Det ble fire nye uker i varetekt for den terrorsiktede 33-åringen fra Verdal. Det besluttet Oslo tingrett torsdag.

Ifølge kjennelsen mener PST bevisforspillelsesfaren nå er mindre.

- Men det er fortsatt fare for at siktede vil kontakte vitner som er avhørt og påvirke dem, samt slette eventuelle andre Facebookkonti han måtte ha om han nå løslates, står det.

Sikret bevis

Forsvarer Siri Langseth mener derimot at det ikke lenger er noen fare for bevisforspillelse, noe retten langt på vei gir henne medhold i.

- Bevis i form av vitneforklaringer er sikret, og det er ikke konkrete holdepunkter for at siktede vil påvirke vitner om han nå løslates. Selv om det er mulig at siktede har andre Facebookkonti enn den som alt er frosset, er det ikke konkrete holdepunkter for det, står det i kjennelsen.

Siktede vil uansett fortsatt være fengslet på grunn av faren for at han skal stikke av.

Det er nevnt i en tidligere kjennelse at PST frykter at 33-åringen skal rømme til utlandet blir han løslatt. Malaysia var da et land som ble nevnt som et mulig tilfluktsland.

Innsyn i Facebookkonto

Tingretten har ved flere anledninger påpekt at fremdriften i etterforskningen går seint. Også under torsdagens fengslingsmøte var dette et tema.

PST ønsker blant annet innsyn i verdalingens Facebookkonti, noe han selv har nektet å gi dem. Derfor må de søke om innsyn via USA.

LES HER: UD bekrefter at en nordmann sitter fengslet i Tyrkia.

Retten viser til at PST siden forrige fengslingsmøte i desember nå har klar en rettsanmodning til USA om innsyn i siktedes Facebookkonto.

- Utkastet ligger nå hos statsadvokatembetet til behandling. Det er ikke gjort andre etterforskningsskritt i siste periode. Av gjenstående etterforskning har PST opplyst at det vil bli sendt rettsanmodninger til Tyrkia og antagelig til Latvia, står det i kjennelsen.

Tingretten viser til at det vil ta tid å få svar på disse.

Nytt avhør

PST ønsker å avhøre verdalingen på nytt, men han er ikke villig til å la seg avhøre.

På spørsmål fra Adresseavisen til forsvarer Siri Langseth om hvorfor 33-åringen ikke vil forklare seg til PST, svarer hun:

- Han har tidligere avgitt forklaring, så dette er det ingen dramatikk i. Han har siden november ikke ønsket å si noe.

Rettssak til høsten

PST anslår at etterforskningen vil være ferdig sommeren 2017, og at rettssaken kan berammes høsten 2017.

- Retten er enig med forsvarer i at etterforskningen nå går noe langsomt frem.

De viser til at det allerede i rettsmøtet 20. oktober ble opplyst at rettsanmodningen til USA var påbegynt, men at den fortsatt ikke er sendt til USA.

- Retten mener likevel at videre varetektsfengsling er rimelig, fordi saken er alvorlig, og mye av etterforskningen styrker mistanken mot 33-åringen.

IS-avhopperen har tidligere sagt at han ikke erkjenner straffskyld.

Fengsling i fire uker

Også denne gangen bad PST om fengsling i åtte uker, men de fikk kun fire.

- Retten er innforstått med at det vil ta tid å få svar på rettsanmodningene, men mener at fornyet prøving etter fire uker vil ha betydning for å få kontrollert at rettsanmodningene blir sendt. Retten setter derfor fengslingstiden til fire uker, heter det i kjennelsen.

Dette er forsvarer Langseth fornøyd med.

- Jeg har flere ganger påpekt at etterforskningen går seint, noe retten er enige i. Derfor gir de fire uker istedenfor åtte uker. Det er en måte å ha kontroll med progresjonen til PST, sier hun til Adresseavisen.