– Jeg kan ikke tro at Europa er hjemstedet til filosofer som René Descartes, Immanuel Kant og Jean-Paul Sartre, sier Medani Ibrahim fra Damaskus.

Hans tro på Europa som et kontinent hvor frihet og likhet er idealer befolkningen lever etter, er knust etter å ha bodd tre måneder i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos..

Fikk du med deg denne: Europa viser liten solidaritet med Hellas

- Europa har knust mitt hjerte. Her inne er det ville tilstander. Vi bor tett som dyr, spenningen mellom beboerne er høy og jeg står opp til to timer i kø for å få utlevert mat og drikke. Det eneste vi bruker dagene til er å vente. Situasjonen her er «crazy», sier han.

108 nye beboere

Da Adresseavisen ankom leiren søndag ettermiddag for ti dager siden var det en spent stemning utenfor inngangen til leiren. Mange unge menn sto i klynger. Noen få barnefamilier passerte forbi. Praten gikk høylytt, og frustrasjonen var stor. Flere tok kontakt for å fortelle om uholdbare forhold.

- Leiren fikk nettopp 108 nye beboere. Det gjør at stemningen nå er litt anspent, forklarer John Bleeker, Support Officer for Frontex, organisasjonen som står for kontroll og overvåkning av EUs yttergrense.

Frontex har også ansvaret for registreringen av flyktninger og migranter i Moria-leiren.

De nyankomne ble plukket opp fra tre ulike gummibåter i løpet av natten. Det var en barnefamilie, flere enslige menn fra ulike asiatiske land, og en gruppe slitne menn fra Kongo i Afrika.

- De oppga at de var fra Kongo, men dette vet vi ikke med sikkerhet. En del av jobben vår er gjennom intervju å prøve å anslå rett nasjonalitet, opplyser Bleeker.

Venter på en avgjørelse

De største gruppene med flyktninger og migranter kommer fra Syria, Afghanistan, Irak og Øst-Afrika.

- Siden syrerne får lettere opphold i Europa, er det mange som opplyser at de kommer fra Syria ute å gjøre det. Dette avsløres lett, fordi de i intervju ikke kan navnet på de største byene i Syria, og de snakker ofte en marokkansk dialekt.

Av de rundt 50 ansatte i leiren er det flere med språkkompetanse fra mange ulike land.

- Vi ønsker i tillegg å kartlegge smuglerruter og nettverk. På den måten kan vi gjøre risikoanalyser, og planlegge beredskapen deretter. Hvis vi får opplyst at de fleste båttransportene går fra Tyrkia klokken seks om morningen, må vi høyne beredskapen på det klokkeslettet, forklarer han.

Kapasiteten sprengt

Situasjonen har forverret seg for migrantene på øyene i Hellas etter at de greske myndigheter innførte geografiske restriksjoner. Tidligere var Lesvos en øy de fleste forlot i løpet av noen dager eller få uker.

Selv om antallet migranter som ankommer øyene har gått ned etter avtalen mellom EU og Tyrkia, blir nå tusenvis av flyktninger og migranter sittende fast i overfylte flyktningelere.

De venter på at asylsøknadene deres blir avgjort. Blir det avslag kan de returneres tilbake til Tyrkia.

Ifølge tall fra UNHCR fra 14. november i år er den totale kapasiteten til flyktningleirene på øyene Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos på 8 274, mens antallet migranter der nå er på 16 168.

Av de rundt 6000 migranter som oppholder seg på Lesvos, bor de fleste i Moria. Den andre store leiren er Kara Tepe, rett utenfor hovedstaden Mytilini. Der skal forholdene være roligere, men frustrasjonen er ifølge migranter Adresseavisen har snakket med, også stor der.

- Vi blir sittende i månedsvis og vente. Jeg har vært her i fire måneder nå, sier Mohamoud fra Syria.

Flere branner

Fire dager etter at Adresseavisen var i Moria omkom to personer i brann i leiren. Et telt ble antent i forbindelse med matlaging. En gutt (6) og bestemoren omkom, mens seksåringens mor og et fire år gammelt barn ble lagt inn på sykehus med store brannskader, ifølge NTB.

Dette er en av flere branner i samme leir på kort tid.

Redd Barna reagerer nå på sikkerheten, og de frykter nå at flere kan omkomme i overfylte flyktningleirer.

- Dødsfallene på Lesvos er en skam for EU og greske myndigheter. EU og Hellas må umiddelbart gjøre noe for å håndtere de overfylte flyktningleirene på øyene, ved å flytte mennesker til trygge og åpne fasiliteter på fastlandet, krever Redd Barna i en pressemelding søndag.

De mener det er uakseptabelt at barn som flykter fra døden hjemme, dør i Europa mens de venter på at papirarbeidet skal fullføres.

Affekt

Ifølge nyhetsbyrået AFP satte flyktninger, tilsynelatende i affekt, fyr på telt i leiren etter ulykken torsdag.

- Migranter og politi barket deretter sammen, og seks flyktninger ble skadd. Noen flyktet fra leiren etter eksplosjonen, men har senere kommet tilbake og situasjonen er under kontroll, skriver NTB.

Den forrige storbrannen i samme leir var for to måneder siden. Da ble 18 flyktninger arrestert, og 4 000 flyktninger måtte evakueres. Mer enn 60 prosent av leiren skal ha blitt ødelagt i brannen, som oppsto i forbindelse med at beboerne skulle returneres til Tyrkia.

Det var da migrantene selv som satte fyr på leiren for å kunne flykte.

- Det var helt vilt her da det skjedde. Situasjonen var helt uvirkelig, alle hylte og skrek, forteller Medani Ibrahim til Adresseavisen.

Lite å finne på: Utenfor leiren i Moria er det en liten kafe, hvor migranter, da i hovedsak unge menn, kan drikke te mens de venter. Medani Ibrahim fra Damaskus (blått skjerf)har bodd i leiren i Moria i tre måneder, mens han venter på svar på søknaden om asyl. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Viser frem arr: Mohamoud fra Syria viser frem arr han har fått etter bombingen av Aleppo i Syria. Her er han i havna for å fiske. Han og kammeraten har bodd i den andre flyktningeleiren på Lesvos, Kara Tepe, i fire måneder. Også der er frustrasjonen stor. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen