Høyre i Sør-Trøndelag har allerede nominert sine kandidater foran høstens valg, men nominasjonsmøtet tok et forbehold om at andrekandidat Frank Jenssen muligens måtte ut av lista dersom han fikk jobben som fylkesmann i Trøndelag. Det skjedde denne måneden, og det betyr at kabalen må legges på nytt. Høyre skal til helga nedsette en ny nominasjonskomité, og sette opp forslag til en ny liste – uten Frank Jenssen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: De underligste allianser kan finne sammen i Høyre

Åpner for endringer

Etter det Adresseavisen forstår ønsker ikke sentrale krefter i partiet en helt ny nominasjonsprosess, men gjennomføre et nytt nominasjonsmøte 4. mars for å finne en ny andrekandidat bak Linda H. Helleland. Men når man skal bytte ut andreplassen, vil det trolig åpne for ønsker om rokeringer, at personer lenger ned på listen flyttes oppover og at nye navn kan spilles inn til komiteen som over helga starter arbeidet.

Den opprinnelige listen som ble vedtatt av nominasjonsmøtet i oktober så slik ut: Linda Helleland, Klæbu. Frank Jenssen, Trondheim. Torhild Aarbergsbotten, Ørland. Ove Vollan, Rissa. Mari Holm Lønseth, Trondheim og Ingvill Dalseg, Oppdal på de seks første plassene. I dag har Høyre to stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag, men Linda H. Helleland er statsråd, slik at Frank Jenssen og Torhild Aarbergsbotten er partiets faste stortingsrepresentanter i dag.

Trondheimskandidaten

Ingen i Høyre vil bruke denne ekstrarunden til å utfordre listetoppen Linda H. Helleland, men rundt om i partiorganisasjonen nevnes ulike navn som bør inn på det som regnes som en sikker plass på Stortinget etter valget – andreplassen der Frank Jenssen sto. Tredjekandidat Torhild Aarbergsbotten fra Ørland har mange støttespillere rundt om i Sør-Trøndelag Høyre, og er en kandidat som flere vil arbeide for får denne plassen.

Linda H. Helleland er fra Klæbu og har i høyrekretser derfor blitt ansett som en kandidat fra distriktet i fylket. Det har til nå vært en oppfatning i partiet at så lenge Helleland står som nummer én, så er det trondheimspartiet som skal finne frem til nummer to på lista. Men siden Trondheim og Klæbu nå skal slå seg sammen fra 1. juni 2020 – midt i kommende stortingsperiode – så er det grunn til å tro at flere i partiet vil se på Linda H. Helleland som en trondheimskandidat. Dermed mener flere at det kan komme forslag om at den nye andrekandidaten ikke skal komme fra Trondheim.

Flest stemmer i Trondheim

Partiets gruppeleder i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, er imidlertid klar på at andrekandidaten må være en trondheimsbasert politiker og synes ikke en fremtidig kommunesammenslåing mellom Klæbu og Trondheim skal endre dette.

- Nominasjonsmøtet må vektlegge at det er Trondheim som står for den aller største andelen av stemmene. Trondheim Høyre må være representert på stortingsbenken fra Sør-Trøndelag, sier Skjøtskift.

Mange høyrekvinner

Mari Holm Lønseth fra Trondheim ble nominert på femteplass på den opprinnelige lista. Hun ble prioritert fra trondheimspartiet i tillegg til Frank Jenssen. Det kan se ut som om det blåser opp til kamp om andreplassen mellom Lønseth og Aarbergsbotten, men flere er usikre på om Høyre i Sør-Trøndelag er villige til å stille en liste med to kvinner på topp (Linda H. Helleland og Mari Holm Lønseth eller Torhild Aarbergsbotten). Det er mange kvinner å ta av i Sør-Trøndelag Høyre, på den opprinnelige listen var fire av de seks første kandidatene kvinner. Flere kilder sier at Høyre kan nominere to kvinner på topp, men mange mener tre kvinner blir for mye. Det betyr at mange mener partiet må velge mellom Torhild Aarbergsbotten eller Mari Holm Lønseth på en «sikker» plass.

To menn

Høyres ordfører i Rissa, Ove Vollan, ble opprinnelig nominert på fjerdeplass. Kilder i Høyre kan fortelle at dersom han har ambisjoner om rikspolitikken så kan han være et aktuelt navn for andreplassen i stedet for Frank Jenssen. Også vararepresentant til Stortinget i dag, Kjetil Reinskou fra Røros, er en mann som flere kilder trekker frem som en aktuell kandidat til en topp-plassering.

- Dette er gode navn, men de er ikke fra Trondheim, sier en kilde i partiet.

Det nye felles fylkespartiet Trøndelag Høyre har årsmøte til helga. Der vil det gamle Sør-Trøndelag Høyre nedsette en ny nominasjonskomité som skal lede arbeidet. Michael Momyr er pekt ut som leder av denne komiteen, slik han var i den forrige runden.

- Vi starter vårt arbeid etter årsmøtet. Jeg mener vi må legge vesentlig vekt på forrige nominasjon, men legger opp til en åpen prosess, sier Momyr.