- Vi har enheter her i Trondheim som har lyst ut faste stillinger, både 100 prosent og mindre, men som ingen vil søke på.

Det sier hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Trondheim, Ingrid Berg Selfjord.

- Blir verre

Hun forteller at det i vår var ett tilfelle, hvor en 100 prosent fast stilling måtte lyses ut ganger, uten at det ga resultat i form av søkere to ganger. Og når det gjelder nattstillinger er det ekstra vanskelig.

Selfjord er ikke overrasket over oppslaget i torsdagens Adresseavisen, hvor sykepleierstudent Maren Hansen uttrykte sin fortvilelse over den manglende grunnbemanningen i kommunehelsetjenesten. I åtte år hun jobbet som assistent, og til våren er hun ferdig utdannet. Men tross alle muligheter for en fast jobb, er hun er usikker på om hun orker i redsel for utbrenthet.

- Vårt inntrykk er at det bare blir verre, sier hun.

- Hvorfor?

- Samhandlingsreformen stiller så store krav, og følelsen av å være ensom på jobb i sykepleierfaget er sterkere enn før. Oppgavene er mer avanserte, og det er behov for flere sykepleiere. Det er nok forsterkende til at folk kvier seg, mener Selfjord, og viser også til Nova-rapport i sommer hvor dette skrives.

«Jeg er kommunens eldreomsorg. Alt du hører er sant. Hver kveld hører jeg gråt i korridorene».

Etterlyser fagmiljø

Med samhandlingsreformen som i grove trekk handler om at pasienter skrives ut fra sykehusene mye tidligere enn før, og settes inn på sykehjem og hjemmesykepleien. Dermed må sykepleiere behandle flere typer medisiner, og bruk av medisinsk utstyr.

- Det er jo et spennende fag, men er det ikke et fagmiljø blir man veldig ensom. Og det er nettopp mangelen på fagmiljø som er problemet. I Trondheim har du valget mellom sykehusjobb og kommunaljobb, og da blir det ofte at man velger det med best fagmiljø, sier hun.

Hun støtte av kollega Torbjørn Solberg, også hovedtillitsvalgt. De peker også på arbeidstid som et vesentlig element.

- En dårlig turnus er alt annet en helsefremmende. Og dette kan reguleres lokalt, sier Solberg.

Hjertet velger kommunen

I rapporten heter det at kun 6–7 prosent av nyutdannede studenter ønsker seg til eldreomsorgen i kommunen.

- Men mange flere sier at hvis valget ble tatt med hjertet så hadde det blitt sykehjem. Å jobbe med helheten, det hele mennesket. Men de tør ikke, og derfor vinner sykehus, sier Solberg.

Seljfjord forteller at det er det samme som går igjen i samtalene med sykepleierne.

- Det er frustrasjon over høyt tempo, at man kjenner at man ikke strekker til. Og det er slik med kvinnedominerende yrker som ofte jobber med mennesker og ikke med ting. Det er ganskle utmattende å stå til en relasjon til en pasient, og føle at man ikke strekker til, sier hun.

Samtidig understreker duoen at alt ikke er helsvart, og mange opplever arbeidsplassen som veldig givende.

Åpen høring

Sammen med enhetsleder, politikere og sykepleiere var de tillitsvalgte torsdag på åpen høring om sykefraværet i Trondheim.

Det var finans- og næringskomiteen som inviterte, og bakgrunnen er det høye sykefraværet kommunen har slitt med over flere år.

- Vi er, og har vært veldig bekymret over dette, og har satt inn utallige tiltak. Men det hjelper ikke, fraværet (cirka ni prosent) er på samme høye nivå, sier komitéleder Berit Tiller.

Seks innledere var invitert, og Tiller og resten av komiteen var lytteposter for det som kan ende med et komitéinitiativ.

- VI har jobbet med dette i et halvår allerede, og det kan fort bli et halvår til, sier hun.

Innlederne som kom fra blant annet LO, barnehage og forskningsmiljø var alle enige om én ting som grunn til høyt fravær; ledelsen, eller lederen på enheten.

- Det er ofte det vi hører også, dessverre, sier Selfjord.