- Russland utgjør ikke en risiko i dag, men kan komme til å gjøre det i årene som kommer. Vi ser et kraftig forverret forhold til Vesten de siste årene.

Det sa sjefen for den norske etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, da han besøkte Trondheim Militære Samfund tirsdag kveld. «Hvor går Russland?» var tema for foredraget til etterretningstjenesten, og han slo fast at Russland er en krevende nabo for Norge.

- Uro kan skvulpe over på oss

- Dersom noe skjer andre steder i verden, kan det skvulpe over til vår del av verden og rokke den stabiliteten vi har i dag. Dersom Russland blir blandet inn i konflikter som utvikler seg og tar fyr, kan det bli en trussel for oss, sier den norske etterretningssjefen.

Russland er i dag blandet inn i krigføring både i Syria og Ukraina. Etterretningssjef Lunde mener det er et helt annet og langt mer anspent forhold mellom Vesten og Russland i dag enn for få år siden.

- Retorikk skaper uro, sier han.

Han mener at Russlands innblanding i Syria, har implikasjoner langt utover Midtøsten og slår fast at Russland er en militær stormakt. Han mener også at vi i Ukraina og Syria ser en økt vilje hos Russland til å bruke militær makt.

Moderniserer flåten i Arktis

I foredraget sitt viste den norske etterretningssjefen til at russerne driver med nybygg og modernisering av Nordflåten i Arktis.

- Nordflåten er, og vil forbli, Russlands viktigste flåte. Vi ser en økt russisk aktivitet i våre nærområder. Det er også økt testaktiviteter for fartøy som skal andre steder i verden.

Han sier videre at det er viktig for Russland å beskytte atomubåtene sine og de er plassert i det norske nabolaget, Arktis.

- Beskyttelse av atomubåtflåten er helt avgjørende for Russland fordi det er viktig del av bastionforsvaret, sier Morten Haga Lunde.

- Det er gjennom den flåten at Russland har gjengjeldelseskapasitet. Gjennom hele den kalde krigen hadde Sovjetunionen atomvåpen i Arktis. Bare slik består moder Russland.

Økt militær evne

Etterretningssjef Morten Haga Lunde mener russisk utenrikspolitikk er preget av uforutsigbarhet, men også av evne til å ta raske beslutninger og til strategisk tenkning. Han slo også fast at Russland har en økt evne til å planlegge, lede og gjennomføre militære operasjoner.

I foredraget sitt gikk han gjennom både den utenrikspolitiske og innenrikspolitiske situasjonen for Russland. Han snakket om mer makt på færre hender, tett rundt Putin. Etterretningssjef Lunde kaller dem for haukene rundt den russiske presidenten. Morten Haga Lunde slår også fast at det er færre i den innerste kretsen rundt Putin, den er mer homogen og autoritær, og de er motstandere av Vesten og villige til å bruke makt, slo han fast i foredraget.

- Maktsentralisering i Russland

- Vi ser en maktsentralisering i Russland. Makten ligger hos en håndfull gruppe mennesker.

Men Lunde mener at Putin har en sterk posisjon blant russerne, og at han har eliminert all politisk opposisjon selv om landet er preget av dårlig økonomi på grunn av den lave oljeprisen. Han antydet likevel at uforutsigbarhet og usikkerhet også preger innenrikspolitikken til Russland.

- Flere russere lever i fattigdom, og dette kommer til å fortsette. Andelen arbeidsføre minker, og det kan også redusere økonomisk vekst.

Morten Haga Lunde slo også fast at Russland har en begrenset ytringsfrihet. Regimet tar kontroll over mediene og bruker virkemidler for å overvåke, kontrollere og undertrykke intern opposisjon.

Krigføring i Mosul: Etterretningssjef Morten Haga Lunde snakker om Russlands militære offensiv i Syria. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Russisk ubåt: Russlands viktigste militære flåte er Nordflåten i Arktis forteller etterretningssjef Morten Haga Lunde. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen