Adresseavisen er blitt felt av PFU for nettdebatten under denne saken.

Debatten er derfor fjernet.

Les PFU-avgjørelsen her

De Grønnes varaordfører Hilde Opoku er tydelig på at hun liker svært dårlig det som har skjedd i saken om grønn strek i Trondheim.

- Opsjonsavtalene har lenge ført til økt press for nedbygging av matjord, og de må avskaffes. Det er særlig problematisk når man er en del av den styrende makta, som legger rammebetingelsene for mulig utbygging på den ene siden, og har personlige vinningsavtaler knyttet til et gitt utfall på den andre. Nå blir det sagt at alle formelle regler er fulgt, men vi har også plikt til å vurdere de etiske sidene av rollene vi har. Det er i prosessene forut for den politiske behandlingen at politikken formes, påpeker varaordfører Opoku.

- Skapes usikkerhet

Opoku understreker behovet for åpenhet i prosessene.

- Vi er veldig opptatt av at andre stater og bedrifter skal ha bedre gjennomsiktighet – eller transparency som det også heter. Når vi sitter i en samarbeidskoalisjon, og ikke får klare svar på hvorfor ting blir som det blir, skapes det usikkerhet. Når vi ikke får vite at sentrale aktører har personlige økonomiske interesser knyttet til utfallet av en sak, er ikke gjennomsiktigheten god nok.

- Så dere burde blitt informert om Olsøs opsjon?

- Vi burde selvfølgelig hatt informasjon om at det var aktører i prosessen som har klare økonomiske motiver. Nå stemte vi mot Ap sitt forslag, men det er andre partier som støttet det. Visste de? Dersom vi som bor i Trondheim skal ha tillit til det politiske systemet, må vi ha åpenhet i alle ledd i prosessen. Bare da kan vi være trygge på at ikke slikt skjer igjen, understreker Opoku.

- Enda mer alvorlig

KrFs Geirmund Lykke fikk aldri bekreftet opplysningen om opsjonsavtalen som framkom i mailen fra Bergstua velforening. Han ble overrasket da Adresseavisen informerte om at ikke bare Staur, men Olsø privat, innehar en del av denne opsjonen.

- Det gjør saken enda mer alvorlig. Da tenker jeg særlig på det sterke engasjementet til Rune Olsø på Lian. Han var tydelig misfornøyd og irritert med opplegget for dagen, og ga tydelig beskjed om det til varaordfører Hilde Opoku. Han engasjerte seg sterkt i viktigheten av å bygge byen østover. Nå framkommer jo dette i et annet lys. Når han bruker en slik arena, med alle samarbeidspartiene, til engasjere seg så sterkt i en sak han åpenbart er inhabil i, da lurer jeg på hvordan han opptrer internt i Ap i saker han er inhabil. Jeg blir rett og slett usikker på det, sier Lykke.

- Skremmer meg

Venstre-topp Jon Gunnes reagerer slik på Olsøs tomteavtale på Være:

- Jeg var ikke klar over at Olsø personlig har eierinteresser i dette området, og jeg liker ikke tanken. Nå viser det seg også at Olsø er politisk talsmann for saker han selv har interesser i. Det både skremmer og bekymrer meg, og jeg mener Ap nå må ta tak i hvordan deres representanter opptrer. Jeg håper dette ikke har hatt innflytelse på behandlingen av saken. I så fall er det veldig uheldig. Det er helt klart naturlig å stille et slikt spørsmål. Han deltok i debatten om den grønne streken på Lian, og det burde han ikke gjort så lenge han hadde personlige økonomiske interesser i området.

- Men Olsø opplyser at han har meldt seg inhabil i saken om grønn strek?

- Men han har jo ikke opptrådt slik. Han er talsmann på Lian i et møte med samarbeidspartiene. Han har ikke opptrådt nøytralt i saken om grønn strek. Ap har 42 prosent oppslutning og en veldig stor makt til å avgjøre viktige saker i byen. Partiet må derfor være mye mer varsom enn det de har vært i disse sakene. De må ta innover seg at denne sammenblandingen er problematisk.

- Grunnleggende feil

Sps Marte Løvik understreker at det er Adresseavisen som gjør henne oppmerksom på at Rune Olsø er deleier av opsjonen på Være, og hun ønsker derfor bare uttale seg på generelt grunnlag.

- Uavhengig av hvem det er som blir rik på det, er jeg mot slike opsjonsavtaler. Det er grunnleggende feil at det skal inngås avtaler med hensikt å bygge ut områdene med ekstremt verdifull dyrkamark. Andre arealer bør brukes til boligbygging, sier Sps Marte Løvik.

- For sterkt fokus på vern

Ap-topp Rune Olsø sier han ble svært engasjert på Lian fordi det var for sterkt fokus på vern av dyrkamark.

- På Lian var det en samling som skulle diskutere grønn strek, byutvikling og boligbygging generelt. Jeg var og er en sterk tilhenger av Aps politikk for mer boligbygging, slik at vanlige folk skal ha muligheten til å komme inn på boligmarkedet og ikke stenges ute. Men jeg har altså ikke diskutert konkrete områder hvor min arbeidsgiver eller jeg har interesser verken i møter med samarbeidsparti eller internt i Ap.

Olsø avviser at han ble sint i forbindelse med det politiske møtet på Lian:

- Jeg ble ikke sint, men i likhet med mange andre i Ap ble jeg svært engasjert fordi det ble et ensidig fokus på vern av dyrkamark og svært lite om behovet for nok boliger i Trondheim. De som kjenner meg vet at det ikke er uvanlig at jeg blir engasjert når vi snakker om kjernesakene jeg brenner for, arbeid til alle, trygt helsetilbud til alle, god utdanning for alle, nok boliger til alle. Dette er viktige saker som burde skape engasjement hos flere enn bare oss i Ap. Jeg hadde forventet en mer ryddig og prinsipiell holdning, selv fra de mest usaklige av mine politiske motstandere. At en som jobber med og kan mye om byutvikling ikke skulle gi uttrykk for generelle synspunkter om boligbygging og byutvikling, er som å si at en lærer ikke bør gi uttrykk for synspunkter om skolepolitikk.

- Opoku sier det er særlig problematisk når man er en del av den styrende makta, som legger rammebetingelsene for mulig utbygging på den ene siden, og har personlige vinningsavtaler knyttet til et gitt utfall på den andre?

- Det er viktig å være påpasselig i slike saker, og jeg er derfor glad for at Opoku viser til at alle regler er fulgt i denne saken, sier Olsø og understreker igjen at det er viktig at politikere bruker sin kompetanse inn i politikken.

Olsø viser til at han ga Ap beskjed om tomteavtalen på Være.

- Jeg ga Arbeiderpartiet beskjed om min arbeidsgivers og min interesse i Være, slik at det skulle være åpenhet og ryddighet om dette. Derfor deltok jeg ikke i behandlingen av dette, eller andre konkrete områder, men forlot alltid rommet når dette var oppe til behandling, slik Arbeiderpartiet har bekreftet. Jeg har heller ikke diskutert dette området med noen andre parti.

- Gunnes sier at du ikke har opptrådt i tråd med at du er inhabil, tvert i mot du har gjort deg til talsmann for en sak?

- Det er åpenbart ikke riktig. Jeg har ikke diskutert vern av området Være verken med Gunnes eller med noen andre i hans parti. Jeg har ikke tatt opp dette i noen politisk sammenheng, har alltid varslet om dette og gått ut av møter der dette har blitt diskutert. Jeg har fulgt reglene til punkt og prikke, slik jeg forventer at også Gunnes gjør.

De Grønnes varaordfører Hilde Opoku mener Olsøs opsjonsavtale på Være er problematisk. Foto: Rune Petter Ness
Foto: Morten Antonsen
Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Ap-topp og Staur-partner Rune Olsø avviser at han ble sint på det politiske møtet på Lian, og han understreker at han har meldt seg inhabil i saken om grønn strek. Foto: Håvard Haugseth Jensen