Totalt dreier det seg om 500 nye studieplasser og 50 rekrutteringsstillinger på universiteter og høyskoler i hele landet. NTNU er den institusjonen som får flest, med 70 studieplasser og sju rekrutteringsstillinger, også kalt doktorgradsstipendiater. Dette skal styrke IKT-utdanningen og bidra til omstilling på Vestlandet på grunn av oljekrisen.

Stortingsflertallet er bekymret for en kommende kompetansemangel innenfor informatikkfeltet og ønsker at dette skal styrke områder som analyse, sikkerhet og utvikling innen helseteknologi og havteknologi.

Teknologi- og realfag

Når det gjelder rekrutteringsstillingene, er ikke de øremerket til IKT, men regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti viser til at behovet er størst innenfor teknologi- og realfagene. De understreker at det også er behov for slike stillinger innen lærerutdanningen, sikkerhet og beredskap og til behovet for omstilling på sørvestlandet. Samarbeidspartiene er også opptatt av å tilgodese institusjoner som er eller har vært gjennom en fusjonsprosess.

Studieplassene og stillingene er nå fordelt etter at regjeringspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti 3. desember ble enige om budsjettforliket. Der ble det bevilget 1.3 milliarder mer til tiltak som styrker utdanning, omstilling og arbeidsliv.

Takknemlig Bovim

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier de har tilbudt seg å ta flere og har kapasitet til å ta flere enn de 70 studieplassene og sju stipendiatstillingene de har fått. Han hadde regnet med denne bevilgningen skulle løse krisen på Vestlandet og er fornøyd med at NTNU får sin del av denne tildelingen.

- Vi er takknemlig for dette. Det er viktig å øke kapasiteten innen dette fagområdet. Vi har påpekt behovet for det lenge og bidrar gjerne, sier Bovim og understreker at de gjerne kunne ha bidratt mer. Han understreker at både helseteknologi og havteknologi er sentrale fagområder for NTNU.

Bovim sier at NTNU ikke har bestemt i hvilke fag og studieprogram disse studieplassene og stipendiatstillingene kommer.

Fornøyde politikere

Stortingsrepresentant Lill Harriet Sandaune (Frp) mener det er naturlig at NTNU som Norges største universitet også får flest studieplasser og rekrutteringsstillinger. Hun representerer Sør-Trøndelag i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og er særlig glad for at NTNU får en stor del av ekstratildelingen.

- Dette er en offensiv og målrettet satsing på forskning og utdanning. Jeg er glad for at det satses ikke minst ved NTNU for å styrke Norges innovasjonsevne og fremtidige verdiskaping. Slik legges det til rette for utvikling og vekst for dagens og fremtidens velferdssamfunn, sier hun.

- NTNU kunne fått enda mer

Jon Gunnes fra Venstre sier i en kommentar at NTNU godt kunne fått enda flere enn de 70 studieplassene og sju rekrutteringsstillingene. Men mener det er bra at vi får flere studieplasser innen IKT i Norge.

- Det er et område som helt klart trenger mer kompetanse og vi forventer sterk økning i antall sysselsatte. Venstre har stor tillit til at NTNU bidrar til kreativ tenkning og at vi får mye igjen for de ekstra pengene som bevilges.

NTNUs fortrinn blir videreutviklet

Geirmund Lykke fra KrF sier det slik:

-Det er gledelig og klokt at NTNU og Trondheims fortrinn blir videreutviklet. Det vil gagne hele nasjonen å utnytte og forsterke den innovasjonskraften som ligger i dette miljøet. Slik skaper vi framtidas arbeidsplasser.

Takknemling: NTNU-rektor Gunnar Bovim sier de har tilbudt seg å ta flere og har kapasitet til å ta flere enn de 70 studieplassene og sju stipendiatstillingene de har fått. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen