Arbeiderpartiets gruppeleder Geir Waage og Høyres kommunalråd Berit Tiller er blant dem som har sagt tydeligst fra om at NTNU ikke må røre grøntområdene rundt Gløshaugen.

I vedtaket 10. januar sa formannskapet «Det forutsettes at campus planlegges på en slik måte at grøntområdet i Høyskoleparken ivaretas».

Rektor Gunnar Bovim avviser at det er en konfrontasjon mellom kommunen og NTNU.

- NTNU har ingen lyst til å bygge igjen parken. NTNU, studentene og byen er enige om at grøntarealene har stor verdi. Høyskoleparken foran hovedbygningen er en attraksjon i seg selv. Men det er nyanser i formannskapets vedtak

- Hvilke nyanser?

- Jeg oppfatter at dette er en bekreftelse av vedtaket fra september, som vi har justert våre planer etter. Det er viktig at parken forblir park. Så er det åpent om Høyskoleparken skal forstås som alle grøntområder rundt Gløshaugen. Nyansene i uenighet kan være forbindelsen mellom Gløshaugen og Hesthagen, og bruken av skulderen langs parken mot Klæbuveien. NTNU vurderer muligheten for å knytte Handelshøyskolen og det kommende innovasjonssenteret i Hesthagen sammen med Gløshaugenplatået. En viktig drivkraft bak campusplanene og fusjonen er å skape sterke tverrfaglige miljøer. Vi ønsker at en tørrskodd forbindelse binder teknologimiljøene og økonomimiljøet sammen.

- Waage er vel klar på at ikke noe grønt skal røres?

- Jeg har snakket med ordfører Rita Ottervik, og hun sier at vedtaket i formannskapet ikke er til hinder for løsningen vi har vurdert mellom Gløshaugen og Hesthagen.

Bovim understreker at parken ikke blir blokkert for gående av en akse mellom Gløshaugen og Hesthagen.

Frie tøyler i idékonkurransen

- Hvorfor ble ikke Høyskoleparken holdt utenfor i idékonkurransen for hvordan campus skal se ut?

- Vi ønsket å få frem mest mulig kunnskap og ulike ideer før vi velger løsning og leverandør til den videre utviklingen. Trondheim kommune påpekte i høringsuttalelsen fra september at usikkerhet knyttet til blant annet grøntområder, skal avklares på et tidlig tidspunkt i samarbeid med planmyndighetene. Det arbeidet er vi i gang med i forbindelse med konkurransen.

- Hva skjer hvis kommunen nekter dere å bruke noe som helst av grøntområder?

- NTNU bestemmer ikke dette. Vi vil lage gode forslag og skjønner ansvaret politikerne har. Det er bra at det er en god diskusjon. NTNU ønsker at byen blir fornøyd. Vi har tomter andre steder også. Det står ikke og faller på om vi får brukt arealene som berører grøntområdene. For øvrig er jeg spent på resultatet av idékonkurransen. Jeg tror vi vil få flere alternative forslag til løsninger vi kan vurdere i planprosessen.

- Oppfatter departementet dette som at kommunen gjør det vanskelig for NTNU?

- Nei. Dette er et av de største utbyggingsprosjektene de kommende årene og departementet følger godt med. De er også opptatt av at forholdet til byen skal være godt.

Etter planene vil NTNU ha over 30 000 studenter og 6000 ansatte i området Gløshaugen-Elgeseter- Øya.

- Hvorfor er det så viktig med et geografisk mest mulig samlet NTNU?

- Vi har fått politisk støtte for et samlet campus, og mener det er strategisk viktig for NTNU på lang sikt. Når vi nå kan planlegge helhetlig, gir det stor kraft. Vi får samling av hele utdanningsløpet for teknologi, lærer, økonomi og helse, og kan kombinere undervisningsarenaer. Det vil gi et enda bedre studietilbud der studentene kan ta fag på tvers. I dag er alle enige om verdien av tverrfaglighet. Samling gir oss fleksibilitet til å tilpasse oss nye behov i høyere utdanning og forskning. Fysisk nærhet vil også bygge en sterkere NTNU-kultur på sikt.

- Mange politikere og nå Studenttinget vil at NTNU skal bygge mer i Midtbyen. Lytter dere til politikerne og studentene?

- Hele argumentasjonen vår er at samling vil gi de positive effektene vi er ute etter. Jeg ønsket en full samling i aksen Gløshaugen-Øya området, men NTNU er ikke arrogant og vi lytter til innspillene. Derfor beholder vi 50 000 kvadratmeter, pluss Vitenskapsmuseet, på Kalvskinnet. Det er en betydelig andel. Vi utelukker ingenting, men vår plan innbefatter ikke å bygge mer i Midtbyen.

- Prøver politikerne å presse NTNU til Midtbyen ved å nekte inngrep i grøntarealene?

- Jeg tror først og fremst formannskapet uttaler seg fordi de er opptatt av byutvikling. Det er bra og nødvendig med politisk engasjement og politiske beslutninger, sier Gunnar Bovim.

Illustrasjonen viser hvor campusgruppen har vurdert inngrep i grøntområder for å knytte Gløshaugen nærmere Elgeseter og Øya. Feltet i lys grønt er parkeringsplassen i Hesthagen som er mulig tomt for innovasjonssenter (se det store bildet).