Lørdag var det årsmøte i Trondheim Frp. Nestleder Mats Ramo stilte som kandidat til ledervervet. Som motkandidat stilte øyelege Jan Guldahl, godt kjent for sitt innvandringskritiske syn.

Guldahl fikk 21 stemmer, mens Ramo vant med 24 stemmer. Nå reagerer Guldahl på det han mener er taktikkeri fra den lokale partiledelsen.

Ifølge Guldahl og en annen møtedeltager, som ønsker å være anonym, halte møteledelsen ut møtet for å kalle inn nok tilhengere av Ramo for å sikre seieren. Ramo tilbakeviser dette.

– Fikk kalde føtter

Møtet på Hotell Augustin skulle begynne klokken 13.00 lørdag, men stort oppmøte gjorde at møtestarten ble 10–15 minutter forsinket. Blant de rundt 40 som kom til møtestarten var det mange nye fjes for lokalpartiet, og flere av dem støttet åpenbart Guldahl. Øyelegen mener at det store oppmøtet av «nye» folk førte til en viss panikk hos Ramo og hans støttespillere, der iblant stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

– De fikk kalde føtter når de så hvem som kom. De fryktet for posisjonen til Ramo og satte i gang en uthalingstaktikk. Først ble møtet utsatt, og deretter ble det beordret en teknisk pause på en halv time før stemmeavgivningen.

– Ikke mobilisering

Guldahl sier at det i løpet av møtet kom til fem-seks nye stemmeberettigede, blant annet olje- og energiminister Tord Lien.

– Dette sørget for at Ramo fikk flest stemmer, sier Guldahl.

Han oppfatter dette som en mobilisering, mens Ramo sier at det var flere, deriblant Lien, som på forhånd meldte at de ville bli forsinket.

– Vi var ikke bekymret. Enten så vinner man, eller så taper man. Det er ikke verdens undergang å tape en votering, sier Ramo.

Mats Ramo (26) er ny leder i Trondheim Frp. Her under et bystyremøte i Trondheim tidligere i år.

Guldahl sier han etterpå gratulerte Ramo med seieren, men aller mest med mobiliseringen.

– Det stemmer at han sa det. Jeg er voldsomt uenig i måten han legger det frem på, sier Ramo.

– Guldahl sier at det er lov å mobilisere, men synes dere kan være ærlige på at det var nettopp en mobilisering i siste liten for å sikre stemmeflertallet?

– Jeg deler ikke den oppfatningen. Av dem som stemte på Guldahl er det åpenbart en del folk jeg ikke har sett før. Det er bra og trivelig at det kommer nye folk. Blant dem som har vært medlemmer i partiet over lengre tid, og som har vært på møtene tidligere, vil jeg anta at mange støttet meg. Hvis vi skulle mobilisert ville vi fått inn flere fra aktive Fpu-ere og flere folk fra tida da jeg og Sivert (Bjørnstad red.anm.) var aktive der. Det gjorde vi ikke.

Skiftet parti

Guldahl mener det er liten vilje til å slippe inn nytt blod i trondheimsavdelingen.

– Det er ikke rom for oss litt eldre mer modne. Det er ikke et liberalt syn som det Bjørnstad fronter vi får stemmer på. Det er det flere partier som har. Det Frp vinner valg på er justispolitikk, samferdselspolitikk og asyl- og innvandringspolitikk, sier Guldahl.

Gjennom et langt liv har han stort sett vært trofast til Arbeiderpartiet. Skiftet til Frp før forrige regjeringsvalg kom på grunn av at han syntes Ap var for svake i asyl- og innvandringspolitikken. Han mener den store muslimske innvandringen til Europa er svært uheldig og sier han er helt på linje med Frps innvandringsminister Sylvi Listhaug. Men lokalt finner han lite støtte.

– Er det ikke rom for nytt blod inn i partiet, Ramo?

– Jeg tror ikke det handler om det. Det handler mer om hvilke typer folk det er. Guldahl er en kontroversiell mann, også internt i partiet. Det nye styret består av flere folk som kommer utenfra, sier Ramo.

Han sikter til ny nestleder Jan Tore Fladvad, styremedlem Lennart Berg og varamedlem Else Måsø.

Meldte seg ut søndag kveld

– Er Guldahl en type med meninger dere ikke ønsker i partiet?

– Jeg forstår at han har meldt seg ut og da føler jeg ikke at jeg trenger å kommentere det, sier Ramo.

I tillegg til den det politiske linjen i lokallaget reagerer Guldahl også på at trondheimspartiet ikke tar imot nye medlemmer på en god måte, og på at han mener senioravdelingen i lokallaget er bevist er fjernet. Etter møtet møttes han og flere av tilhengerne hans på Egon. Gjennom helga modnet tanken om å melde seg ut av partiet. Samtidig varslet han at han trekker to kronikker han har sendt inn til Adresseavisen.

– Jeg vil aldri mer signere med «stolt medlem av Frp». Jeg er ferdig med det partiet, sier Jan Guldahl.

«Under årsmøtet i Trondheim Frp ble det fra det sittende styret aktivt foretatt en forsinkelsesprosess som muligjorde at en MOBILISERING kunne finne sted», skriver Jan Guldahl i eposten hvor han varslet om utmelding fra Fremskrittspartiet søndag kveld.