Læreplasskonferansen mandag trakk til seg bortimot 1700 ungdommer og over hundre lærere.

På Scandic Lerkendal hotell fikk de treffe en rekke mennesker fra bedrifter som trenger de unges arbeidskraft. I tillegg har de fått en god porsjon inspirasjon og motiverende ord.

Hest var ikke best

- Jeg ble mer nysgjerrig på hengerne enn på hestene!

Slik forklarer Ingrid Kjelstad Flusund (20) hvorfor hun hoppet av hestelinja på Skjetlein etter to år. I dag går hun andre året for å bli anleggsmaskin-mekaniker, ved Melhus videregående skole.

Hun skal mekke på digre maskiner som dumpere, hjullastere og gravemaskiner.

- Min drøm er å få fortsette med dette og å bli flink til det jeg gjør, sier Ingrid, som ikke hadde mye erfaring i å skru før hun kom inn på skolen.

De er tre jenter og ti gutter i klassen. Hun har ingen venner fra tidligere som valgte samme studieretning som henne. Venninnene driver med hest hele gjengen.

- Neste skoleår skal jeg ut og finne meg en læreplass, og det håper jeg at jeg skal få til, sier Ingrid.

På konferansen har hun snakket med lærlinger og ansatte i bedrifter som trenger hennes arbeidskraft. Det har vært plenumsforedrag og faglige møteplasser.

- Det er interessant å høre på alle i grunn. Man vet aldri hvor en havner hen.

Flere får læreplass

- Det finnes plasser. Forholdene er mye bedre enn de var bare for få år siden. Det er viktig å vise ungdommene dette, motivere dem til å søke og til å tro på at de kan få en læreplass, sier Hanne Moe Bjørnbet (AP) som leder av opplæringskomiteen i fylkestinget.

Det er stort sett andreklassinger fra yrkesfagene som er her. De som skal ut i lære neste år.

- Målet er å få flest av dem som har begynt på yrkesfagutdanning til å fullføre løpet og bli fagarbeidere, sier Bjørnbet og forteller at faren er at elever faller av, enten til allmenn påbygging eller til ingenting, når de egentlig skal ut i lære.

Det har sørtrønderne i stor grad fått til gjennom «yrkesfagløftet» som startet i fjor. Sammen med Oslo er Sør-Trøndelag best på gjennomføring.

- Av dem gikk ut av skolen våren 2016 fikk hele 72 prosent av dem som søkte en læreplass og fullførte, sier Bjørnbet og legger til at det er enklere nå enn for bare få år siden å slippe til. Tallene viser fremgang på få år.

Attraktive arbeidere

Den andre store utfordringen er å få ungdommer til å velge yrkesfag.

- Det er slik at disse ungdommene har stor yrkesstolthet når de er ferdige, mens omdømmet på utdanningen er lav. Derfor er mange tiendeklassinger skeptiske, sier Kristian Torve, som også sitter i opplæringskomiteen på fylkestinget.

Han understreker det store behovet for ungdommene som velger yrkesutdanning, i fremtiden.

- NHO har estimert at to tredjedeler av arbeidskrafta må ha fagarbeiderbakgrunn i 2035. Slik det ligger an i dag, mangler vi 95 000 mennesker.

Bedre enn sitt rykte

- Mitt råd til elever som er i tvil når de skal søke videre utdanning er at de bør ta et fagbrev. Da åpnes mange nye veier, sier Randi Nordgaard Hermstad som er prosjektleder for Læreplasskonferansen. Hun er også tidligere rektor ved Rissa videregående skole.

- Yrkesfag er ingen blindvei. Først og fremst vil fagbrevet gi tilgang til fagskoler på høyere utdanningsnivåer. Du kan og bygge på og ta høyere utdanning senere. Men så er det ikke slik at høyere utdanning er eller bør være det eneste målet for alle, sier hun.

Hun er opptatt av at man bør være spesielt motivert for skolearbeid når man velger studiespesialisering.

- Er man i tvil, ta heller et fagbrev, sier Hermstad og får støtte av fylkespolitikerne fra AP, som begge studerer og har studert ved universitet og høgskole.

- Yrkesutdanning gir deg et pluss og praktisk erfaring er attraktivt, sier Hanne Moe Bjørnbet.

Det beste rådet

I konferansesalene på hotellet har elevene fått speeddate potensielle arbeidsgivere, lyttet til inspirasjonsforedrag og intervjuer med mennesker fra ulike bedrifter fra scenen.

Rådet fra lærling, Hans Martin Ingebrigtsen, ved EIK maskin er å konsentrere seg på skolen, ikke få for mye fravær, tenke på ordenskarakteren, men aller viktigst:

- Finn på noe du har lyst til! Da har du motivasjon til å komme deg opp og på arbeid.

Saler om: Ingrid Kjelstad Flusund hoppet av hesten for å bli anleggsmaskinmekaniker. Foto: Morten Antonsen
Hanne Moe Bjørnbet (AP), leder av opplæringskomiteen i fylkestinget. Foto: Morten Antonsen
Kristian Tovre sitter i opplæringskomiteen på fylkestinget og er AUFs ungdomskandidat til Stortingsvalget. Foto: Morten Antonsen
Randi Nordgaard Hermstad er prosjektleder for Læreplasskonferansen. Foto: Morten Antonsen