- Jeg har grudd meg veldig til operasjonen. Jeg tror ikke jeg sovnet før i firetida i natt, sier Emma.

Mandag formiddag sitter hun sammen med pappa Trond Murvold i første etasje ved kvinne/barn-senteret ved St. Olav. Hun er både svimmel, slapp og uvel etter at hun startet dagen med en miks med ni tabletter for å være klar for en større ryggoperasjon. Tablettene skulle blant annet være beroligende og virke mot kvalme.

Men istedenfor å få den lenge planlagte operasjonen, ble Emma et offer for kaoset som hersker på St. Olav. I to uker har et overfylt sykehus måttet avlyse planlagte operasjoner for å ha kapasitet til å gi akutthjelp. Senest fredag varslet fagdirektør Runa Heimstad at det gikk mot en kaoshelg ved sykehuset.

- Det er en ekstraordinær situasjon som jeg ikke har vært med på før, uttalte Heimstad til Adresseavisen.

Avlysning nummer to

Emma har cerebral parese, sitter i rullestol og har gjennom barndommen vært gjennom flere operasjoner. Nå står hun foran den største operasjonen av dem alle, Emma har nemlig skoliose (skjevheter i ryggen) som nå skal rettes opp. Det er en operasjon som kan ta mellom seks og ni timer, og som medfører en ukes innleggelse på sykehus i ettertid.

- Emma skulle egentlig blitt operert 2. desember. Men da fikk vi beskjed om at operasjonen ble utsatt, fordi sykehuset ikke var trygg på at det var sengeplass på intensiven, forteller Murvold. Den gangen fikk de avlysningen i så god tid at de slapp å dra fra hjemkommunen Åfjord og de ni milene inn til sykehuset.

Men da Emma på ny skulle opereres denne uka, kom avlysning nummer to, men nå bare en halvtime før hun skulle trilles inn på operasjonsstua.

- Jeg ble veldig lei meg. Jeg vil så gjerne bli ferdig med dette, sier Emma.

Operasjonsteamet klare

- Dette er en påkjenning for Emma. Hun tenker og grubler mye i forkant av operasjonen, og det er krevende å forberede seg til et så stort inngrep, sier pappa Trond Murvold.

Han forteller at de var på St. Olav hele fredag for å ta blodprøver, CT og røntgen. I helga var Emma hjemme på permisjon, men søndag dro de begge tilbake til Trondheim for de siste forberedelsene. Det innebar blant annet at Emma ikke kunne spise etter klokken 12 søndag. Søndag kveld ble de fulgt opp av flere leger, og natt til mandag sov de bare noen timer, for Emma var så nervøs.

Murvold synes det vitner om svært dårlig planlegging ved sykehuset når operasjonen blir avlyst bare en halvtime før den skulle startet. Da var både operasjonsteamet og Emma klare for inngrepet.

- Før helga tenkte jeg at vi kom til å få en telefon om at operasjonen ville bli avlyst, fordi jeg har sett at det har vært problemer ved St. Olav. Men da vi kom her på fredag, fikk jeg beskjed om at avlysningene bare skjedde på voksenavdelingene, og at barn var skjermet. Derfor var dette overraskende. Vi har vært mye på sykehus, men vi har aldri opplevd noe slikt før, forteller Murvold.

Må vente

Han er bussjåfør, og byttet i helga bort vaktene sine for å være sammen med Emma. Denne uka har han tatt seg fri fra jobben for å være på sykehuset med datteren, mens kona Tone skulle være hjemme i Åfjord med de andre to barna.

- Det er en kabal som skal gå opp med både arbeidsgiver og familie i en sånn situasjon, sier han.

Han prøver å riste av seg fortvilelsen over at det ble nok en bomtur til Trondheim, men synes det er ille at Emma skal oppleve dette. Kanskje må de vente til over påske før 17-åringen får ny operasjon.

- Emma trenger denne operasjonen nå. Det er bare minus for henne at operasjonen blir utsatt. Men vi har ikke noe valg. Vi må bare vente, sier Murvold.

Beklager avlysningen

Kommunikasjonsrådgiver ved St. Olav, Frode Nikolaisen, bekrefter at Emmas operasjon ble avlyst mandag morgen.

- Denne pasienten skulle vært på barn intensiv etter operasjonen, men der var det ikke kapasitet til å ta imot nye pasienter. Da er det heller ikke mulig å gjennomføre en slik operasjon. En av årsakene til at operasjoner blir strøket, er mangelen på overvåkningsplasser, sier Nikolaisen.

Han sier at det er begrenset med plasser på barn intensiv.

- Alle barn skal i prinsippet på barn intensiv, men i dette tilfellet kunne vi løst situasjonen ved at pasienten hadde blitt lagt på hovedintensivavdelingen. Men der var det også fullt som følge av at det er fullt på sykehuset, påpeker Nikolaisen som beklager denne avlysningen.

- Sykehuset beklager dette overfor pasienten og hennes pårørende. I dette tilfellet var det ekstra uheldig i og med at pasienten ble strøket fra en operasjon bare for en måned siden. Vi vil også beklage at beskjeden kom så kort tid før operasjonen, sier Nikolaisen.

Normal aktivitet

Ifølge fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital har avviklingen av helga gått bra, til tross for at det på forhånd var tatt høyde for at det kunne bli en kaoshelg. Årsaken til det var influensatopp og at mange ramlet på glatta.

- Utover lørdagen gikk tilstrømningen av pasienter ned, men siden dette kan variere fra time til time, avlyste vi ikke gul beredskap før søndag kveld. Vi planlegger for en normal aktivitet denne uka, sier Heimstad.

Slapp: Hun startet dagen med å få beroligende før hun skulle opereres. Men Emma Meland Murvold ble aldri operert. Det er fullt på St.Olavs Hospital. Til venstre pappa Trond Murvold. Foto: Terje Visnes, adressa
Hjemsendt: Emma Meland Murvold (17) har skoliose, og skal nå operere skjevhetene i ryggen. To ganger er hun blitt innkalt til operasjon ved St. Olav, men begge gangene har sykehuset avlyst operasjonen. Pappa Trond Murvold er frustrert over situasjonen. Foto: Terje Visnes, adressa
Tilbake: Emma Meland Murvold (17) og pappa Trond Murvold måtte dra tilbake til Åfjord uten at Emma fikk ryggoperasjonen hun var forespeilet. Foto: Terje Visnes, adressa
Ni mil: Emma (17) og pappa Trond Murvold har kjørt strekningen mellom Åfjord og Trondheim to ganger for å forberede Emmas operasjon. Nå er den igjen utsatt på grunn av at det er så fullt på St. Olavs Hospital. Foto: Terje Visnes, adressa