- Dette er mye finere enn jeg forventet, sier Helle. Hun gikk rundt skolen i går sammen med venner. De var forventningsfulle og spente på hvordan nybygget ved Berg barneskole ville bli.

- Dette er nesten som en ny og moderne ungdomsskole, sier Nils Oscar, selv om sjuendeklassingene må vente til høsten med ny flytting til ungdomsskolen.

På det nye trinnarealet for sjuende er de 50 elevene storøyde og stille. Det sitrer under overflaten. De er spente på hva 2017 vil bringe. Også sjette og femte trinn har flyttet inn i nybygget. 1.–4. trinn holder til i gammelskolen, men også der har det vært oppussing. Hele det elektriske anlegget, rør og ventilasjon er byttet. Blant annet er dører og garderobeløsningene nye.

Romjul på skolen

Første skoledag i det nye året var én dag senere enn for medelevene på andre trondheimsskoler. Dagen før brukte rektor og lærere på flytting, rydding og forsøk på lage orden i nybygget og den oppussede delen av skolen.

- Det har vært en smått kaotisk romjul, men det blir, sier rektor, Michael Johnsen. Han forteller om en anleggstid som trakk litt ut i tid.

- 27. desember åpnet SFO. Jeg er glad for at det var få elever som benyttet seg av tilbudet i romjula, for å si det sånn. For da lå det byggemateriell i arealene og løse ledninger hang overalt. Og vi måtte passe godt på og følge med adgangen til det som enda var en byggeplass.

Unntakstilstander

På rektors kontor står alle pappkassene åpne og halvtømt. Byggeskissene henger fortsatt på veggen og Michael Johnsen er smårød i toppen. Litt av stress, mest av glede og lettelse.

- Til og med i går drev de og boret i veggene, samtidig som det ble vasket ned her, smiler han og roser lærerne som brukte planleggingsdagen på manuelt arbeid: Bæring av pappesker og møblering av klasserom og garderober.

Telefonsystemet er ikke oppe og går enda og det er flyttefolk og håndverkere i gangene, sammen med elever og lærere. Men i dag tåler de unntakstilstanden. Og i enda noen uker fremover, mens de bor seg inn, møblerer ferdig og rydder.

- Kanskje skulle vi hatt enda 14 dager på oss, men det er vanskelig å få flyttet en hel skole uavhengig av ferie. Derfor åpnet vi i dag. Det blir veldig bra, sier Johnsen.

Skole som vanlig

På sjuende trinn ønsker lærer, Mari Heggen, velkommen. Årets første timeplan er delt ut og det samme er den første engelskoppgaven. Lærerne orienterer om nye tider for friminutt og spisetider. Noen fag har fått ny plass på timeplanen og noen nye ordensregler er innført også:

- Det er strengt forbudt å kaste flasker, og ikke lov å flippe melkekartonger, sier hun. Skolen går rett i flaskehalsen på 2016s siste og intense «bottle flip»-trend. For øvrig holder de på det gamle. Det er gloseprøve på torsdager og i samfunnsfag er det opplysningstida som er tema. Elevene skal i gang med skolearbeid fra dag én.

Helle og Nils Oscar har gledet seg til dette. For brakkeskole har de fått nok av nå.

God plass og ro

Tida på Brøset har de hatt sammen med elever fra Singsaker og Brundalen og nå flytter Skjetne inn.

- Mange fikk nye venner da vi var sammen med andre skoler på Brøset. Det var fint. Men noen fikk også uvenner, sier Helle og Nils Oscar. De forteller om klikker og litt drama.

- Dessuten var det jo trangt inne der. Vi har omtrent dobbelt så stor plass her, smiler Nils Oscar.

- Det eneste jeg var nervøs for, var hvem jeg skulle sitte sammen med og hvem som kom på gruppa mi, sier Helle, som puster lettet ut.

Det kan ledelsen også gjøre etter hvert. Når våren kommer, er de klare for offisiell markering og besøk for å vise frem nyskolen.

- I overkant mye gjenbruk

- Vi har vært et lite pilotprosjekt når det kommer til gjenbruk, sier rektor og lar det siste henge litt i luften. Michael Johnsen viser frem pulter, skap og reoler som har sett sine beste dager. Det aller meste av møbler er nemlig gammelt.

- Det har kanskje blitt i overkant mye gjenbruk. Noen pultflater er byttet og gamle smartboards fraktet tilbake fra Brøset. Også det koster! Dessuten er det kanskje et tidsspørsmål om når det ryker. Men slik ble det, når vi måtte skjære til beinet etter at andre skoler med i overkant romslige rammer satt igjen med for nye møbler, sier rektor.

Men akkurat i dag er det ikke det de tenker på. De tenker på når de skal få åpnet spesialrommene og gymsalen. Den har tjent som lager og lunsjrom i over et år.

- Men torsdag blir det innebandyturnering der. Det er tradisjon og elevrådet har allerede booket salen, sier rektor, Michael Johnsen.

Forventving: Elevene får endelig slippe inn i ny skole. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Garderobe: Helle og Nils Oscar gleder seg over nye skap i nytt bygg. - Det er blitt kjempefint her, sier Helle. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Rektors kontor: Rektor, Michael Johnsen har prioritert andre ting enn egne flytteesker. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Lærernes arbeidsrom: Justinas Kvedaras og Kristian Vinje bærer arbeidsbord. Fagleder Merete Wanderås Midjo, interiørkonsulent i Norconsult, Siril Betten og rektor, Michael Johnsen (med ryggen til) diskuterer pultflater. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen