistene og var sammen med Nord Universitet de eneste som fikk to sentre.

Forsker på utdanning

- For å sette studenter i stand til å løse problemer må vi vite hvordan de lærer. Derfor er en av sentrenes oppgaver å teste ut nye undervisningsmetoder og å forske på læring og undervisning. Sentrene kjennetegnes også ved et stort studentengasjement og involvering av studentene både i utviklingen av selve utdanningene og i visjonen for sentrene, sier Nokut-direktør Terje Mørland.

- Alle vinnerne er fremragende og verdensledende på sitt fagfelt fra før. De har også gode planer og tydelige ambisjoner framover både nasjonalt og internasjonalt, sier han om hvorfor de fire sentrene ble valgt.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gratulerer alle de nye sentrene. Han delte ut prisene sammen med Mørland fra NOKUT.

- De er med på å inspirere alle som etterstreber høy kvalitet. De skal være med å vise vei når vi nå har ambisjoner om å løfte utdanningskvaliteten også i bredden, sier kunnskapsministeren.

I tillegg til de to sentrene fra NTNU, ble også Centre of Excellence in Film and Interactive Media ved Høgskolen i Lillehammer og Center for Computing in Science Education Universitetet i Oslo hedret med samme status.

De tre NTNU-finalistene var:

NTNU: EXcITEd - Excellent IT Education

NTNU: Engage - Centre for Engaged Education through Entrepreneurship

NTNU: SCOPE - Center for Excellence in Medical Education

Glade vinnere: De skal utdanne endringsagenter og har fått status som sentrer for fremragende utdanning. Helt fremst i midten er lederen av senteret, Roger Sørheim, sammen med prodekan Berit Kjeldstad til høyre. Foto: Anette Andresen/ Nokut