Den sterke mannsdominansen for Starmus brytes når vitenskapsfestivalen holdes i Trondheim i juni neste år.

Minst ni fremstående vitenskapskvinner er klar på programmet. En av dem er Sandra H. «Sandy» Magnus. Hun hører med i den eksklusive gruppen av kvinnelige romfarere. Hennes første romferd var med NASAs romferge i 2002 og den siste var i 2011. Magnus var med på den siste ekspedisjonen før romfergeprogrammet gikk i opplag for godt. i 2008 hadde hun et fire og en halv måneds langt opphold på den internasjonale romstasjonen.

Astronaut Sandy Magnus.

Kvinnen fra Illinois har rukket mer enn atronauttrening. Hun har doktorgrad i materialvitenskap og teknologi fra Georgia Tech i 1996. Magnus har vært aktiv i internasjonalt romfartssamarbeid og har blant annet oppholdt seg i Russland, i forbindelse med den internasjonale romstasjonen. Hun har mottatt en rekke æresbevininger, blant annet fra NASA.

For tiden er Sandy Magnus direktør for American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA).

Starmus-ledelsen sier at vitenskapsfestivalen ønsker å være en drivkraft for å få kvinners bidrag i forskning frem i lyset. Starmus-sjef Garik Israelian sier de vil feire banebrytende funn gjort av kvinner innen fysikk, astrofysikk, astronomi, nevrovitenskap og biologi.

Det har vært tynt med kvinner på Starmus tidligere, men nå skal det gjøres en innsats for å få kvinnelige forskere frem i lyset, varsler Starmus-grunnlegger Garik Israelian.

Skape forbilder

- Dette er topp damer - til og med en astronaut, sier May-Britt Moser om kvinnene som allerede er klare på programmet.

- Vi trenger forbilder. Starmus er en arena for å skape forskerforbilder både for jenter og gutter, sier Moser som selv er en av foredragsholderne.

Vitenskapsstjerner som vil nå ut til folk

- Festivalen åpner for at barn får møte fremragende forskere og lære om de mange underverkene som vitenskapen har avdekket. Dette vil inspirere nysgjerrigheten. Jeg drømmer om en tid da barn, når de blir bedt om å tegne en forsker, finner det like naturlig å tegne en kvinne som en mann, sier nobelprisvinneren.

Ifra et deltakerantall på i overkant av 1000 tidligere år, jobbes det for at festivalen skal samle over 5000 deltakere i tiden 18.-23. juni i Trondheim.

De syv andre

I tillegg til Sandy Magnus og May-Britt Moser skal disse kvinnene bidra på Starmus 2017:

Sara Seager er astrofysiker ved MIT. Hun er en pioner innen eksoplaneter, planeter som kretser rundt andre stjerner enn solen. Seager har utviklet metoden som brukes for å studere atmosfæren til eksoplaneter. Hun har en asteroide oppkalt etter seg.

Katharine Hayhoe ved Texas Tech University er spesialist på atmosfærer. Hun utvikler og anvender klimafremskrivninger for å forstå hva som skjer med mennesker og naturmiljø under klimaendringer. Hayhoe ledet arbeidet med USAs andre og tredje nasjonale rapport om klimaeffekter, og leder også den fjerde som kommer snart. Hun har stått på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker og på Forbes liste over 100 ledende globale tenkere.

Priyamvada Natarajan er astrofysiker fra Universitet i Cambridge og professor i teoretisk fysikk ved Yale. Hun står bak viktige bidrag til forståelsen av mørk materie, og dannelsen og veksten av svarte hull. Natarajan har mottatt en rekke høythengende priser og er hyppig referert til i store medier.

Carolyn Porco er en veteran innen avbildningsvitenskap, fra Voyager-ekspedisjonen på 80-tallet til Cassini-ekspedisjonen som går i bane rundt Saturn. Porco har bidratt på flere felt innen astronomi og planetvitenskap. I det siste har hun konsentrert seg om Enceladus, en Saturn-måne som er vårt solsystems mest beboelige sted – utenom jorden. Porco er sterkt engasjert i formidling og sto i 2012 på Time Magazines liste over de 25 mest betydningsfulle innen romforskning.

Emmanuelle Charpentier er best kjent for sin rolle i å avkode molekyklære mekanismer i det bakterielle immunsystemet for så å bruke det som redskap i genteknologi. Hennes laboratorium viste hvordan man kan kutte i hvilken som helst sekvens av DNA-molekylet.

Nathalie Cabrol er direktør for SETI instituttet (søk etter liv i verdensrommet) Carl Sagan Center i Caliifornia.Forskningen hennes fokuserer på muligheter for liv og overlevelse andre steder i rommet. I tillegg til en stor mengde vitenskapelige publikasjoner, er hun en svært mye brukt formidler i store medier.

Jill Tarter er astrofysiker og en pioner bak SETI. Hun har en omfattende vitenskapelig produksjon bak seg og er svært aktiv i forskningsformidling. Tarter er kreditert for begrepet brun dverg om stjerner som har for lite masse til å sette i gang fusjon av hydrogen.

Og noen av gutta

Fra før er det kjent at Stephen Hawking, verdens mest kjente vitenskapsmann, skal delta. Blant de andre deltakerne er astronaut/kosmonautlegendene Alexei Leonov og Buzz Aldrin, astronautene Charlie Duke og William Cunningham og nobelprisvinnerne Edvard Moser, George Smoot, Adam Riess, Robert Wilson og Susumu Tonegawa.

Rabatt for lokale

Billetter til Starmus 2017 i Trondheim er allerede i salg. 500 rabatterte festivalpass legges fredag klokken 09 ut for salg for folk i og utenfor Trondheim. Festivalpassene gjelder for de vitenskapelige foredragene, to store konserter og andre arrangementer.

May-Britt Moser og Edvard Moser skal begge holde foredrag på Starmus 2017, her i prat med Starmus-grunnleggeren Garik Israelian. Foto: VEGARD EGGEN