- Den dagen jeg går av som fiskeriminister så vil opphevingen av fylkesbindingene i nord vil være en genistrek. Vekstregimet som jeg innfører i 2017 vil også stå igjen som en genistrek. Det er jeg overbevist om.

Per Sandberg, utskjelt, fryktet, latterliggjort og omstridt i og utenfor partiet vil straks forklare mer om disse genistrekene.

- Men først må vi snakke om sangen. Du fikk sang av departementsorkesteret ditt – og det var på ingen måte en nidvise?

- Nei. Tvert imot. Jeg ble rørt. Og felte tårer!

Gjensidig glede

Det er nemlig lite spor av mistenksomhet, byråkratforakt og forskerkamp i sofaen til fiskeriminister Per Sandberg.

Mens flere av hans kolleger har debutert som Frp-statsråde med raskt å komme på kant med sitt embetsverk, trives Sandberg som, ja, som fisken i vannet. Som statsråd, som fiskeriminister. Og seg selv.

- Men jeg sliter fortsatt, helt ærlig, med å tilpasse meg – i den forstand at; jeg er omgitt av så mye kompetanse. Men rundt meg har jeg dyktige folk som jobber knallhardt og er opptatt av en ting: levere knakende gode resultater og gjøre statsråden sin god, sier Sandberg.

Han synes han selv klarer seg bra også. Og forteller at han får mye skryt rundt forbi, som kona mener han bør bli bedre på å ta i mot.

- Jeg tror de synes det er litt artig med meg her i departementet, også. Men når jeg sier jeg trives, så er det ikke slik at jeg er sikker på at jeg passer som statsråd, altså.

Berømmer forskerne

Så var det disse genistrekene som Sandberg mener er begått: Instruksen om oppheving av fylkesbindingene, vekstregimet innføres i 2017, restråstoff-strategier- altså strategier for å utnytte mer av hver fisk som produseres og slaktes.

- Innen fiskeri og havbruk er ingenting slått i stein. Det må være justeringer og tilpassinger hele veien. Man kan ikke vedta noe 1. januar 2017 – og tro at sånn blir det. Det justerer seg hele veien, kvoter bestandsmål. Årsaken til at vi har verdens sterkeste torskestamme i Barentshavet, er fordi vi har forsket oss frem til det. Det vil skje innenfor havbruk også.

- Blir du starsåden som knakk lakselus-koden?

- Den kommer aldri til å forsvinne helt. Men om det skjer, så skal jeg gi all ære til forskningen og næringen. Det er de som løser dette. Jeg legger noen rammer og legger noen tøffe krav, som presser frem noen løsninger.

- Men du havnet i det som må kalles en forskerkonflikt?

- Ja. Jeg skal ha lagt føringer for Veterinærinstituttet og uavhengig forskning. Men, så har jeg funnet det som ble skrevet under Stoltenberg 2. Det er det samme som skrives! Jeg har full tillit ute i forskningsmiljøene, jeg. Bare ring Sissel på HI eller Liv på direktoratet, så får du høre at de har full tillit til meg, sier Sandberg.

Brexit og Sp

2016 ble året som ga verden Brexit, Trump, Sylvi Listhaugs Facebook-konto og alles kamp mot den såkalte eliten. Klimaskeptiske konspirasjonsteoretikere øynet også nytt håp i 2016.

Selv tok den tidligere EU-tilhengeren, nå EU-motstanderen, Sandberg i høst til orde for å for å tenke nytt om EØS-avtalen.

- Vil du at Frp skal sees på som en slags norsk forlengelse av nettopp Brexit og bevegelsene som gjorde Trump til president?

- Nei, vi er jo ikke der i det hele tatt. Det du spør om er Senterpartiet. Senterpartiet, de er helt rabiate i å være populister nå. De er Frp-light på mange saker, men mye råere på populisme enn det vi er. Jeg har aldri sett makan, sier Sandberg – og mener han dokumentere fantastiske populistiske endringer og ståsteder innen temaer som drivstoffavgifter, klima, distriktspolitikk, innvandring.

- Og Eøs. Det er ingen som har implementert så mange direktiv og knyttet oss så nært til EU som Sp. Man kan ta dem området etter området. Råpopulister, sier Sandberg.

Han er likevel nøye på å inkludere Sp som det femte ikke-sosialistiske partiet i Norge inn mot valget i 2017.

- Jeg ikke vil jeg verken kritisere de som stemte for Brexit eller for Trump. Politikere, norske og andre, må ta inn over seg at avstanden mellom folket og politikerne har blitt for stor. Man kommuniserer ikke godt lenger, og man får en reaksjon.

Mer støy

- Er språkbruken og støynivået i politikken og samfunnslivet blitt mer aggressivt det siste året?

- Ja. Men det skyldes ikke Frp.

- Hva skyldes det?

- Det går ikke an å skylde på sosiale medier, men alt er mye mer åpent. Du – og dine kolleger – har mistet litt grepet på definisjonsmakt. Definisjonsmakten er overført til sosiale medier – og overført til den enkelte.

- Og da blir det mer aggressivt og støyende?

- Ja. Den støyen jeg har hatt, skyldes ikke noe jeg har sagt selv, men i stor grad det folk sier på mine facebook-statuser. Så er jeg ansvarlig for det, selvfølgelig. Jeg er veldig kritisk til å sensurere. Jeg har tatt bort noe, men ikke mye. Noe må også få lov til å stå.

Bør politikere av typen stortingsrepresentanter og særlig statsråder ha mer ansvar for å dempe polarisering og motsetninger?

- Ja. Alle har et ansvar. Men politikere har et større ansvar. Men det gjenspeiler seg også. Veldig sjelden at man ser noen over streken. Mange driver og forfølger Sylvi Listhaug for dette. Men for meg er det langt innenfor alt det hun har sagt. Man bruker dette for å ta fra henne definisjonsmakten, men slik jeg definerer dette er hun innafor. Med god margin.

Ser slutten, eller ...

Sandberg mener Frp har gjort alle spådommene om ikke å være styringsdyktig til skam. Han mener Høyre/Frp har gode sjanser for gjenvalg til høsten.

- Men selv du har varslet at du vil gi deg som folkevalgt. Angrer du?

- Det var så vanskelig beslutning å ta. Fikk utsettelse en måned. Så tok jeg beslutningen, og så slet jeg voldsomt en måned etterpå. Fikk ikke sove. Men nå: gud, hvor godt det er. Det kan jo hende at jeg går til valgkamp som statsråd. Og så har jeg spøkt litt med at jeg ser frem til 2021. Da skal jo Stort-Trøndelag samle seg.

- Er det fortsatt en spøk?

- Nei. Haha, nei det er ikke noen spøk lenger.

- 72-åringen Carl I. Hagen går på en ny runde. Hva synes du om det? Var det en fin adventspresang?

Per Sandberg kveler en latter. Vrir på seg. Ser ut av vinduet. Ned på båndspilleren. Ut av vinduet igjen.

- Når Frp-erne i Oslo har valgt å satse på ham på sin fjerdeplass, så mener de vel at det er bra.

Frps nestleder pleier normalt ikke gå rundt grøten, men nå er han bare timer unna sin juletradisjon om annethvert år ikke feire jul i noen særlig grad.

I år blir det en god del rom sjø for fiskeriministeren, med kona Line Miriam og sønnen Jakob på cruise i Karibien.

OM FORSKERNE: - Jeg har full tillit ute i forskningsmiljøene, jeg. Det finnes selvfølgelig enkelte der ute som er kritisk. Ja vel. Det må de få lov til. Men folk må måle meg på resultatene Foto: Kristin Svorte
OM POPULISME: - Senterpartiet, de er helt rabiate i å være populister nå. De er Frp-light på mange saker, men mye råere på populisme enn det vi er. Jeg har aldri sett makan. Foto: Kristin Svorte
OM EØS: - Jeg var EU-tilhenger i 94, nå er jeg motstander. Nå er jeg snart 60, har fått barnebarn og er litt mer avslappet. Jeg tror dette jobber for seg selv. Foto: Kristin Svorte
OM FOLKET: - Politikere, norske og andre, må ta inn over seg at avstanden mellom folket og politikerne har blitt for stor. Man kommuniserer ikke godt lenger, og man får en reaksjon. Foto: Kristin Svorte
OM DEN POLITISKE SIRKEL: - Når det gjelder denne Andresen og le Pen, så er der vel sikkert nasjonalsosialismen som møtes på baksiden av sirkelen et sted. Akkurat hvor disse folkene møtes, er jeg egentlig ikke sikker på. Vi har jo sett det samme med en gammel, kjent nordtrønder, Rotmo. Foto: Kristin Svorte