Budsjetthrilleren fortsetter gjennom helgen. Heller ikke fredag lyktes det statsminister Erna Solberg å sikre en helhetlig budsjettavtale fra samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Kilder varslet fredag kveld at det ikke kommer til å bli lagt frem noen helhetlig budsjettpakke med støtte fra både Venstre og Krf.

Kilder i Venstre opplyste at «forhandlingene har kollapset».

Kilder i KrF, derimot, sier til Adresseavisen fredag kveld at «vi ikke har konkludert ennå».

Noe nytt, mye gammelt

Til tross for at begge partiene tidligere denne uken varslet brudd i forhandlingene, ble det ny budsjettdramatikk fredag morgen.

Da troppet både KrFs Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande opp på Statsministerens kontor, etter invitasjon fra Erna fra kvelden i forvegen.

Der ble de to partilederne presentert for en ny budsjettpakke på om lag 6,3 milliarder kroner:

  • Om lag 1 milliard i en familiepakke, inkludert kontantstøtte.

  • Om lag 1 milliard til utdanning og forskning.

  • Rundt 450 millioner til tidlig innsats i skolen.

  • En ny, grønn pakke på om lag 2,5 milliarder, som inkluderer både klima- og miljøtiltak

  • Samferdselstiltak med betydelig satsing på jernbane.

  • En forsvarssatsing hentet fram fra langtidsplanen på om lag 2–300 millioner kroner.

Tilbudet, som var en miks av gammelt og nytt, ble presentert som regjeringens siste forsøk på en helhetlig budsjettavtale.

Trøbbel med det «grønne skifte»

Til tross for at regjeringspartiene hadde blinket ut til gode formål for begge partiene, måtte begge partiene tilbake for å rådslå med sine egne på Stortinget fredag formiddag.

Samtidig ble stortingsgruppene til Høyre og Venstre informert av henholdsvis Erna Solberg og Siv Jensen.

- Jeg er alltid ved godt mot, selv om det er tunge tak nå, sa en lattermild nestleder og fiskeriminister Per Sandberg til Adresseavisen på vei ut fra dette møtet.

Hos Venstre og KrF var det ikke så mye latter.

Heller ikke den siste pakken fra regjeringen var nemlig innrettet som det avtalte «grønne skiftet», der forurensende virksomhet, som bilkjøring og transport, blir avgiftsbelastet tyngre til fordel for avgiftslettelser på klimavennlig virksomhet.

Både Venstre og KrF har akseptert at Frps «bilpakke» blir stående, men har vært tydelig på at regjeringen må innfri på budsjettløftet fra i fjor.

- Regjeringen har presentert en god del til klima, men ikke noe grønt skifte, sier en KrF-kilde til Adresseavisen.

Hentet i sorte biler

I både Venstre og KrF blir det også påpekt at mye av inndekningen «er umulig å forholde seg til».

Likefult ble både Hareide og Grande tidlig i går ettermiddag plukket opp av to ulike regjeringsbiler i Stortingets underjordiske garasjeanlegg – og kjørt til hemmelig sted for videre forhandlinger.

Finansdepartementet varslet i går ettermiddag at anslaget for skatter- og avgifter i 2016 oppjusteres med om lag 1 milliarder, mens endringer i utgifter og inntekter utenom skatt styrker budsjettbalansen med 4,7 milliarder kroner netto.

Dette kutter igjen et oljefondsfinansierte underskuddet med 5,8 milliarder kroner.

Viser kortene lørdag

De borgerlige partiene har avtalt at alle forhandlinger, uansett utfall, skal være avsluttet i god tid søndag for å unngå forhandlinger natt til mandag.

Regjeringspartiene vil lørdag eller søndag etter alt å dømme holde en pressekonferanse hvor de presenterer sin endelige budsjettinnstilling, som vil være nesten identisk med det siste tilbudet de KrF og Venstre.

Dette må Venstre og KrF, som sier de ikke er ferdigvurdert, ta stilling til om de vil gi såkalt subsidiær støtte til.

Sier de nei til dette, må statsminister Erna Solberg vurdere kabinettsspørsmål.

- Fra nå av og frem til mandag er konsekvensene av et kabinettsspørsmål noe vi må diskutere i stortingsgruppen, sa Hareide fredag formiddag.

Svekket sentrum

Dersom Solberg må true med å gå av mandag, vil KrF samlet sitt landsstyre lørdag eller søndag for å avgjøre hva partiet skal gjøre.

Sentrale sentrumskilder har gjort det klart at et kabinettsspørsmål vil være «ødeleggende for samarbeidsavtalen» og legge en borgerlig valgkamp i 2017 i ruiner.

I KrF ser man også argumenter for å stemme subsidiært, uten å presse fram et kabinettsspørsmål først. Om samarbeidsavtalen blir lagt død, vil Høyre og Frp kunne ende med å styre landet som en ordinær mindretallsregjering.

Det kan i neste runde bety at de fritt kan søke alternative flertall i Stortinget, og på den måten svekke KrF og Venstres innflytelse.

Hør Adresseavisens podcast om den politiske situasjonen ved å trykke på bildet nedenfor.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, NTB scanpix