Det er allerede nå klart at den omstridte rotasjonsstyrken fra det amerikanske marinekorpset, som har fått navnet Marines Rotational Force Europe North (forkortet MRF-EN), i vinter skal delta i den norske vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark.

Les også: Russisk kritikk mot amerikanske soldater i Norge

Avdelingen det er snakk om i første omgang er et geværkompani med støtteelementer, avdelingsvåpen og hjulkjøretøy, opplyser Frank Sølvsberg, som er talsmann for Forsvaret. De 350 soldatene vil være på plass med full tyngde i midten av januar.

Les også: Her vil amerikanerne stasjonere 300 marinesoldater

Deler utgifter

- Utgangspunktet for alle allierte som kommer til Norge for å trene er at de dekker mye av utgiftene til støtten de får. Detaljene i hva de har behov for blir nedskrevet i en avtale mellom partene. Uavhengig av dette vil aktiviteten også belaste noen basistjenester i Forsvaret som vi i henhold til NATO-avtaler og bilaterale avtaler med USA må dekke nasjonalt, skriver Sølvsberg i en e-post til Adresseavisen.

Les også: - Vi skal ta i mot amerikanerne med åpne armer om de kommer

Han viser til at de foreløpige beregningene for norske utgifter i forbindelse med rotasjonsstyrken er på ca. 40 millioner kroner. Siden det er snakk om en prøveordning på ett år er det i første omgang er det kun snakk om mindre investeringer i bygg- og anlegg, da i form av tilpasning av bygninger, lager for materiell og drivstoff.

Les også: USA-general: - En fantastisk mulighet

Les også: USA skal øve mer i Norge

- Det er i utgangspunktet behov for noe mer av de fleste tjenestene som garnisonen har per i dag. Leiren har i utgangspunktet god kapasitet, men akkurat som på større øvelser må vi hente inn noe mer personell og ha noe mer administrativ støtte. Siden det blir mer aktivitet vil det også være behov for mer bemannet vakthold, skriver Sølvsberg. Adresseavisen får opplyst at det vil bli opprettet en permanent vaktstyrke for Værnes. Det er så langt ikke klart om det er soldater fra Luftforsvaret eller Hæren som skal stå for vaktholdet, men det vil ikke være mannskaper fra Heimevernet.

Kommer i flere omganger

I et åpent folkemøte på Stjørdal onsdag kveld la garnisonssjef på Værnes og øverstkommanderende for HV-12, Ebbe Deraas stor vekt på at det vil være snakk om amerikanske gjester i en norsk base. Han forteller at stabselementer fra den amerikanske styrken allerede er på plass. Før jul kommer også sendinger med utstyr og materiell til styrken, mens de første soldatene kommer ankommer like etter nyttår. Hovedstyrken vil være på plass 17. til 19. januar. Amerikanerne regner med å øve i Norge, Sverige, Baltikum og resten av Europa.

Tror det blir problemfritt. Garnisjonssjef Ebbe Deraas på Værnes tror ikke amerikanernes ankomst vil by på store problemer. Her sammen med varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) i Stjørdal. I forgrunnen forsvarsveteran Per Hellan, som selv er positiv til rotasjonsstyrken.

- Amerikanerne har også tidligere øvd mye i Norge, men det er en stund siden. Nå er de tilbake og ser at de mangler kunnskaper og noe materiell for å operere i norske farvann og norsk terreng. Jeg tror vi kan lære mye av dem og de kan lære mye av oss, sier Deraas, som både fikk spørsmål fra salen om en rekke ulike forsvarssaker, men også hard kritikk fra de 75 i salen for at amerikanerne får etablere seg på Værnes.

Adresseavisen har tidligere omtalt at en lokal aksjonsgruppe har markert sin motstand mot planene. Det foreligger også planer om ytterligere en demonstrasjon i Stjørdal mot de amerikanske soldatene. Det vil skje 17. januar, samtidig som den amerikanske hovedstyrken ankommer.

Skal øve i Finnmark

Sv-politiker Morten Harper var en av dem som stilte på møtet. Overfor Adresseavisen påpeker han skepsisen som ble uttrykt fra mange i salen for at Norge nå åpner for en "amerikansk base". Selv spurte Harper om hvem som skal evaluere om den amerikanske rotasjonsstyrken fortsatt skal være på Værnes om ett år, og hva som er suksesskriteriene.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen har også uttalt at stasjoneringen av 300 amerikanske soldater på Værnes vil provosere, og at planene trolig er i strid med norsk basepolitikk.

- Det vil være en vurdering både på norsk og amerikansk side. Jeg vet ikke helt sikkert, men det er i utgangspunktet regjeringen og Stortinget som tar avgjørelsen. Det vil dreie seg om en vurdering i om det gir merverdi og treningsutbytte som begge er fornøyde med, sier Deraas, som er optimistisk for at den amerikanske etableringen på Værnes skal gå problemfritt.

Etter en kort tilvenningsperiode og øvelser sammen med lokale HV-soldater er planen at den amerikanske styrken skal til Finnmark for å delta på den norske vinterøvelsen Joint Viking i mars.

Amerikanske marinesoldater var også nylig på vinterøvelse i Norge. Her fra Blåtind i Troms. Foto: Lance Cpl. Timothy Lutz, U.S. Marine Corps Forces Europe and Africa