Tord Lien måtte gjøre politisk helomvending og trekke tilbake de omstridte områdene utenfor Lofoten og Møre. Han ble ydmyket av Erna Solberg, mente partiveteran Carl I. Hagen.

Det hadde ikke behøvd å være sånn. Allerede i fjor sommer sa nemlig kona Kristin Reitstøen (38) at det var på tide å avslutte pappapendlerlivet mellom Løvebakken og Ranheim. Men så ville Tord Lien bare fikse et par særs viktige saker, og så gikk tiden ... Miljøbevegelsen mener Lien sitter igjen med en stygg ripe i lakken etter høstens betente sak, en ripe han kunne vært foruten.

- Jo, jo, hvis jeg hadde lyttet til hennes gode råd, så. Men den saken der er uansett bare spill, sier Lien og ser ut vinduet, på det lille tunet med fem-seks eneboliger.

Det er bitte lille julaften, og Aurora (9) og Maja (5) skal snart i barnehage og SFO slik at foreldrene kan handle inn til jul. De to har akkurat fått hver sin skje med tran av pappa og blitt skysset opp på loftet, slik at foreldrene kan fortelle Adresseavisen om hvor vanskelig det er å være en statsrådsfamilie i tidsklemma.

Les også: Tror Hagen og klimaskeptikerne taper kampen i Frp

Aurora (9) ble født da Tord Lien satt i sin første periode på Stortinget. Faren hennes har pendlet hele hennes liv, men nå blir det slutt. Foto: Håvard Haugseth Jensen

«Ungene viktigst»

Kristin Reitstøen (38) har taklet mye allerede: I ektemannens første stortingsperiode fikk de Aurora, og i andre kom Maja til verden. I 2012 sa Lien at han var ferdig på Stortinget: «Ungenes oppvekst er det viktigste,» sa han til Adresseavisen. Men så kom regjeringsskifte og han fikk et fristende tilbud. Høsten 2013 ble han statsråd, og kona belaget seg på nye år som «gift alenemor».

- I starten var det greit, men så skled det ut. Det er hverdagen som er tøff alene. Barna krever mer og mer, og man må være to for å få det til å gå opp, sier Reitstøen.

Som realfagslærer og kontaktlærer på Sunnland ungdomsskole må hun jobbe en del på kveldstid også. Når legging og alt annet er over klokken 21, setter hun seg ned og vurderer oppgaver og planlegger undervisningen. Men nå er Tord Lien hjemme, selv om han ikke virker helt rolig i kroppen ...

- Jeg er bygd for fart, sier han.

- Jeg skal gi deg litt fart, repliserer kona kjapt, og nevner diverse ting som trengs å fikses på huset og annet husarbeid.

Hovedårsaken til at Tord Lien gir seg som olje- og energiminister, er for å få mer tid til familien, sier kona og han selv. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Tom kalender i januar

Overgangen fra et hektisk liv i Oslo til arbeidsløs i Trøndelag er heftig. På det mest travle var Lien i Brasilia, Helsinki, Stavanger og Oslo i løpet av fire dager. I Tord Liens mobilkalender er det tre avtaler i januar:

- To middager i Oslo og eeehh ... En samtale med en sånn kar som driver med sånne jobbgreier, sier han.

- Kan du utdype det?

- Jeg må jo ha jobb.

Adresseavisen erfarer at Lien er tiltenkt rollen som ny NHO-direktør i Trøndelag, en stilling med søknadsfrist i januar. Det vil ikke Lien kommentere.

Les også: Statsråd og banksjef nevnes som ny NHO-sjef

- Hva er det mest spennende som skjer i næringslivet i Trøndelag?

- Havbruksnæringen er spennende. Vi ønsker vekst, og Trøndelag er nydelig plassert. Vi har også noen av de mest fremoverlente kraftselskapene i Norge, samtidig som også den næringa må organiseres bedre. Oljerelatert virksomhet både her og nasjonalt vil få et ordentlig løft når kostnadene for å produsere olje nå går ned og oljeprisen går opp, sier Lien.

Om de største utfordringene, sier han:

- Generelt må innovasjon og teknologiutvikling i de store selskapene bli bedre, i samarbeid med forskninga. Også omdømmet til næringslivet er en hovedutfordring. Mange politikere og mediefolk har en tilbøyelighet til å rakke ned på verdiskapning. Norsk politikk handler kun om å fordele penger, det er altfor få politiske karrierer som er skapt på verdiskapningssporet. Næringslivet må delta mer i samfunnsdebatten, sier Lien.

Det er ikke lenge siden Tord Lien landet på Værnes etter at han, dagen før, ga fra seg nøklene til neste statsråd. Allerede lages det fiskebollemiddag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Les også: Tord Lien: Snorre Valen har rett

- Ville nok ha fortsatt

Ola Borten Moe (Sp) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) var to unge menn som ga seg på Stortinget samtidig med Lien, selv om også Solvik-Olsen fikk en statsrådspost han takket ja til. Nå har også Torbjørn Røe Isaksen (H) og Snorre Valen (SV) varslet at det er over.

- Er det nytt at også unge menn gir seg – og av familiære årsaker?

- Når man er gift med en kvinne med høy utdannelse, må man nesten ta for gitt at hun skal jobbe og de konsekvensene det medfører. Men at unge menn gir seg, handler nok om at det var mer uvanlig med så unge representanter før. På begynnelsen av 2000-tallet kom jeg og flere andre inn i politikken, før var det bare en og annen AUF-er, sier Lien.

Datteren Aurora som får tran og Sanasol etter frokost. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Og så er det altså først og fremst kona som ønsket å få han tilbake. Hun sier:

- Han ville sikkert fortsatt til valget, ja, eller så lenge Erna ville det. Det er jo hun som bestemmer til slutt, sier Reitstøen.

- Du sa også i 2013 at du skulle gi deg, men så ble du statsråd. Kan noe lignende skje igjen?

- Jeg kan ikke være kategorisk, men jeg tror ikke det. Poenget er jo å få familielivet til å bli bedre, og jeg har lyst til å finne en interessant jobb her.

Hjemme hos familien Lien/Reitstøen er det nesten klart for jul. Maja (5) og Aurora (9) åpner diverse julekalendere og gleder seg veldig. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Overgang til nytt liv

Paret har snakket mye sammen om at tiden fremover blir uvant:

- Jeg har hatt mine rutiner for, og når han har vært hjemme i uka, har det vært litt frustrerende, av og til. Han har vært i veien, nesten, sier hun.

De nærmeste ukene vil Tord Lien også gjøre noe han har hatt lite tid til de siste årene: Spille dataspillet «Total war». Som stortingsrepresentant kunne han spille i timevis på hybelen, som statsråd var det litt annerledes.

- Og så ... Blir du speiderleder for barna og regiondirektør for Trøndelag?

- Hvordan skal jeg svare? Jeg har lyst til å engasjere meg i barne- og ungdomsarbeid slik jeg gjorde før, og stillingen som regiondirektør er en sånn stilling jeg kunne tenke meg, sier Lien.

Og boken om hans liv har han allerede avkreftet:

- Jeg har vært med på så sinnssykt mye, og jeg har sittet i møter hvor jeg har tenkt: Enten lykkes vi, eller så taper Norge sykt mye penger. Jeg kunne altså ha skrevet en spennende bok. Men skal jeg holde meg til reglene om ikke å sitere fra det interne arbeidet, blir boka kjedelig, sier han.

- Og så har Kristin så helvetes mye husarbeid jeg skal gjøre, så jeg rekker ikke skrive noe, sier Frp-Lien.

Fortsettelse følger: NHO regner med å ha ny regiondirektør for Trøndelag klar i løpet av januar. Ifølge Adresseavisens kilder blir det Tord Lien. Foto: Håvard Haugseth Jensen