Etter alt å dømme blir nikotinholdige e-sigaretter lovlig i salg Norge fra 1. januar 2017.

I 1989 vedtok Norge en forskrift som forbød nye nikotinprodukter. Innføringen av EUs nye tobakksproduktdirektiv fører til at Norge må justere tobakksskadeloven. Samtidig som regjeringen vil tillate e-sigaretter, legger den opp til en streng regulering som forbyr bruk av e-sigaretter innendørs, reklameforbud og hard avgiftsbelastning.

Kreftforeningen, Legeforeningen og Folkehelseinstituttet vil oppheve forbudet, mens Nasjonalt råd for tobakksforebygging vil beholde det.

- Formidabel helsegevinst

Forskningsleder Karl Erik Lund i Folkehelsa mener reguleringen av ulike nikotinprodukter bør reflektere helseriskoen bedre.

- Kjemiske innholdsanalyser tilsier at inhalering av tobakksrøyk medfører langt større helserisiko enn dampen fra e-sigaretter, selv om det heller ikke er risikofritt. Hvis røykere erstatter tobakken med e-sigaretter, vil helsegevinsten bli formidabel. For eksempel hevder den britiske legeforeningen at e-sigaretter kun utgjør fem prosent av faregraden til tobakkssigarettene, sier Lund.

Han mener det vil være en stor fordel også hvis unge som er er sårbare for å begynne å røyke, velger e-sigaretter i stedet for sigaretter.

- En mulig ulempe kan oppstå hvis e-sigarettene tiltrekker seg en stor gruppe ungdom som ellers ikke ville ha begynt å røyke. Forskningen viser imidlertid at det ikke er tilfelle. Uansett vil denne gruppen kun risikere en moderat helseforringelse. Jeg synes likevel det bør innføres en aldersgrense, men at e-sigarettene innvilges konkurransefortrinn for at røykere, og potensielle røykere, skal velge det minst skadelige produktet. Hold avgiften lav, la e-sigarettene være synlige i butikken og opplys forbrukerne om den store skadeforskjellen i forhold til tobakken.

- Hvorfor er e-sigaretter tryggere?

- I røyken fra en brennende sigarett finnes 4000 ulike kjemiske stoffer, 70 av dem kreftfremkallende. E-sigaretter inneholder verken tobakk, tjærestoffer eller karbonmonoksid. Brukeren innånder damp fra oppvarming av en væske bestående av propylenglykol, glyserol, smakstilsetninger og eventuelt nikotin. Det er observert kreftfremkallende stoffer i e-sigaretter under ekstrem oppheting, men ved ordinær bruk er giftstoffene få og verdiene stort sett under terskelverdien for risiko.

Bruken av e-sigaretter vokser, særlig i USA og England, men utgjør ennå en liten del på verdensbasis. E-sigarettbrukere kaller seg dampere for å distansere seg fra en identitet som røykere.