Mandag skrev Adresseavisen om at fagmiljøet ved St. Olavs Hospital får flere henvendelser fra utenlandske kvinner som ønsker fosterreduksjon i Norge. Det omstridte inngrepet innebærer at ett eller flere fostre kan aborteres, mens svangerskapet fortsetter med ett eller flere fostre igjen. Også friske fostre kan fjernes, slo lovavdelingen i Justisdepartementet fast i fjor. Snart skal saken debatteres i Stortinget.

- Fosterreduksjon utfordrer våre idealer om godt foreldreskap. Folk flest tenker at man må ta høyde for at man kan få to barn, hvis man først sier ja til å bli gravid. Det er litt det samme som at folk opprøres når noen ønsker abort dersom fosteret har «feil» kjønn, sier NTNU-professor i medisinsk etikk Berge Solberg.

Han satt i Bioteknologirådet i ni år frem til 2013, og nå er han sekretær i den kliniske etikkomiteen ved St. Olavs Hospital. Solberg tror fagmiljøet primært er skeptisk til tvillingabort.

- Når det er trillinger eller flere, kan man begynne å snakke om et visst medisinsk grunnlag for å fjerne noen av fostrene. Hvis man venter firlinger, kan det også være en større forståelse for at dette var mer enn foreldrene kunne regne med, sier Solberg.

Les mer om hvorfor fagmiljøet ønsker en politisk debatt

- Fagmiljø meget skeptisk

Fagmiljøet ved St. Olavs Hospital er forsiktige med å ta kraftig til motmæle, men Solberg mener det er tydelig at de er meget skeptiske. Det er han også selv.

- Men noen vil kanskje si: Det er lovlig å abortere begge de friske fostrene før 12 uke, da må det vel være lov å fjerne bare det ene?

- Her er litt av dilemmaet for hvordan man fremstiller de rettighetene kvinner har. Abortloven heter egentlig «lov om svangerskapsavbrudd». Det betyr at kvinners rett er egentlig til å avbryte svangerskapet. Når man ber om fosterreduksjon, tar man livet av ett av fostrene, og fortsetter svangerskapet, sier Solberg.

- Kan fosterreduksjon være en personlig utfordring for legen?

- Ja, og jeg tror nok legene føler på at de skal velge vekk et friskt foster som de anser har livets rett – og som attpåtil øker risikoen for at det andre fosteret går tapt. Fosterreduksjon er noe veldig annet enn en selvbestemt abort, der kvinnen tar en pille og legen bare bistår. Ved fosterreduksjon må legen injisere kalium i fosterets hjerte med en nål, og han må treffe presist for ikke å skade det andre fosteret, sier Solberg.

Han nevner også et siste argument han mener taler mot inngrepet: Tvillingen som vokser opp, får kanskje en dag vite hva som skjedde med tvillingbroren eller -søsteren: Hvordan vil de føles? spør Solberg.

Les også: Nei fra Stortinget til innstramming av abortloven

Få saker i året

Det er veldig få som ber om fosterreduksjon i Norge. Så langt har det vært utført rundt 55 på landsbasis, og normalt er det færre enn fem tilfeller årlig. Ved St. Olav var alle fjorårets inngrep gjort av medisinske grunner.

- Men så er spørsmålet om det nå vil komme mange utenlandske kvinner hit, siden Norge er mer liberal enn andre land i Europa, sier Solberg.

- Leder av helsekomiteen (Frp) mener vi må tåle at folk flytter seg over landegrensene slik: Mange norske kvinner reiser utlands for surrogati eller eggdonasjon, som ikke er lovlig i Norge?

- Jo da. Plutselig har vi et virkelighetsbilde som er snudd opp ned: Vi er vant med at vi er strenge, nå blir det motsatt.

- Skyver fagmiljøet de utenlandske kvinnene foran seg?

- Det vet jeg ikke. Det er fagmiljøet som sitter på tall og kjenner enkelthistoriene. Men det stemmer at få norske kvinner har etterspurt abort på en frisk tvilling så langt.

- Tror du vi får den politiske debatten som fagmiljøet nå ønsker?

- Nei. Politikerne føler at det er skummelt å gjøre endringer i abortloven. Når lovavdelingen har vurdert at fosterreduksjoner er greit, tror jeg det blir stående. Det er ikke så mye å gjøre på kort sikt, sier Solberg.

Sp og KrF vil gjøre inngrepet ulovlig, men de fikk ikke støtte i helsekomiteen i desember. Saken skal opp i Stortinget 19. januar.

- Det er bred politisk enighet i denne saken?

- Ja. Og Sp og KrF vil forby fosterreduksjon som sådan, mens legene nok bare ønsker å få det ut av abortloven, slik at man kun kan gjøre det ved medisinsk indikasjon, sier Solberg.

Les også: Sp og KrF ber Høie om ny tolkning av abortloven