Fredag morgen ble styret i helseforetaket St. Olavs Hospital informert om status for saken. Allerede fra nyttår styrkes bemanningen med to nye lege-stillinger.

Det skjer etter at det nylig ble kjent at det fortsatt er store problemer med at pasienter hoper seg opp ved mottaket.

Nils Kvernmo sier det både gjennom fylkeslegens tilsyn ved sykehuset og helseforetakets egne kontroller, er avdekket svakheter.

- Mye skjer egentlig for sent. Det gjelder ved vurdering av pasienter, såkalt triage, diagnostisering, behandling og overflytting. Vi må bare innrømme at det er store utfordringer. Det er gjort en for dårlig jobb og nå må vi løse det, sier Kvernmo.

Flere svakheter

Styret fikk fredag også høre om avvikene som ble avdekket i forbindelse med at Statens helsetilsyn gjennomførte tilsyn omkring vurdering og behandling av blodforgiftning. Tilsynet avdekker at sykehuset ikke har tilstrekkelig styring og kontroll for å sikre at pasienter med mistanke om sepsis blir identifisert raskt, og at behandling settes i gang innen forsvarlig tid, viser den foreløpige rapporten. Fylkesmannen mener at akuttmottaket drives med for høy risiko og at pasientsikkerheten ikke er ivaretatt til en hver tid.

Nils Kvernmo sier det både gjennom fylkeslegens tilsyn og helseforetakets egne kontroller, er avdekket svakheter.

- Mye skjer egentlig for sent. Det gjelder ved vurdering av pasienter, såkalt triage, diagnostisering, behandling og overflytting. Vi må bare innrømme at det er store utfordringer. Det er gjort en for dårlig jobb og nå må vi løse det, sier Kvernmo.

Varsler full gjennomgang

Han forteller at St. Olavs Hospital nå vil foreta en full gjennomgang av rutiner, arbeidsprosesser og pasientlogistikk i mottaket. Direktøren sier sykehuset vurderer å hente inn ekspertise utenfra for å få hjelp med dette.

Her kan du lese saken om den psykiatriske pasienten som nylig rømte fra Brøset i ren Olsenbanden-stil, ved å binde sammen flere laken og klatre ut av vinduet.

I tillegg varsler Kvernmo at det skal etableres klare mål for hvor lang tid det skal ta før pasienter er vurdert og har fått tilsyn av lege, når de kommer inn. Både sykehusledelsen og styret skal holdes kontinuerlig informert om dette fremover.

- Vi har jobbet med akuttmottaket kontinuerlig siden 2007, og gjort en rekke tiltak, men ikke fått til dette. Det er et kvalitetsproblem når det viser seg at det er for stor risiko hver gang, så nå må vi få det til sier direktøren.

Stadig flere pasienter

Kvernmo peker overfor Adresseavisen på den store økningen i antallet henvendelser til akuttmottaket, som den største utfordringen. Tall fra mottaksavdelingen ved sykehuset viser at antallet pasienter har økt med 25 prosent fra 2012 til 2016.

- I perioder har vi også hatt opphoping av pasienter som er ferdigbehandlet. Det er snakk om topper samtidig når det gjelder dette og pasienttilstrømning, sier direktøren.

LES KRONIKKEN: Regjeringens «mer til sykehusene» vises ikke her hvor pasientene er

Han snakker om at det tradisjonelt har vært yngre og mindre erfaren leger som har håndtert pasienter som har kommet inn i mottaket. I bakkant har de hatt spesialister de kunne konsultere med eller koble inn for å vurdere pasienter. St. Olavs Hospital har imidlertid ansatt fem overleger, som kun har akuttmottaket som arbeidssted. Det bidrar til å bedre situasjonen, blant annet ved at situasjonen for ca. 20 prosent av pasientene raskt kan avklares, slik at de kan henvises til time ved riktig avdeling senere.

- Nå ønsker vi å styrke kompetansen vår i front i tillegg til disse fem. Fra nyttår ansetter vi to kirurger, sier Kvernmo.

Hans Ruben Tenggren er overlege på akuttmottaket og ser på EKG-resultatene for en pasient sammen med sykepleier Iselin Albrigtsen. dette er triage-salen, der pasientene får første vurdering. Foto: VEGARD EGGEN