I desember slo Stortingets helsekomité fast at det fortsatt skal være lovlig med tvillingabort, også av friske fostre. Saken skal opp i Stortinget 19. januar.

Inngrepet som kan være risikofylt, skal utføres bare av fagmiljøet ved St. Olavs Hospital. De ber nå om en offentlig politisk debatt rundt det etisk vanskelige spørsmålet, før retningslinjene blir endelige:

- Fagmiljøet har etterlyst klare retningslinjer rundt fosterreduksjon ved flerlingsvangerskap. Det har vi nå fått. Men vi hadde forventet at det ville være en politisk diskusjon rundt dette. Det er noe vi etterlyser, sier Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin (tidligere Nasjonalt senter for fostermedisin).

Samtidig påpeker Eggebø det paradoksale i at Norge nå er mer liberal enn andre land siden det åpnes for at friske fostre kan fjernes i et tvillingsvangerskap. Tilbudet skal også gis utenlandske kvinner, så lenge de oppholder seg her på det tidspunktet det søkes.

Han sier sykehuset det siste halve året har merket et økende antall henvendelser fra utenlandske kvinner:

- Norske retningslinjer om fosterreduksjon er trolig blant de mest liberale i Europa, og det kan komme til å bli mange henvendelser når dette blir kjent, skriver Eggebø i et brev til Helsedirektoratet.

Les også: Sp og KrF ber Høie om ny tolkning av abortloven

Medisinske grunner

Da abortloven ble vedtatt i Norge for 40 år siden, var ikke fosterreduksjon ved flerlingsvangerskap et tema. I dag er det mulig å fjerne ett eller flere fostre når en kvinne er gravid med tvillinger eller flere. Det kan det være medisinske grunner for å utføre:

- Fosterreduksjon kan utføres for å unngå faren for for tidlig fødsel. En kvinne som er gravid med firlinger, kan risikere å føde for tidlig, og få fire syke fostre. I slike tilfeller er det medisinske grunner for å utføre en fosterreduksjon, sier Birgitte Heiberg Kahrs, overlege ved den nasjonale behandlingstjenesten.

Også i svangerskap hvor en kvinne bærer frem ett eller flere friske fostre og et sykt foster, er det medisinske grunner for å fjerne det syke fosteret.

Har vært skeptisk

Men etter at lovavdelingen i Justisdepartementet ble bedt om å vurdere spørsmålet om fosterreduksjon, konkluderte de med at abortloven også åpner for at friske fostre i et flerlingsvangerskap kan bli abortert. Det innebærer at en kvinne som er gravid med tvillinger, kan velge å fjerne ett av fostrene.

Dette er noe det nasjonale senteret tidligere har uttrykt skepsis til, blant annet i Dagens medisin. I dag sier Eggebø:

- Ved tvillingsvangerskap med to friske fostre, er det ingen medisinske grunner til å gjennomføre fosterreduksjon.

Tvert imot er inngrepet risikofylt: Fosterreduksjonen som gjennomføres ved at en nål stikkes inn i kvinnens magen, kan i verste fall ende med at begge fostre aborteres. Helsedirektoratet skriver at abortrisikoen for gjenværende tvilling har vært anslått til rundt 15 prosent, men er sannsynligvis noe lavere.

- Selve inngrepet kan også være forbundet med komplikasjoner hos kvinnen. Ved individuelle faktorer som øker risikoen må en sikre at kvinnen får grundig veiledning, skriver Helsedirektoratet i et informasjonsskriv.

Utenlandske kvinner

Så langt har det vært utført rundt 55 fosterreduksjoner i Norge, og normalt er det færre enn fem tilfeller årlig. Ved St. Olav har de gjennomført slike inngrep siden 2002. I 2016 var antallet fosterreduksjoner her høyere enn tidligere, og sykehuset hadde i slutten av oktober foretatt seks slike inngrep. Alle har vært gjort av medisinske grunner.

De fleste henvendelser om fosterreduksjon av friske tvillinger kommer fra utlandet.

- Dette har vært kvinner fra Sverige, Danmark, Italia, Tyskland og Irland. De spør om muligheten for å gjennomføre fosterreduksjon hos oss, fordi det ikke er tillatt i disse landene. Norge er ett av de få landene som tillater dette i abortloven, påpeker Eggebø som ikke ser bort fra at de kan få flere henvendelser fra utenlandske kvinner etter hvert som de norske retningslinjene blir kjent.

Så langt har ikke St. Olav gitt et tilbud til utenlandske kvinner.

- Ifølge abortloven skal kvinner oppholde seg i Norge for å få dette tilbudet. De som har henvendt seg til oss, har ikke oppholdt seg her, og derfor har svaret vært nei, sier Eggebø.

Utenlandske kvinner må eventuelt selv betale for inngrepet, ifølge Helsedirektoratet.

Ikke bekymret

Kari Kjønaas Kjos (Frp) er leder av helsekomiteen på Stortinget. Hun er ikke bekymret for at flere utenlandske kvinner ønsker å bruke tilbudet.

- Norske kvinner får nødvendig helsehjelp når de er i utlandet, så det er naturlig at det gjelder andre veien også. Vi har dessuten mange norske kvinner som reiser til utlandet for å få surrogati eller eggdonasjon, som ikke er lovlig i Norge. Vi vil alltid ha folk som flytter seg over landegrensene avhengig av hva som er lov hvor, sier Kjønaas Kjos.

- Fagmiljøet ønsker en politisk debatt?

- Den politiske debatten skjer på Stortinget den 19. januar, sier hun.

Selv om St. Olav-fagmiljøet vil ha debatt, sier Eggebø og Kahrs at de vil forholde seg til de oppgaver de får. De mener også det er naturlig at behandlingen er sentralisert til Trondheim, siden det er et så komplisert og vanskelig inngrep.

Ikke etisk forsvarlig

Uetisk Helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, mener tvillingabort ikke er etisk forsvarlig og ønsker et forbud.

Sps Kjersti Toppe sier det ikke er etisk forsvarlig å tillate tvillingabort, og mener partiene på Stortinget ikke ønsker å ta debatten.

Lovavdelingen i Justisdepartementet har avklart at abortloven åpner for abort på ett av fostrene ved tvillinggraviditet. Dette er bakgrunnen for at Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe og KrFs Olaug Bollestad har levert et privat forslag (et såkalt Dokument 8-forslag) til Stortinget om at loven må endres, der det presiseres at fosterreduksjon ikke er tillatt. Forslaget ble behandlet i helsekomiteen før jul, men fikk ikke støtte fra noen av de andre partiene.

- Store etiske problemstillinger

- Da abortloven ble vedtatt, eksisterte ikke muligheten for å foreta en slik fosterreduksjon. Derfor er det helt nødvendig at vi tar en politisk debatt om dette spørsmålet, som involverer store etiske problemstillinger. Men jeg opplever at de andre partiene på Stortinget ikke er interessert i dette, tvert imot legges det lokk på debatten. De ønsker minst mulig debatt og innspill om saken, og det synes jeg er feigt, sier Kjersti Toppe.

- Hvordan legger de lokk på debatten?

- Det er min opplevelse av de andre helsepolitikerne i komiteen. Du kan se det på merknadene i innstillingen, de skriver minst mulig og er ikke interesserte i å høre på hva fagmiljøene mener. Det er også meget spesielt at verken helseminister Bent Høie (H), eller noen av hans statssekretærer og rådgivere, ville møte organisasjonen Menneskeverd - som leverte 20 000 underskrifter mot tvillingabort. Det endte med at KrFs Bollestad og jeg tok imot dem på Stortinget, sier Toppe.

Sp-representanten mener det er flere problematiske sider ved tvillingabort. Selv om Justisdepartementet presiserer at utvelgelsen av foster skal skje tilfeldig, frykter Toppe at det likevel kan være en fare på sikt.

- Gjennom DNA-testing kan man få vite mye om egenskapene til fostrene, så det foreligger en risiko for at det gjøres et valg på bakgrunn av dette - og ikke hvilken tvilling som ligger lettest tilgjengelig. Uavhengig av det, tillates det abort på bakgrunn av egenskapen å være tvilling – fordi det er en tvilling blir fosteret tatt bort. Jeg mener at dette ikke er etisk forsvarlig, sier Toppe, som også viser til abortrisikoen for den gjenværende tvillingen.

- Ytterst få tilfeller

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) avviser at de ikke vil ta debatten om tvillingabort.

Kjønaas Kjos (Frp), som leder helsekomiteen, vil ikke være med på at de legger lokk på debatten:

- Vi har hatt våre diskusjoner i partiene. Saken er at vi ikke ønsker å endre abortloven, mens Sp og KrF vil endre den. Det vi gjorde i komiteen, var bare å stadfeste at vi skal fortsette slik som vi har gjort i mange år, sier Frp-politikeren.

Aps stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, kommenterer også:

- Dette er en del av abortdebatten, og påstanden om at vi ikke ønsker å ta den, kjenner jeg meg ikke igjen i. Når det gjelder selve saken: Abortloven gir norske kvinner rett til å fjerne foster innen et gitt antall uker. Så har det blitt medisinsk mulig å fjerne ett eller flere foster ved flerlingsvangerskap. Dette skjer ikke i et stort omfang, det gjelder ytterst få tilfeller at et friskt foster fjernes. Ap står fast på kvinners rett til å velge abort, sier Kjerkol og legger til:

- Når det gjelder frykten for at foster kan velges bort på bakgrunn av egenskaper: Vi har allerede et lovverk for hvordan kvinner kan få kunnskap om fosteret de bærer på. Det er vanskelig å skjerme seg for ny teknologi som gir mer kunnskap om fosteret, som kvinner kan få utført i andre land.