Det blir spennende måneder i Roan.

Før sommeren skal Stortinget vedta hvilke kommuner som skal slå seg sammen, og det er mye som står på spill. Derfor hender det at ordføreren ligger søvnløs. Framtida for kommunen er avhengig av beslutninger i nabokommunene, i regjeringen og i Stortinget.

I Roan har folket og kommunestyret sagt sitt. De vil slå seg sammen med Åfjord, men ikke med Bjugn. For mange i Roan virker storkommunen Fosen mer forlokkende enn å bli en bitte liten utkant sammen med Åfjord og Bjugn. Nå venter Roan på vedtak i Åfjord 31. januar. Innbyggerne har et ørlite håp om at Bjugn og Ørland skal finne sammen mot alle odds. Det ville løst Fosen-floka i denne omgang.

Søvnløse netter: Ordfører Einar Eian (H) i Roan syns det er vanskelig å vite hva som er best for Roan, men tror Åfjord og Roan får gjort mer sammen enn hver for seg.

Her kan du lese hvordan Adresseavisens kommentator vil løse kommunesenter-problemet på Fosen.

Åfjord eller alene

Velger Åfjord sammenslåing med Bjugn, kommer Roan trolig til å takke for seg og gå for å fortsette alene.

- Vi kommer til å få til mer sammen med Åfjord, men det er ingen krise å stå alene, sier ordfører Einar Eian (H).

- Vi har stemt for sammenslåing med Åfjord. Det holder det, sier Eva Nygård på kafeen i Roan sentrum. Hun liker dårlig at Bjugn blandet seg inn i forholdet mellom Roan og Åfjord.

- Vi er utkant fra før. Sammen med Bjugn og Åfjord blir vi enda mer utkant, sier Aslaug Halvorsen som har matpausen sin på kafeen.

Hva kan du egentlig om kommunesammenslåing i Trøndelag? Test kunnskapene dine her .

Veien viktigst

På Hongsand handel står søskenbarna Mette Sørgård Viken og Trude Sørgård. De er enige i sammenslåing med Åfjord.

- Men jeg er i tvil om Bjugn, sier Mette. De mener det er nødvendig med sammenslåing og tror Roan blir for liten alene, men også for liten sammen med både Åfjord og Bjugn til å få noe å si.

Ja til Åfjord, nei til Bjugn: Trude Sørgård (t.v.) og Mette Sørgård Viken

- Det aller viktigste er uansett vei. Skal det bo folk her og være næringsliv her, må det komme ny vei, sier de to.

Utenfor butikken står senterpartiets gammelordfører, Jan Helge Grydeland.

- Bjugn og Åfjord bør finne i hop slik at Roan får stå alene, sier han og viser til inntektene fra vindkrafta som gjør at han mener kommunen er i stand til å greie seg selv. Han tror det blir vanskeligere å få til ny vei dersom Roan blir utkant i en større kommune.

Vil fortsette alene: Jan Helge Grydeland (Sp) var Roans ordfører fra 2011 til 2015. Han mener det beste blir om Åfjord og Bjugn slår seg sammen. Så kan Roan fortsette alene.

Færre innbyggere

Tusenkronersspørsmålet i Roan er hvordan de best skal få bedre vei. I dag krongler veien seg langs fjorden, rasfarlig, svingete og smal med halvtunneler og fjellvegg rett over.

- Mye hadde løst seg med bedre vei, sier ordfører Einar Eian. Den som har svaret på om det er en fordel å være en liten selvstendig kommune eller en utkant i en større kommune når målet er ny vei, den har også svaret på spørsmålet om kommunesammenslåing.

Roan har 961 innbyggere og ligger nord for Åfjord på yttersida av Fosen. Regnemestrene i Statistisk sentralbyrå regner med at befolkningen går nedover. I deres befolkningsframskriving kan Roan ha mistet 61 innbyggere i 2040 og hatt en befolkningsnedgang på over seks prosent. Men om innbyggerne blir færre, går inntektene likevel opp.

Vindmøllepengene

- Vindmøllepengene, sier folk og tenker på vindmøllene som står som svarte silhuetter på Bessakerfjellet. Men de tenker ikke minst på alle vindmøllene som skal komme i det som har fått navnet Roan vindkraftverk. Roanbyggen har tro på framtida og at de kan forsørge seg selv.

Kjøttvekta går igjen når folk skal forklare skepsisen til å slå seg sammen med Bjugn. Kommunen har nesten 5000 innbyggere. Åfjord har vel 3000 og Roan har altså snaut 1000.

- Fosen kommune kommer uansett. Det vil gi mer balanse enn når én liten og to større kommuner slå seg sammen, tror Aslaug Halvorsen.

LES MER OM KOMMUNEREFORMEN HER

Fosen storkommune

Etter hennes mening har Fosen kommune to alternativer til kommunesenter:

- Det er Ørland på grunn av kampflybasen eller Rissa. Det er den største kommunen i folketall, og vi må alle gjennom Rissa når vi skal til Trondheim. Derfor er Rissa mest sentral for oss alle, sier hun.

- Ørland derimot er en utkant for oss.

Ordfører Einar Eian derimot mener kommunesenteret i en storkommune på Fosen bør ligge i Åfjord.

- Årnes er mest sentralt. Dit er det en time fra hele Fosen. Ellers forholder jeg meg til aksen til Trondheim. Bjugn og Ørland er langt borte for oss, sier Eian.

- Bortkasta arbeid

På ordførerkontoret er høyreordfører Einar Eian spent på det 2017 vil føre med seg.

- Dersom målet er én kommune på Fosen innen 2025 så er jo det vi gjør nå bortkasta, sier han og mener forsøkene på kommunesammenslåing har skapt mer splid enn enighet.

Ordfører Eian støtter partifellene sine i regjering og storting i at det er rett med kommunesammenslåing. Landet er overadministrert etter hans mening. Han kan også være enig i at et samlet Fosen er best på sikt, men tror Roan blir enda mindre i Fosen kommune enn sammen med Åfjord og Bjugn.

- I Fosen kommune kan Roan risikere å stå uten representanter i kommunestyret.

Men det første målet nå er at Åfjord og Roan skal bli en kommune.

- Det er det vi har landet på. Det er det kommunestyret har sagt. Jeg ser at Fylkesmannen ønsker seg noe annet, og jeg håper virkelig at det ikke blir snakk om tvang.

Mye å tenke på: Det hener ordfører Einar Eian i Roan mister nattesøvnen fordi det er så vanskelig å vite hva som er best for Roan kommune. Her står han med rådhus, sykehjem, kirka og fjellet der vindmøllene kommer, bak seg.

Kommunestrukturen tar nattesøvnen

Kommunereformen har gitt ordføreren mye å tenke på. Det er nesten slik at raset som gikk i begynnelsen av desember og stengte veien, var en lettelse. Han fikk noe annet å tenke på.

- Faktisk er det slik at er det en sak som tar nattesøvnen, så er det kommunestrukturen, sier Einar Eian.

- Hva er du redd for når du mister nattesøvnen?

- Det er så mye å tenke på. Jeg får så mange innspill fra så mange, og jeg skal koble alt det der og finne ut hva som er rett for alle. Det er ikke lett.

Han er bekymret for å bli utkant i en større kommune, men også hvordan det blir å være en liten kommune avhengig av interkommunalt samarbeid med en mye større kommune i sør. Han mener dagens fordelingsnøkkel for betaling av felles utgifter fører til for store kostnader for Roan. Han ser det er vanskelig å få tak i kompetent arbeidskraft og mener det tar lenger og lengre tid å få tak i fagfolk. Det er vanskelig å vite hva som er best.