– Herregud, Trump blir president. Hva er det som skjer med dette landet? Jeg er så bekymret. Kanskje vil den nye presidenten kaste oss ut av landet. Vi har satset på et liv her i USA, nå kan det kanskje være over.

Benedicte Jourdois og mannen Martin Wittenberg ser på de store skjermene med redsel og frykt i blikket. I vogna ligger lille Alma uvitende om dramaet som utspiller seg over hele USA i kveld. Benedicte er fra Frankrike, Martin fra Tyskland. Dattera Alma er født i USA, men nå er foreldrene redde for at hun ikke kan vokse opp her.

På Rockefeller plaza er det TV-kanalen NBC som står for TV-sendingene, og det er flest demokrater og Clinton tilhengere som henger her på valgnatta. Noen kvartaler unna holder Fox News til, og der består forsamlingen mest av Trump-tilhengere.

Redd for fremtiden

- Vi har så lyst til å bo her i USA, til å følge drømmen vår og la lille Alma få vokse opp. Men nå er jeg virkelig redd for hva som skal skje med oss. Kanskje vi kan flytte til Norge, det er vel ikke så mange egoister og dumme velgere der, sier Benedicte.

Donald Trump har akkurat blitt erklært vinner av staten Ohio, og de store skjermene viser at han har en solid ledelse på Hillary Clinton. Det går et sukk gjennom folkemengden på Rockefeller plaza der tusenvis følger opptellingen. I morgentimene norsk tid så det ut til at Donald Trump har sikret seieren i Ohio, North Carolina og mest sannsynlig også den viktige vippestaten – Florida.

Mot 270 valgmenn

Like etter klokka 23.00 i New York tyder alt på at Donald Trump kommer til å vinne de viktigste statene som sikrer han 270 stemmer i valgmannskollegiet, og bli USAs neste president. En rekke analytikere uttrykte skuffelse over tallene som rullet inn utover kvelden og natta. Meningsmålingene har ikke forutsett dette, og mange sammenligner det som skjer i USA nå med de samme politiske strømningene som førte til at Storbritannia stemte for å forlate EU i juni.

- Vi tenker ikke bare på vår egen fremtid, men hele dette landet – ja hele verden. Hvordan skal det bli med Donald Trump som president? Jeg hadde en drøm om at min datter kunne vokse opp i et land med en kvinne i Det hvite hus. Et land som arbeidet mot større forståelse mellom folk, bedre rettigheter for kvinner, homofile og for demokratiet vårt. Nå ser det virkelig mørkt ut, sier Benedicte Jourdois.

Ingen sigar

Howard Nezbeth har lett frem hatten, flagget og sigaren foran denne viktigste kvelden i USAs historie. Tidlig på kvelden tok han oppstilling i fremste rekke foran de store TV-skjermene som viser valgsendingen fra NBC. Howard har gledet seg til å tenne seierssigaren i det øyeblikket Hillary Clinton ble utnevnt til president, men det ble aldri noe seierssigar på Howard denne kvelden.

Rundt oss på Rockefeller plaza er det stadig flere som begynner å tro at Trump skal vinne dette valget. Michey Steenberghe er sjokkert over tallene som strømmer inn-

- Det så veldig bra ut tidlig på kvelden, men dette blir bare verre og verre. Jeg trodde hun kom til å vinne lett, men dette ser virkelig ikke bra ut. Vi kommer trolig til å bo i et land som styres av Donald Trump, det er en tanke som gjør med redd, sier Michey.

Jubler for Trump

Noen kvartaler unna, utenfor FOX News har Trump-tilhengerne i New York tatt oppstilling, de følger med på tallene som stadig teller opp valgmannsstemmer til Donald Trump. Marcy Maher fra Iowa er i byen for denne kvelden sammen med familien og mener Donald Trump vil kunne gjøre mye bra for USA i årene som kommer.

- Trump har de riktige verdiene som jeg deler. Det er mye galt i dette landet, og vi trenger Trump til å ordne opp i tingene nå, sier hun.

I utkanten av alle TV-skjermene står en mann som kaller seg Johnny Rocker. Han har tatt med seg gitaren sin, og gir blaffen i hele valget.

- Jeg får ikke stemme fordi jeg er tidligere straffedømt, men det bryr meg ikke. Det spiller ingen rolle hvem som styrer. Jeg blir boende på gata likevel jeg, sier Johnny og forberedet seg på nok en kjølig natt på Manhattan.

Tusenvis av mennesker på Rockefeller Plaza fulgte valgnatta i New York. De fleste ble sjokkerte og overrasket over at Trump ser ut til å bli landets nye president. Foto: RUNE PETTER NESS
Howard Nezbeth (i rød hatt) møtte opp tidlig på Rockefeller plaza for å følge opptellingen. Han håpet lenge han kunne tenne en sigar for Clinton-seier, men slik gikk det ikke. Foto: Rune Petter Ness
- Jeg gir blaffen i hele valget, det spiller ingen rolle om det er Clinton eller Trump som er president, sier mannen som kaller seg Johnny Rocker og sover på gata i New York. Foto: Rune Petter Ness
Mickey Steenberghe hadde trodd Hillary ville vinne lett, men hans optimisme ble snudd i løpet av natta. Foto: Rune Petter Ness
- Trump er den kandidaten som kan ordne opp. Monica Eller, til venstre, April Eller og Marcy Maher jubler for tallene som ruller inn til fordel for Donald Trump. Foto: Rune Petter Ness