– Dette åpner store muligheter for norsk næringsliv. Det gjelder ikke bare laksenæringen, men også innen maritim sektor og offshoresektoren. Det gjelder ikke minst arbeidsplasser som nå er rammet av lav oljepris, sier en oppstemt Børge Brende.

Adresseavisen når ham på telefon på vei inn i flyet hjem til Norge etter mandagens møter.

Sammen med de kinesiske regjeringstoppene presenterte han en felles uttalelse som skal normalisere det politiske og diplomatiske forholdet mellom Norge og Kina. Brende har selv vært sentral i de hemmelige forhandlingene. Selv om Brende mandag var forsiktig med å uttale seg om Kinas forhold til menneskerettighetene, mener han den nye tilliten også gir Norge muligheter for å ta opp de vanskelige spørsmålene.

– Åpner store muligheter

Det har ikke vært politisk kontakt mellom Norge og Kina siden 2010.

Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo førte til en spent situasjon mellom landene. Kina mente dette var en utilbørlig innblanding i interne forhold. Da Brende tiltrådte som utenriksminister i Erna Solbergs regjering i 2013 erklærte han at normalisering av forholdet til Kina hadde høyeste prioritet.

– Hvordan føles det?

– Veldig tilfredsstillende. Det er viktig for Norge å ha et normalisert forhold til et land som Kina, som har verdens nest største økonomi og er fast medlem av FNs sikkerhetsråd. Skal vi løse klima-, energi- og utviklingsspørsmål sitter Kina med nøkkelen. Jeg mener både Kina og Norge har tapt på dette, og at vi begge har alt å vinne på denne normaliseringen. Den kinesiske utenriksministeren har slått fast at vi kan gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale omgående.

Har forhandlet selv

Han forteller om et nitid arbeid, med mange samtaler med kinesiske myndighetsrepresentanter. Brende sier at han i allerede i sommer så at ting var i ferd med å løsne, men han trodde ikke det ville skje før jul.

– Men de siste dagene har ting falt på plass og det ble et logistisk spørsmål, vi måtte finne tid til et møte hvor både utenriksminister og statsminister var i byen.

Den norske delegasjonen dro i all hemmelighet fra Oslo søndag ettermiddag.

– Det har vært en prosess over tre år. Det startet like etter jeg overtok utenriksministerjobben, basert på viktige prosesser som hadde vært startet tidligere. Det har vært en bratt oppoverbakke, med flere tilbakeslag. Å bygge tillit, når det var null tillit i utgangspunktet, har vært krevende og vanskelig.

Til Aftenposten forteller Brende at Norge har vært særdeles tydelige til kineserne om at de kunne stole på at ingenting ville lekke ut fra forhandlingene og at man var villig til å bruke den tiden som var nødvendig for å komme til enighet om erklæringen.

Toppmøte: Utenriksminister Børge Brende i møte med Kinas utenriksminister Wang Yi i Bejing mandag.

– Utrolig varm velkomst

Brende har selv vært tett på forhandlingene på høyt politisk nivå, mens utenriksråd Wegger Chr. Strømmen har jobbet opp mot kineserne på administrativt nivå. Brende trekker også frem ambassadør Svein O. Sæthers innsats.

– Hvordan ble dere tatt imot i Beijing?

–På en utrolig varm og god måte. Det er også stor glede fra kinesisk side over at vi har fått på plass en normalisering. De gleder seg over hva vi nå kan få til. Norge og Kina har hatt tradisjon for godt samarbeid og det har vi nå muligheten til å gjenskape, sier utenriksministeren.

Statsminister Li Keqiang signaliserte at han ønsker at statsminister Erna Solberg kommer på statsbesøk i 2017. Den norske delegasjonen fikk også bekreftet at den økonomiske kommisjonen mellom Norge og Kina blir gjenopptatt.

Kan ta opp vanskelige spørsmål

– Hva med de vanskelige spørsmålene rundt menneskerettigheter, vil Norge også ta opp dette med Kina nå?

– Utfordringen de siste årene er at det har vært null politisk reelle samtaler, verken rundt positive eller vanskelige spørsmål. Gjennom full normalisering er det fullt mulig å ta opp alle mulig spørsmål, deriblant menneskerettigheter.

– Har de kinesiske myndighetene stilt krav til Norge?

– Nei, men gjennom konstruktiv dialog har vi kommet frem til uttalelsen som ivaretar både kinesiske og norske interesser.

Dialog: Utenriksminister Børge Brende i møte med den kinesiske utenriksministeren Wang Yi i Beijing mandag.

Vil ikke spekulere

Uttalelsen består av fire punkter, og det tredje punktet lyder slik (vår oversettelse, journ.anm.): «Den norske regjeringen respekterer fullt ut Kinas utviklingsbane og sosiale system, og berømmer høyt den historiske og enestående utviklingen som har funnet sted. Den norske regjeringen gjentar sin forpliktelse til Ett-Kina-politikk, respekterer fullt ut Kinas suverenitet og territorielle integritet, legger stor vekt på Kinas kjerneinteresser og hovedbekymringer, vil ikke støtte tiltak som undergraver dem og vil gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade på bilaterale relasjoner.»

– Dette er helt vanlig FN-diplomatisk språk. Det ligger ikke noe preg av innrømmelser i dette, sier Brende i en kommentar til Aftenposten.

– I 2010 var det Nobels fredspris som gjorde at kineserne kuttet kontakten. Kan en ny, lignende hendelse ødelegge forholdet igjen?

– Det blir rene spekulasjoner. Det viktige for meg nå er å få reetablert det gode forholdet, som gjør at vi kan ta opp både vanskelige spørsmål og spørsmål av enklere art. Dette er en opptur også for dem som er opptatt av at vi skal diskutere de krevende spørsmålene, mener Børge Brende.