- Vi vurderer det slik at det ikke er god nok utlufting på disse uteserveringene til at det skal være lov til å røyke der, sier senioringeniør Anne Marit Kjelbergnes i Arbeidstilsynet.

De elleve utestedene og restaurantene er Una pizzeria og bar, Søstrene Karlsen, Fire Fine, Cafe Dublin, Nordøst, Cowsea, Caya, Byscenen, Cafe Løkka, Bakgården bar og spiseri og Cafe Nyfiken. Adresseavisen har fått innsyn i tilsynsrapportene fra disse utestedene, som nå gitt et varsel om pålegg. De kan svare på varselet før det blir gjort vedtak i hver av sakene.

- Vi vurderer det slik at det ikke kan være røyking på uteserveringen på disse stedene slik lokalene er utformet i dag. Dersom utestedene ønsker røyking, så må uteområdene endres slik at utskifting av luften blir tilsvarende som et utendørs område, sier Kjelbergnes.

For høye vegger

For høye vegger, tak over uteserveringen og for lite gjennomlufting er feil som påpekes i flere av tilsynsrapportene. Så lenge det er mulig å lukke taket og veggene og at det er tre innbygde sider på området, så mener Arbeidstilsynet at det kvalifiseres til å være et lokale. Rapportene viser at utestedene må sette opp skilt om at det ikke er lov til å røyke, og det må etableres rutiner for hvordan de skal forhindre at det røykes på uteserveringene.

Røykeloven sier at det er forbudt å røyke i innendørs lokaler og arbeidsplasser. Forbudet ble innført på grunn av faren for lungekreft og alvorlig lungesykdom av sigarettrøyking.

- Røyking innendørs er ikke lov av hensyn til gjestene og personene som jobber der, sier kommunelege Beate Smetbak ved Miljøenheten i Trondheim kommune.

Utestedene har nå frist til midten av januar på å svare på saken. Får ikke Arbeidstilsynet tilbakemelding, må endringene utføres før midten av februar.

Skal bygge om

Cafe Løkka, ikke langt fra Solsiden, er et av utestedene som har fått varsel fra Arbeidstilsynet om at de må endre på uteserveringen. Ved siden av inngangen er det et uteområde med tak og glassvegger der røykere har til nå kunne tatt seg en sigarett. Det blir det slutt på hvis de ikke bygger om. Driver Johan Karlsen forteller at de skal sende et forslag til Arbeidstilsynet om hvordan de skal bygge om uteområdet for å tilfredsstille kravene.

- Vi trodde det var i henhold til reglene slik vi har hatt det til nå. Vi ønsker fortsatt å ha et tilbud til de som røyker, så vi må finne ut hvordan vi skal bygge om, sier Karlsen.

Han planlegger å fjerne en del av sidene på taket, slik at det blir større åpning mellom taket og glassveggene. I tillegg vil de åpne en av veggene, slik at det blir bedre gjennomlufting.

- Det har vært lite kontroll med dette tidligere og vi har ikke fått noen klager, verken fra kunder eller ansatte. Jeg mener reglene har vært for diffuse. Det har gjort at det har vært ulik praksis på uteserveringene i byen, sier Karlsen, som håper at ombyggingen blir godkjent.

- Hvis ikke det blir godkjent må vi bygge om glassveggen rundt huset, og det kommer til å koste, fortsetter han.

Allerede kuttet røyking

Daglig leder for Søstrene Karlsen og Caya, Nina Karlsen, fikk varselet fra Arbeidstilsynet rett før jul.

- Vi må ha en dialog med Arbeidstilsynet om hvordan dette løses, sier Karlsen.

På Caya har de frivillig valgt å ikke ha røyking på uteserveringen fra i fjor høst.

- På Caya ser vi at mange liker å spise ute. Derfor har vi en mer lukket uteservering der det ikke er lov til å røyke. Det er fordi vi ønsker å ivareta trivselen til gjestene våre, sier Karlsen.

Bakgrunnen for tilsynene var en klage som ble sendt til Miljøenheten i Trondheim kommune som følge av et oppslag i Adresseavisen om røyking på innebygde uteserveringer. Tilsynene er utført i samarbeid med Arbeidstilsynet.

- Dette er noe vi har vurdert lenge om vi skal bruke ressurser på. Vi fikk en del klager etter saken i sommer. Da var det naturlig å følge opp saken. Vi valgte utesteder som har den type uteservering. Vi får se om vi undersøker flere steder senere, sier Smetbak.

Uteområdet på Cafe Løkka må bygges om for at det fortsatt skal være tillatt å røyke. Foto: THERESE ALICE SANNE, Adresseavisen
Daglig leder Nina Cathrine Karlsen ved Søstrene Karlsen og Caya har mottatt varselet fra Arbeidstilsynet. Foto: Adresseavisen