Trøndelag politidistrikt utvikler nå helt nye treningskonsept for politiet i Trondheim sammen med NTNU samfunnsutvikling, Headspin og selskapet Coperio.

- Dette har jeg stor tro på. Gjennom å bruke VR-teknologi kan våre polititjenestemenn øve på alle typer oppdrag. Alt fra de skarpeste antiterror aksjonene til helt dagligdagse politioppgaver. Vi har startet et prøveprosjekt, og håper at vi kan utvikle dette ytterligere og få finansieringen som skal til. Vi har testet ut dette på om lag 60 polititjenestemenn og tilbakemeldingene er gode. Dersom dette blir fremtiden kan vi øve mer, oftere, billigere og på hvert eneste lensmannskontor over hele distriktet, sier Fostervold.

VR-briller er en dataskjerm du fester foran øynene, og som gir deg inntrykk av å være til stede i det landskapet som skjermen viser. Ved å snu deg rundt så kan du se landskapet 360 grader.

Blir bedre med VR

- Vår responstid blir bedre fordi vi kan øve bedre på evnen til å avdekke risiko, rykke ut raskere og med de riktige ressursene. Vi kan øve evnen til å håndtere en rekke ulike oppdrag og vi kan øve på selve gjennomføringen av oppdragene oftere, på en realistisk måte og til lavere kostnader, sier Marit Fostervold.

I tillegg til å samle store politistyrker på et sted for å øve på et oppdrag kan VR-teknologien gjøre det mulig å koble sammen tjenestemenn på en øvelse gjennom et datanettverk. Med VR-briller og hodetelefoner kobles de sammen i den samme «virkeligheten» og kan løse ulike oppdrag sammen ute i samfunnet, uavhengig av hvor de befinner seg. Ved siden av kan instruktøren sitte, og gi umiddelbar tilbakemelding på hva som gikk bra og hva som gikk dårlig.

Etter 22. juli

Fostervold redegjorde for prøveprosjektet på konferansen NxtMedia i Trondheim onsdag. Visepolitimesteren sier til Adresseavisen at prosjektet ble igangsatt etter den omfattende kritikken norsk politi møtte etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

- Kritikken mot politiet fra 22. juli-kommisjonen førte til at vi ville se om det var mulig å også styrke den mentale kapasiteten. Kommisjonen pekte blant annet på risikoerkjennelse og gjennomføringsevne. I Trøndelag politidistrikt ville vi etter rapporten se på muligheten til å bruke bedriftshelsetjenesten til å styrke den mentale kapasiteten. Vi lyste dette ut på anbud, og fikk engasjert selskapet Coperio som vår bedriftshelsetjeneste. De satt inne med kunnskap om virtual reality-teknologi (VR), og dermed begynte vi å tenke på VR som et redskap i vår trening. Nå er vi så vidt i gang, og det ser lovende ut, sier Fostervold.

Håper på ja

Marit Fostervold og Tore Stiles i Copeiro skal nå vise frem prosjektet for Politidirektoratet og håper de kan gå videre med å utvikle et fullstendig treningsprogram. På sikt er håpet at hele Politi-Norge kan bruke VR-teknologi som en del av opplæringen.

- Vi opererer i et politidistrikt der det er ca. 46 mil fra sør til nord i Trøndelag. Dersom man gjennomfører trening med VR-briller, kan våre tjenestefolk øve der de jobber, og det reduserer transporttid. På den måten kan vi øve mer, og bruke ressursene våre på en bedre måte. VR-trening kan ikke erstatte behovet for trening ute i den virkelige verden helt, men vi kan skreddersy scenarioer for alle deler av politiet. Med denne teknologien kan hver enkelt i politiet øve på akkurat det man skal bli god til. Tenk deg om vi får til dette så kan man øve på utrykningskjøring med VR-briller, hvordan man opererer på et skadested, hvordan man forholder seg til publikum, på skarpere oppdrag med våpen – ja mulighetene er nesten ubegrenset, sier Marit Fostervold.

- Politifolk skal rykke inn i et område der alle de andre forsøker å komme seg vekk. Det krever at man er mentalt forberedt. Mens mange andre i samfunnet vet hva som skal skje på jobben mange timer i forveien, er det ikke slik i dette yrket. Derfor er det avgjørende å trene på ulike oppdrag som kan oppstå. Med slike VR-briller kan vi i fremtiden lage scener og oppdrag som gjør politiet bedre mentalt i stand til å løse dem når de blir virkelige, sier hun.

Stor verdi

Tore Stiles er professor i psykologi og mannen bak selskapet Coperio som er politiet i Trøndelags bedriftshelsetjeneste. Stiles er overbevist om at VR-teknologi er en del av den fremtidige polititreningen.

- Vi kan skape veldig realistiske oppdrag og situasjoner gjennom VR-brillene og vi vet at de som deltar i slike øvelser oppfatter dette veldig virkelig. Vi får skapt en virtuell virkelighet som ligner veldig på den virkelige virkeligheten, og det har en viktig overføringsfaktor til det daglige arbeidet som politi har. Har man opplevd en situasjon på en slik øvelse utvikles såkalt handlingskompetanse. Ikke bare vet man da hva man skal gjøre for å løse oppdraget, men man har gjort det før i VR mange ganger, slik blir man bedre, sier Stiles.

Prosjektet i Trøndelag er foreløpig i startgropen, og testet ut i liten skala på noen polititjenestemenn. Dersom Politidirektoratet og Politihøgskolen fatter interesse ønsker politiet i Trøndelag å gå videre med å produsere de ulike scenarioene som kan legges inn i et øvelsesregister for politiet og politistudentene.

Trener: Trøndelag politidistrikt tror øvelser med VR-briller vil gjøre politet bedre og mer kapable til å takle utfordringer. Foto: POLITIET, Adresseavisen