Aten/Oslo: Det mener stortingsrepresentantene Sveinung Rotevatn (V) og Stein Erik Lauvås (Ap).

Denne uka har Adresseavisen skrevet en rekke artikler om situasjonen for flyktninger, migranter og asylsøkere i Hellas. Når de ikke kommer seg ut av Hellas, risikerer mange å bli boende i telt i vinter.

LES HER: Nå sitter Hamed asylfast i Athen

LES HER: Rizan Minla Mohamed (27) er en av 20 asylsøkere som tirsdag kom med fly fra Athen til Norge

Norge har sagt ja til EUs relokaliseringsavtale, og forpliktet seg til å avlaste Hellas og Italia med 750 asylsøkere i 2016 og 750 til neste år. Men til nå har det bare kommet 20 asylsøkere til Norge fra Hellas, og 20 fra Italia.

Roland Schoenbauer, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger i Aten sa til Adresseavisen nylig at Europa viser nå så liten solidaritet med Hellas at de ikke kan stave ordet engang.

- Fordelingskrise i Europa

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener Europa står ovenfor en fordelingskrise, og ikke en flyktningkrise.

- Det er ikke antallet flyktninger i Europa som er det store problemet, men at vi ikke får til en skikkelig fordeling mellom landene. Hadde vi klart det, hadde dette gått helt fint, sier han til Adresseavisen.

Istedenfor blir et land som Hellas, som selv har store utfordringer, sittende alene med ansvaret.

- Det er oppskriften på en humanitær katastrofe.

Mindre tid på FB

Rotevatn synes det er bra at Norge har forpliktet seg til å delta i EUs- relokaliseringsprogram, som har til hensikt å lette flyktningbyrden til Hellas og Italia.

- Men det er vanskelig å forstå at det har tatt så lang tid. Vi er et rikt land, som akkurat nå har en rekordlav asyltilstrømning. Da må vi være fremoverlente og ta vår del av ansvaret, sier Rotevatn, som legger til:

- Hadde Sylvi Listhaug brukt mer tid på dette, og mindre tid på Facebook, så hadde vi kanskje klart denne utfordringen litt raskere.

Rotevatn minner om at Stortinget forventer at Norge tar sin del av ansvaret overfor Hellas.

- Da kan vi ikke hale beina etter oss, men være fremoverlente. Siden vi har lav tilstrømning til Norge, betyr det av vi nå har tid og ressurser, sier han.

- Bruker tid på ønskelister

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, er også svært kritisk til Norges sommel.

- Dette er ikke greit. Når et land som Norge påtar seg forpliktelser i en stor avtale som dette, må vi også legge nødvendig tid og kraft til å gjennomføre den. Istedenfor bruker vi tid på å sende ønskelister til Hellas om hvilke asylsøkere vi kan avlaste dem med. Det blir en ugrei utvelgelse, mener han.

At ting tar tid mener Lauvås nå er en gjennomgående trend fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

- Det er altfor mye frem og tilbake i innvandringspolitikken. Vi har dårlig fremdrift og statsråd svarer sjeldent når hun blir konfrontert.

Krav til statsråden

- Listhaug bruker mer tid og energi på Facebook enn hun bruker på å løse problemene for de som er på flukt i Europa. Det er ikke greit at prosessen med relokalisering stopper opp her.

Lauvås stiller krav til statsråden om at hun som har hovedansvaret nå må sette av tid og energi til å få fortgang i prosessen.

- Og ikke minst at hun må løse oppgaven med et minimum av verdighet.

Det har ikke lyktes Adresseavisen å få en kommentar til denne saken fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Viser ikke solidaritet - Europa viser nå så liten solidaritet med Hellas at de ikke kan stave ordet engang, sier Roland Schoenbauer, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger i Aten. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen