På spørsmål om hvor gammel han er, svarer afghanske Majid Khalili raskt 17 år.

Han trekker frem identifikasjonspapirene fra jakkelomma. Der står det at han er født 27.11.1999.

Dette betvilte UDI. Deres første anslag var ifølge Majid at han var et sted mellom 17 og 19 år. De bestilte en alderstest, hvor både håndledd og tenner ble sjekket. Majid var på forhånd ikke nervøs for resultatet.

- Jeg hadde tiltro til at undersøkelsen ville vise rett alder. Jeg fikk derfor sjokk da jeg fikk resultatet. Der står det at jeg er 20 år, forteller han.

Sekser i matte

Første del av torsdag 15. desember var egentlig en fin dag for Majid. Han hadde fått en sekser i matematikk og fem til seks i engelsk. Han var godt fornøyd med egen skoleinnsats i første halvdel av 1. klasse ved Røros videregående skole. Men gleden endret seg til bunnløs fortvilelse da han kom hjem til mottaket Moan Gård.

- Jeg hadde fått brev fra UDI. Samtidig fortalte advokaten meg på telefon at jeg hadde fått avslag på asylsøknaden, forteller han.

Frist for å forlate landet frivillig var tirsdag 27. desember. Han ble gitt mulighet til å klage på vedtaket.

Mistet kontakt med familien

Majid kom til Norge 13. oktober 2015. Veien fra landsbyen i Nord-Afghanistan til Røros har vært lang. Han forteller om en dramatisk flukt, hvor han mistet kontakten med moren, søsteren og to nieser på grensa mellom Iran og Tyrkia. Dette var siste gang han så dem, og de har ikke hatt kontakt etter det.

- Grensevaktene løsnet skudd. Jeg ble redd og løp for å komme i sikkerhet, forteller han.

Fikk du med deg denne?: Hamed (23) fra Mosjøen ble kastet ut av Norge etter en tannanalyse. Nå er han på flukt igjen, og har sittet asylfast i Athen i ni måneder

På spørsmål om hvor de er nå, trekker han bare oppgitt på skuldrene. Heldigvis hadde familien blitt kjent med en afghansk mor med et lite barn under flukten. Hun hjalp Majid videre.

Grunnen til at de måtte flykte fra hjemlandet, var ifølge Majid at familien kom i en konflikt med en lokal mulla. Han ønsket at Majids søster skulle gifte seg med hans sønn. Da han fikk avslag startet problemene.

- Det ble en tøff kamp. De kidnappet meg, og jeg ble torturert da jeg var ni år. Broren min, faren min og svogeren min ble drept, forteller han.

På magen har Majid et langt vertikalt arr. Det skal han ha fått på grunn av torturen han ble utsatt for.

Møte med kongeparet

Etter ankomsten til Norge bodde Majid først en periode på mottak i Lillesand. I fjor sommer fikk han en opplevelse som er få nordmenn forunt – han ble invitert på hagefest på Myren Gård i Kristiansand. Anledningen var feiringen av kongeparets 25 år på tronen.

- Jeg husker den dagen jeg fikk invitasjonen fra kongeparet. Brevet kom i en fin konvolutt og invitasjonen var skrevet på et veldig fint papir, smiler han.

Hvorfor det var akkurat han av alle asylbarna som ble valgt ut til å møte kongeparet, vet han ikke, men noen hadde anbefalt han. At Majid hadde lært seg flytende norsk på svært kort tid, kan være en medvirkende årsak.

- Jeg bestemte meg tidlig for å lære meg norsk, og har jobbet hardt for å klare det, sier han.

Etter møtet med kongen sa alle at han sikkert fikk bli i Norge.

- Alle sa det. Også de på mottaket, forteller Majid, som selv er klar over at kongeparet ikke har politisk makt.

Vil ikke returnere

På spørsmål om han vurderte å forlate Norge frivillig den 27. desember, svarer han raskt nei.

- Jeg brydde meg ikke om datoen, fordi det å reise tilbake til Afghanistan ikke er et alternativ. Der har jeg ingen.

Han forteller at flere av de enslig mindreårige asylsøkerne som bor på Røros har fått avslag på søknadene om opphold, noe som ifølge Majid har gjort at mange er urolige. På Røros lensmannskontor får Adresseavisen bekreftet at flere beboere er meldt savnet i løpet av 2016. Noen ble raskt funnet igjen, for eksempel da de gikk av toget i Oslo. Andre har bare forsvunnet.

- Flere av dem har rømt, i redsel for å bli hentet, forteller Majid, som har kontakt med en venn som dro til et annet land i Europa for å søke asyl der.

Flyktet først

Selv var Majid en stund i tvil om hva han skulle gjøre etter at han hadde fått avslag. Han satt seg først ned og skrev et brev til konge og statsminister. I tillegg kontaktet han NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Jeg vurderte også om jeg skulle stikke av, men jeg vurderte aldri å dra fra Norge. Jeg ville stikke av fra mottaket fordi følte det var skummelt for meg der. Jeg dro derfor først til en venn på Elverum. Der var jeg ett døgn før jeg kom tilbake, forteller han.

Grunne til at han reiste tilbake var at han ble kontaktet av de ansatte på mottaket.

- Det sa jeg ville miste mine rettigheter om jeg ikke kom tilbake, og det ble meldt til politiet at jeg var forsvunnet. Vi ble enige om et annet alternativ: At jeg kunne bo hos til mine slektninger i Trondheim. Med gyldig adresse har jeg fortsatt status som værende i Norge.

Majid har bestemt seg for å bli værende her for å kjempe sin sak.

- Det å leve i skjul her eller Europa uten papirer er ikke et alternativ. Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir syk? spør han.

Fortid og fremtid

Majid har nå bodd hos slektningene i Trondheim siden juleferien.

- Jeg klarer ikke sove om natta lenger. Jeg er presset av fortid og fremtid. Det er livsfarlig for meg å bli returnert til Kabul, sier han.

Etter juleferien prøvde han å reise tilbake til mottaket på Røros, men der tok angsten fullstendig overhånd.

- Det var en politibil som kjørte forbi mottaket. Jeg trodde de skulle hente meg, sier han.

En psykolog har gitt han diagnosen posttraumatisk stress. På grunn av stress klarer han ikke lenger å gå på skolen.

- Jeg leser bøker, forteller han.

Majid har i tillegg en journalist fra P3 dokumenter som følger saken hans. Derfor går litt tid med til å lage radiodokumentaren.

- Jeg har et håp i hjertet. Jeg håper at jeg skal få bli i Norge, og at jeg skal finne familien min, sier han.

182 asylbarn borte

Adresseavisen skrev nylig at 182 enslige mindreårige asylsøkere har forsvunnet fra mottak i Norge i løpet av 2016. 24 av dem fra mottak i Midt-Norge. De fleste er afghanske asylbarn, som har fått midlertidig opphold i Norge frem til de er 18 år. Tall fra UDI viser at 316 asylbarn fikk stemplet midlertidig på asylsøknaden i 2016, mot 15 stykk året før.

Ifølge Eli Storsand, mottaksleder i Meråker, forsvinner mange først etter fylte 18 år. Det skjer når de flyttes over til ordinære mottak. UDI har ikke tall på hvor mange 18-åringer som blir borte, men 2965 forsvant fra ordinære mottak i 2016. De fleste var afghanere.

Avslag: Majid var en stund i tvil om hva han skulle gjøre etter at han hadde fått avslag på asylsøknaden. Han har bestemt seg for å bli for å kjempe sin sak. Foto: Terje Visnes
Torturert: Da Majid var 9 år ble han kidnappet. Ifølge han selv er arret på magen et resultat av tortur han ble utsatt for som 9-åring. Foto: Terje Visnes