Letizia Jaccheri er professor og instituttleder ved NTNU. Hun snakker om å føle seg mindreverdig og rakke ned på andre. Dørmatter kaller hun kvinner som føler seg slik. Hovedpersonen i boken hennes er dørfruen Tappetina. Navnet betyr liten matte på italiensk, og Tappetina veksler mellom å være dørmatte og superhelten Doory Mentor. Årets julegave til barn og ikke minst voksne på NTNU-instituttet er klar. Jaccheri har dedikert boken til alle dørmatter med ønske om at de måtte bli mentorer, altså hjelpe andre opp og fram.

I en 8.mars-kronikk skrev Letizia Jaccheri om sin egen bakgrunn, og gleden av å være kvinne i IT-verdenen

Få data-kvinner

- Jeg har ofte følt meg mindre flink enn andre her på Gløshaugen. Det er så mange flinke studenter, doktorstudenter og andre som kan mer enn meg, sier professoren.

Utgangspunktet for boken om Tappetina er alvorlig. I likestillingslandet Norge er det langt mellom kvinnene på hennes fagfelt. Ledergruppen ved fakultet for informasjonsteknologi består av ni menn og Letizia Jaccheri. På instituttet sitt har hun heller nesten ingen kvinnelige kolleger blant de vitenskapelig ansatte. 20 kvinner er doktorgradsstudenter, post doc og professorer. Nesten alle er utenlandske. Bare en eller to er født i Norge.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Poeng til universitet basert på kjønn

30 år med data

Letizia Jaccheri har jobbet med data siden 1983 da hun begynte som datastudent i hjemlandet Italia. I over 20 år har hun vært tilknyttet NTNU og er nå instituttleder for NTNUs nye institutt for datateknologi og informatikk.

- Jeg skjønte på et tidspunkt at selv om de andre er flinkere enn meg, kan jeg hjelpe dem.

Den tanken har ført Letizia Jaccheri til professor og instituttleder ved NTNU.

- Viss du bare prøver å bli flinkere, blir du helt tom til slutt, sier hun.

Algoritme = oppskrift

Italieneren Jaccheri skrev boken først på italiensk og har fått oversatt den til norsk og engelsk. Superhelten er ikke den flinkeste som fikser alt, men mentoren som hjelper andre.

- Det handler om algoritmer, sosialt entreprenørskap og mentoring. Boken har et kvinneperspektiv for jeg alltid bruker meg selv og mine erfaringer.

- Og hvordan vil du forklare hva en algoritme er?

- En algoritme er en oppskrift, et sett med steg som sammen løser et problem og som kan bli brukt om og om igjen for å løse tilsvarende problemer, dersom den blir gjort tilgjengelig – dersom vi deler kunnskapen vår.

Engler som rollemodell

I boken om Tappetina møter vi hovedpersonen med englene som sine første rollemodeller. Jaccheri kaller henne for dørfrue som blir dratt mellom dørmattekvinnene og superhelten og mentoren Doory Mentor.

Dørmattekvinnen kan ha en universitetsgrad i fysikk, men insisterer likevel på at hun ikke forstår bankkontoer og må la mannen sin ta seg av familiens økonomi, skriver Jaccheri. De mangler selvtillit, men vil være flinke, og når dørmattekvinnene er samlet, sladrer de og baksnakker de som er flinkere.

Vi møter også flinke Sissi som har laget en algoritme som skal redde menneskeheten fra søppel.

- Ja, en slik algoritme er mulig, sier IT-professor og forfatter Jaccheri.

Superhelt på elektronisk googleteppe

Hun har også utstyrt superhelten Doory Mentor med helt moderne teknologiske hjelpemidler som et elektronisk, selvstyrt flygende teppe. Det er koblet til Google og flyr automatisk. Med datamaskinen Ubuntu mini overvåker hun både situasjonen i algoritme-laboratoriet og historiens heks, Iva Agressi som vil ødelegge denne algoritmen som skal hindre søppel.

- Iva Agressi føler seg liten og prøver å ødelegge heller enn å hjelpe andre.

Superhelten for Letizia Jaccheri er altså en mentor som hjelper andre. Doory Mentor skal redde algoritmen som igjen kan redde menneskeheten fra søppel, men hun skal også redde kvinner fra frykten for å ikke være god nok.

Tidligere denne uke arrangerte NTNU teknologicamp for 180 jenter fra videregående skole i hele landet

- Ikke flink nok

- Min superhelt er mentor og hjelper flinke Sissi som jobber systematisk for å redde verden fra søppelet. Alle trenger å bli sett og få hjelp, sier Letizia Jaccheri. Da sønnen hennes leste boken, sa han at den handlet om henne.

- Når jeg ser på meg selv, ser jeg at jeg er flinkere enn noen andre. Likevel føler jeg meg ikke flink nok, og den følelsen kan være skadelig, sier hun.

Bokomslag. Letizia Jaccheri fra NTNU har skrevet barneboken «Den Lille Dørfruen: Tappetina» om algoritmer. Foto: CreateSpace Independent Publishing Platform
Superhelten er en mentor som hjelper andre: NTNU-professor Letizia Jaccheri har gitt ut barnebok om algoritmer og å hjelpe andre. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Dørmattebok: Tappetina er superhelt og en vanlig kvinne som gjerne vil være flink, men som mangler selvtillit. Hun blir sint, baksnakker folk, syter, er sjalu og lyver. Foto: Aleksander Myklebust