- Arbeiderpartiet har stått bak pensjonsforliket i Stortinget hele tiden, og de har akseptert at pensjonistene skal få 0,75 prosent lavere lønnsvekst enn den generelle lønnsutviklingen i samfunnet. Frp var det eneste partiet som stemte mot forliket, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

Vil gi mer penger

Lederen i Sør-Trøndelag Ap, Rune Olsø, varslet fredag at han og fylkeslaget nå tar initiativ til at Arbeiderpartiet nasjonalt krever at unntaksbestemmelsen som ble lagt inn i pensjonsforliket benyttes. Olsø mener regjeringen må benytte denne bestemmelsen for å sikre at landets alderspensjonister opprettholder sin kjøpekraft. Bjørnstad synes det er underlig at Olsø gir regjeringen skylden for dette så lenge Ap stemte for at pensjonsoppgjøret skulle ligge under gjennomsnittet for lønnsveksten hvert år.

- Dette kunne Ap selv ha ordnet opp i da pensjonsforliket ble inngått i Stortinget i 2005. Men de har også hatt mulighet til å unngå at pensjonsoppgjørene de siste årene har ført til reduksjon i alderspensjonen i forbindelse med statsbudsjettene. Regjeringen la inn 8000 kroner mer til samboere og gifte pensjonister for 2016, slik at reduksjonen i kjøpekraften skulle bli noe mindre. Men dette strøk Ap i sitt budsjettforslag og fjernet regjeringens forslag på 892 millioner mer til gifte og samboende pensjonister, sier Bjørnstad.

Kan ikke skylde på regjeringen

Han mener det er OK dersom Sør-Trøndelag Ap ønsker å foreslå endringer i ordningen, men forstår ikke hvorfor Olsø legger skylda på regjeringen for at alderspensjonistene taper kjøpekraft.

- Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson forsøkte å få Stortinget med på å heve pensjonene gjennom å sondere dette i Stortinget. Men han fikk da klar nei fra Aps leder Jonas Gahr Støre. Jeg registrerer at Rune Olsø og Sør-Trøndelag Arbeiderparti ønsker å ta saken opp internt i partiet, og det er fint. For meg kan Ap skrote hele pensjonsforliket som vi i Frp har vært imot hele tiden. Men det er ikke regjeringen som har skylda i at pensjonistene taper kjøpekraft. Skal man få endret denne ordningen med at pensjonene øker bare med 0.75 prosentpoeng av gjennomsnittlige lønnsvekst i samfunnet, så er det Arbeiderpartiet Rune Olsø må overbevise, og ikke Frp. Men det er valgår snart, og jeg registrerer at Olsø forsøker å gi regjeringen skylda for noe Ap har vært med på å gjennomføre, sier Sivert Bjørnstad.

- Men regjeringen har selv hatt mulighet til å bruke unntaksbestemmelsen om å justere oppgjøret mer enn 0,75 prosentpoeng for å opprettholde kjøpekraften til pensjonistene. Hvorfor har ikke det skjedd?

- Regjeringen må forholde seg til et bredt pensjonsforlik i Stortinget. Dersom man nå skulle økt pensjonene ville det kostet mye penger, og det vil være vanskelig å få til når stortingsflertallet fortsatt står bak bestemmelsen om 0.75 prosentpoeng. Det går fort prestisje i slike saker, og et bredt politisk forlik er vanskelig å endre på. Ap må gjerne slå seg sammen med Frp for å skrote hele pensjonsforliket, men når de har vært ivrige talsmenn for denne ordningen, så kan de ikke skylde på regjeringen for den situasjonen vi nå har fått. Dersom Ap har vært så bekymret for tap av kjøpekraft så burde de gått inn for å heve pensjonene når Robert Eriksson foreslo dette i fjor, sier Sivert Bjørnstad.