Klokken 11.00 åpnet årets Trøndelagsmøtet. Over 400 personer er påmeldt. Alt fra lokalpolitikere, fylkespolitikere, rikspolitikere, rådmenn, næringslivspersoner, sentrale beslutningstakere og andre samfunnsaktører er på plass. Årets hovedtema er "Trøndelag inn i framtida", med tanke på at Trøndelag blir ett fra og med neste år.

I forkant av samlingen spurte Adresseavisen fire av gjestene om veien videre for Trøndelag:

Marit Arnstad parlamentarisk leder, stortingsrepr. Nord-Trøndelag (Sp)

1. Hvilke konsekvenser vil det få for næringsutviklingen i regionen at det blir ett stort Trøndelag?

- Usikkert. Det har større konsekvenser at regjeringen har kuttet i regionale utviklingsmidler, noe som har betydd mye i Nord-Trøndelag. Jeg er litt redd for at det offentlige ikke skal bli like tett på næringsaktører i utkantene. Dermed vil de ha mindre forståelse for utfordringer og finne løsninger. På de store miljøene kan det ha positiv effekt.

Marit Arnstad var skeptisk til delt løsning, nå mener hun det er helt avgjørende for å lykkes.

2. Hvilke andre konsekvenser vil en sammenslåing kunne få?

- Jeg synes ikke man skal overdrive verken store positive eller negative konsekvenser. Igjen er det avhengig av hvilke virkemidler regjeringen velger å gå inn for.

3. Er det lurt å styre Trøndelag fra to byer?

- Jeg var veldig kritisk til todelingen. Men når det først er vedtatt, er det utrolig viktig at det holdes fast på, at ikke fylkesrådmannen etter kort tid flyttes til Trondheim. Og at den som blir fylkesmann bor og arbeider på Steinkjer. Bare slik kan man skape balanse i regionen.

4. Blir det flere storregioner i Norge, eller blir Trøndelag det første og eneste?

- Slik det ser ut nå blir det bare Trøndelag og Agder. De andre vil jo ikke. Så kommer det an på om regjeringen vil tvinge noen.

NHO-president Kristin Skogen-Lund

Kristin Skogen Lund ser for seg at Trøndelag kan bli enda større.

1. Vi er svært positive til dette. Vi er opptatt av at det lages gode funksjonelle enheter, basert på naturlige bo- og arbeidsmarkedsregioner. Gjennom dette understrekes det at Trøndelag er én næringsregion. NHO Trøndelag har vært én region i mange år allerede.

2. Hva kan det ha å si for næringsutviklingen?

Bedriftene ønsker en offentlig sektor som er en kompetent medspiller, slik at de påføres færrest mulig tids- og kostnadsbyrder – blant annet gjennom bedre flyt for reisende. Vårt håp er at denne reformen gir oss en mer effektiv og enhetlig offentlig forvaltning.

3. Ser du noen fallgruver?

- Én fallgruve kan kanskje være redsel for hverandre – mellom den største byen Trondheim og distrikter lenger ute. Det er viktig å ikke gjøre dette til en konkurranse, men til en fordel for begge parter.

4. Blir det flere storregioner?

- Trøndelag er nok blant de mest opplagte – og letteste – sammenslåingene, men jeg tror det blir flere. Kanskje går det også an å tenke et stor-Trøndelag som kan utvides ytterligere?

Ingvild Kjerkol, stortingsrep. Nord-Trøndelag (Ap)

Ingvild Kjerkol (Ap) er glad omkampene ikke har kommet.

1. Trøndelag blir ett, hvordan vil det bli med en så stor region?

- Det er viktig at våre bedrifter er lønnsomme og at de skaper ny næring. Det er en regional kamp i Norge, og selv om de ulike regionene ikke er i direkte konkurransesituasjon, er det en fordel at vi øker stortingsbenken fra 10 og 5 til 15, kanskje 16. Da er vi på høyde med Hordaland og Rogaland. Det vil helt klart være nyttig.

2. Og hvordan blir det for næringsutviklingen?

Forhåpentligvis klarer vi å spre ringene rundt Trondheim langt innover Innherred. Vi er avhengig av å lykkes med investeringer, og det er viktig at vi får gjennomført utbedringer på E6. Men det aller viktigste er elektrifisering av jernbanen. Pendling skal gjøres behagelig og effektivt med bredbånd og tog som går til rett tid. Potensialet er stort.

Næringslivet vil finne en fornuftig vei uansett. Men med en storregion er det potensial til å gjøre relasjonene sterkere mot de innovative miljøene og bruke dem som sparringspartnere.

3. Hvilke fallgruver er det?

- Vi må bli et nytt fellesskap, og ha den innstillingen at vi bygger nytt. Tanken om vi og dem må ikke leve lenge. Det er også noen interessemotsetninger. Blant annet innenfor skole hvor det i nord er en ganske sentral struktur, mens det i sør er veldig desentralisert. Men i hovedsak er det få fallgruver, og det er veldig gledelig at ingen prater om omkamp.

4. Hvordan vil det gå og styre regionen fra to byer?

- Det er en avleggs innstilling å tro at alle må sitte i samme bygg. Jeg har ingen betenkeligheter med det.

Vigdis Harsvik, direktør Innovasjon Norge Trøndelag

1. Hva er konsekvensen for næringsutviklingen for en så stor region?

- Trøndelag er en region som vokser stadig mer sammen til en samlende enhet, hvor næringslivet deler mange av de samme utfordringene. Næringslivet er allerede sterkt integrert, og vi har en felles trøndersk identitet.

Våre kunder er ikke så opptatt av geografiske grenser – de er opptatt av å finne de mest relevante samarbeidspartnere og kunder uavhengig av hvor de befinner seg. Det er allerede et utstrakt samarbeid mellom ulike næringsaktører i Trøndelag på tvers av fylkesgrensene. Dette har vi erfart lenge, og som en konsekvens av dette har vi slått sammen to kontorer til ett. Fra september i fjor høst ble Innovasjon Nord-Trøndelag og Innovasjon Sør-Trøndelag slått sammen til Innovasjon Trøndelag, med én leder og to lokasjoner (Steinkjer og Trondheim).

Dette gjør vi for å bli mer relevante for næringslivet og for å skape gode kundeprosesser for kunder i Trøndelag. Vi får en bedre samlet kompetanse og vi får bedre oversikt over det som rører seg av spennende utviklingsprosjekter i hele regionen. En bedre samlet oversikt gir større muligheter til å koble og samhandle. Jeg tror også at det vil gi enda bedre muligheter til å utnytte teknologimiljøene i Trondheim til beste for hele Trøndelag.

2. Er det andre positive effekter, i tilfelle hvilke?

- Det er ingen tvil om at et samlet Trøndelag vil være en sterkere stemme enn det de to fylkene er hver for seg. Vi vil høres bedre, og også stå sterkere i arbeidet med å jobbe frem gode løsninger rundt viktige spørsmål som infrastruktur, utdanning og ikke minst næringsutvikling. Det gir et godt utgangspunkt for å kunne løfte frem og prioritere noen felles satsingsområder der vi som region trekker i samme retning.

Vi må våge å sette retning. Vi må våge å prioritere noe. Innovasjon Norge Trøndelag har løftet frem noen mulighetsområder der vi tror at trøndersk næringsliv vil kunne ha gode forutsetninger for å vokse og bygge opp varig verdiskaping og konkurransekraft. Vi tror at Trøndelag har spesielle forutsetninger for å lykkes innenfor områdene bioøkonomi, havrommet og smarte samfunn/teknologi.

Få regioner er bedre rustet enn Trøndelag til å spille en viktig rolle  i «det grønne skiftet». Regionens næringsliv er mer diversifisert enn mange andre steder i Norge, vi har store naturressurser innenfor fornybar energi, skog, jordbruk, fiskeri og havbruk. Vi har ubegrenset tilgang på kortreist teknologi i verdensklasse. Kombineres dette har Trøndelag alle muligheter til å bli en spydspiss i arbeidet med å skape den nye historien om Norge.

En stor region muliggjør en mer koordinert og samlet satsing, og det gir større kraft enn om vi jobber på hver vår tue. Samarbeid og gode samarbeidsmiljøer på tvers av tradisjonelle bransjer, fagområder og fylkesgrenser er kjempeviktig og en kritisk suksessfaktor for vekst, innovasjon og ikke minst internasjonalisering.

3. Hva er fallgruvene?

- Mange er redd for sentralisering – at ressursene skal trekkes inn mot Trondheim på bekostning av sårbare distrikter. Selv om vi nå har slått oss sammen til et Innovasjon Trøndelag vil vi fortsatt ha en desentralisert struktur, med to kontorer.

Det er en fallgruve at man ikke greier å  gjøre de endringer som er nødvendige for faktisk å bli en mer slagkraftig region. Dette er ikke bare en fusjon, det er et stort endringsprosjekt som vil påvirke både det politiske og det administrative system. Dette vil kreve visjonært lederskap og vilje og evne til å stå i endringsprosessen – for dette tar tid. Det vil også kreve samarbeid og raushet – man må ville hverandre vel. Nå har Trøndelag allerede vist styrke ved å gå foran, og ettersom godfotteorien ble oppfunnet i Trøndelag så har vi et svært godt utgangspunkt.

4. To lokaliteter vil det gå bra? hvorfor? Hvorfor ikke?

- Jeg kan ikke se at dette behøver å være en utfordring. Det virker som det allerede er gode samarbeidsrelasjoner mellom de to fylkene så dette tror vi kommer til å gå kjempebra. Vi er tross alt midt inne i en digital revolusjon der både arbeidsprosesser og forretningsmodeller endres radikalt. Det må også i høyeste grad gjelde det offentlige.

5. Tror du fortsatt på flere storregioner, eller vil stor-Trøndelag ikke bare bli den første, men den eneste?

- Jeg tror denne utviklingen kommer til å fortsette, og kudos til Trøndelag som våger å gå foran.