Etter mer enn 20 års kamp kan ingeniørutdanningen i Trondheim glede seg over å være samlet i et nytt skreddersydd bygg.

I går ble det feiret med kake, taler og munter musikk fra Strindens Promenade Orchester i den luftige vrimlehallen. Fullt så munter er ikke stemningen blant alle ansatte. Styret ved tidligere Fakultet for teknologi har i et brev til styret uttrykt sterk bekymring for bachelorutdanningen og gjennomføringen av NTNU-fusjonen. I forrige uke kritiserte fakultetstillitsvalgt Ronny Kjelsberg fusjonshåndteringen hardt i en kronikk.

- Splittes og blir ikke hørt

Kritikerne er bekymret for fremtiden til den tradisjonelle ingeniørutdanningen. Det er frustrasjon over at teknologifakultetet ved gamle Hist er splittet opp og fordelt på de tre ulike teknologifakultetene på Gløshaugen. Misnøyen gjelder også innføringen av ex.phil., og en følelse av ikke å bli hørt av toppledelsen. Fakultetsstyret er heller ikke fornøyd med NTNU-ledelsens planer om at teknologimiljøet skal flytte fra nybygget på Kalvskinnet til Gløshaugen allerede i 2018.

- Gevinst for alle

- Mangler NTNU-ledelsen respekt for bachelorutdanningen?

- Nei, sier prorektor Kari Melby.

- Fusjonen var et klart ønske fra teknologiutdanningene ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og høyskolene i Gjøvik og Ålesund. Vi har forpliktet oss til å utvikle ingeniørutdanningen. En samlokalisering av ingeniør- og sivilingeniørutdanningene vil styrke begge utdanningene.

- Kritikerne mener fusjonen kan skade den praksisnære ingeniørutdanningen?

- Det skal vi gjøre vårt ytterste for å unngå. Vi så også at søkningen til vår ingeniørutdanning gikk betydelig opp i 2016. Ingeniør- og sivilingeniørutdanningene dekker ulike arbeidsmarkeder. Vi har ingen ambisjon om å gjøre dem mer like. NTNU skal greie begge deler. Forskningsbasert utdanning er viktig for å holde oppe kvaliteten i den treårige ingeniørutdanningen. At vi får et felles studieprogram på tvers av ingeniørutdanningene i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, er til beste for alle.

Kontroversiell flytting

- Flytting fra et lekkert nybygg uten å vite hva man går til på Gløshaugen, skjønner ledelsen motstanden mot det?

- Jeg forstår at folk er frustrert over at de skal flytte igjen. Samtidig vet vi at veldig mange har lyst til å samlokalisere med fagmiljøene på Gløshaugen. Det er dette som kan gi de faglige gevinstene. Vi må se saken i et større perspektiv. Nybygget på Kalvskinnet ble planlagt før fusjonen mellom Hist og NTNU. Bygget er flott og fleksibelt og vil på lengre sikt bli et veldig bra sted for å samle lærerutdanningen fra tidligere Hist og lektorutdanningen ved NTNU.

- Samtidig vil det ivareta NTNUs tilstedeværelse i Midtbyen. Når det gjelder lokalisering på Gløshaugen, legger vi opp til en god prosess som vil vare fram til påske. Vi vil involvere fagmiljøene i stor grad. Om det er plass til alle på Gløshaugen, må vi finne ut.

Studentene merker lite

- De fleste studentene merker lite til fusjonen, men jeg deler de ansattes bekymring, sier Maja Gunvor Erlandsen, tillitsvalgt for teknologistudentene.

– Vi får ikke tilbakemeldinger på høringssvar og vi ser ikke endringer. Opplevelser er at vi blir oversett.

Erlandsen sier det er nødvendig med en debatt om kvaliteten ved ingeniørutdanningen.

- Det er viktig at NTNU forstår at bachelorutdanningen har samme behov for å fremstå som selvstendig og synlig som den femårige. Vi må ha fokus på forskjellene mellom de to, samtidig som vi jobber for faglige synergier.

Ronny Kjelsberg, Fakultetetstillitsvalgt for NTL, er bekymret for bachelorutdanningen av ingeniører i NTNU. Foto: Terje Visnes, adressa
Ingeniørstudentene boltrer seg høyt og lavt i nybygget på Kalvskinnet. Allerede neste år flytter de til Gløshaugen - ifølge NTNUs plan. Foto: Terje Visnes, adressa