- Ambisjonen vår er at Trondheim skal få verdens første førerløse turistbusser, sier markedssjef Sunniva Evjen i Visit Trondheim.

Muligheten for å transportere turister mellom Brattøra og Østre kanalhavn skal vurderes i et eget prosjekt som Visit Trondheim har tatt initiativet til. Bussene vil også kunne benyttes av andre som bruker området daglig i forbindelse med jobb og reiser.

- Vi har opprettet en egen gruppe som skal utrede prosjektet videre. Førerløse minibusser kan være en god løsning for å transportere turister som kommer til byen med Hurtigruten eller cruiseskip. I tillegg kan det komme en førerløs passasjerbåt som kan gå mellom kanalsiden og Ravnkloa. Muligheten ligger ikke langt inn i framtida. Turistene bør merke at de kommer til landets teknologihovedstad, sier Evjen.

Tidligere i høst ble en selvkjørende minibuss demonstrert på Gløshaugen og på Torget. Bak presentasjonen i Trondheim sto NTNU.

Kommunal støtte

Visit Trondheim har lagt fra fram forslaget for blant annet teknologimiljøet ved NTNU, kommunen og AtB, som tenkes å stå ansvarlig for driften av busstilbudet.

- Vi håper kommunen vil bidra med støtte slik at tilbudet kan etableres. Kostnadene er beregnet til ca. 1,5 millioner kroner. Dette er en engangskostnad, mens driftskostnadene er beregnet til ca. en millioner kroner årlig. Prosjektet må avklare hvordan dette skal finansieres, for eksempel gjennom reklame eller billettsalg, sier Even.

Visit Trondheim håper tilbudet kan være på plass allerede til sommeren, forutsatt at det kan skaffes nok prosjektmidler.

- Signalene som har kommet fra politikerne så langt, er gledelige. Men det skulle bare mangle om ikke Trondheim vil være først med å ta i bruk denne teknologien, sier Evjen.

Opp i bystyremøte

Bruk av selvkjørende minibuss i Trondheim ble tatt opp under bystyremøtet i Trondheim torsdag av Tom Christian Lindvåg (Ap). I en interpellasjon spurte han om ordføreren er enig i at teknologi- og kunnskapsbyen Trondheim bør legge til rette for et prøveprosjekt med selvkjørende minibuss.

- Jeg mener byen bør bli et levende laboratorium der ny teknologi er godt synlig i bybildet. Det er gledelig at Visit Trondheim har tatt et initiativ til bruk av førerløse minibusser. Også kryssingen av kanalen i førerløs båt er en veldig spennende del av løsningen, mener Lindvåg.

I svaret viste kommunaldirektør for Byutvikling, Einar Aassved Hansen, til at det et naturlig å teste ut selvkjørende minibusser i teknologihovedstaden Trondheim. Det kan være flere aktuelle aktører for en slik uttesting. Hansen opplyste også at Trondheim sammen med flere partnere vil søke om midler fra et EU-prosjekt for «smarte byer».

Søknaden vil blant annet inneholde to prosjekter med selvkjørende minibuss. Det ene gjelder et pilotprosjekt i samarbeid med Visit Trondheim og flere partnere på Brattøra, det andre et pilotprosjekt knyttet til kollektivknutepunkt Sluppen. Dersom Trondheim får finansiert et EU-prosjekt, vil kommunen samordne disse prosjektene.

- Bør starte snarest

Tom Christian Lindvåg er godt fornøyd med svaret, men påpeker at det haster med å komme i gang hvis Trondheim skal være først med å sette i drift selvkjørende minibusser.

- Dette er framtida, og utrolig spennende. Vi har satt oss som mål at Trondheim skal bli en internasjonalt anerkjent teknologi- og kunnskapsby. Bruk av selvkjørende minibusser på Brattøra vil gi oss internasjonal oppmerksomhet, og være bra for Trondheim som merkevare, Lindvåg.

Demonstrasjonen av den førerløse minibussen i Trondheim i høst skjedde med dispensasjon fra politiet og samferdselsmyndighetene. Bruk av selvkjørende kjøretøyer er ikke regulert av vegtrafikkloven, men et midlertidig lovverk er under veis.

- Regjeringen har sagt at det vil komme et lovforslag om selvkjørende kjøretøy til våren. Bruk av slike kjøretøyer på strekningen mellom Brattøra og Østre kanalhavn vil uansett ikke komme i konflikt med motorisert trafikk. Det vil derfor kunne søkes om dispensasjon fra dagens regler slik at tilbudet kan komme raskt på plass, sier Lindvåg.

Utreder førerløse busser: Markedssjef Sunniva Evjen i Visit Trondheim håper førerløse minibusser kan møte turistene som kommer med skip til Trondheim. Foto: Glen Musk